Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Onko ehdokkaan kotipaikalla ja ammatilla väliä? – KD:n ehdokkailla tietona lukee kotikunnan lisäksi jopa kaupunginosa – Puolueiden ehdokaslistoilla on runsaasti lääkäreitä ja hoitajia

Pohjois-Savon aluevaltuustoon valitaan 69 valtuutettua. Ehdokaslistat on jätettävä aluevaalilautakunnalle viimeistään 14.12.2021. Ennakkoäänestys on 12.–18.1.2022 ja varsinainen vaalipäivä 23.1. Aluevaltuustot aloittavat työnsä 1.3.2022.

Kaikilla puolueilla on kattavasti ehdolla sote-ammattilaisia lääkäreitä, tutkijoita, hoitajia ja sosiaalipuolen ammattilaisia. Olettavasti äänestyspäätökseen vaikuttaa myös ehdokkaan asuinpaikka.

Päättäväthän tulevat aluevaltuutetut, miten Pohjois-Savon hyvinvointialueelle tuleva könttäsumma käytetään ja miten palvelut tuotetaan maakunnassa. Viikkosavo esittelee muutamia lähinnä kuopiolaisia aluevaaliehdokkaita. Pääpaino on ehdokkaissa, joilla on ammatillista tai poliittista osaamista sotekysymyksissä.

Keskustan poliittiset kärjet kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen ja maakuntahallituksen vetäjä, ministeri Annika Saarikon erityisavustaja Antti Kivelä osallistuvat aluevaaleihin. Hyvä tulos tammivaaleissa saataisi antaa vauhtia Eskelisen ja Kivelän kansanedustajahaaveille. Poliittista osaamista puolueen listalla edustaa puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ja ex-kansanedustaja Markku Rossi.

Sote-puolen substanssiosaamista on keskustan listalla muun muassa terveyskeskuslääkäri Tuomo Lapveteläisellä ja vammaisneuvoston puhejohtajalla Katja Heinosella.

Kuopion kaupungin henkilöstöjohtaja, lapinlahtelainen Terttu Ruotsalainen pyrkii poliittiseksi johtajaksi keskustan riveissä.

Ammatillista tai poliittista osaamista sotekysymyksissä.

Kokoomuksen kansanedustajat Markku Eestilä ja Marko Kilpi sekä omistajaohjausjaoston puheenjohtaja Allu Koskinen pyrkivät uudelle hallintotasolle. Jatkaako ensikertalaisena suuren äänimäärän kuntavaaleissa saanut juristi Karoliina Partanen kiitoaan myös aluevaaleissa ja etenemistä kansanedustajakandidaatiksi.

Sote-alan ammattilaisia kokoomuksen listalla ovat Niuvan sairaalan johtava lääkäri, siilinjärveläinen Kari Ojala, professori, emeritus Olli-Pekka Ryynänen sekä geriatri Mika Rissanen.

Lääkehuollon osaamista edustaa listalla apteekkari Jouko Savolainen. Kokoomuksessa sote-tietoa on ainakin terveystaloustieteilijä Johanna Huhdalla ja ylihoitaja Saija Turpeisella.

Demareilla on runsaasti rutinoituneita naispäättäjiä kuten kansanedustaja Tuula Väätäinen, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Neeta Röppänen, kaupunginhallituksen jäsen Tiina Kaartinen, valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Kosunen ja vaalista toiseen osallistuva terveystieteidenmaisteri Irja Sokka.

Ammatillisesta sote-osaamisesta demareissa vastaavat yleislääketieteen dosentti Simo Kokko, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Hannu Kokki, yleislääketieteen erikoislääkäri Pekka Pollari, terveydenhuoltoneuvos Leena Rosenberg sekä tilapäällikkö Mikko Lankinen.

Mikä on sote-kiinteistöjen kohtalo.

Peseekö Kuopion vasemmiston johtavaksi poliitikoksi noussut Laura Meriluoto varkautelaisen kansanedustajan Matti Semin? Meriluoto voisi vahvistaa asemiaan tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen.

Kuntapolitiikasta luopuneet tunnetut vasemmistohahmot, ex-näyttelijä Markku Söderström ja ex-kansanedustaja Erkki Virtanen ovat keräämässä ääniä vasemmiston pottiin. Mielenterveyspäivien vetäjänä profiloitunut Risto Asikainen ja sosionomi Soile Sirkka tarjoavat vasemman siiven sosiaalipuolen osaamista.

Vihreiden kuntavaalin äänikuningatar, sosiaalityöntekijä ja kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Kantele voi alkaa suunnitella eduskuntaavaaleja, jos hän toistamiseen lyö vihreiden viime vuosien ykkösnimen Harri Auvisen. Tuttuja vihreitä listalla on radiologian erikoislääkäri ja maakuntahallituksen jäsen Marja Berg, ympäristötieteilijä, pyöräilyapostoli Ari Paanala, psykologi Anne Paulo-Tuovinen ja professori emeritus Atte Wright.

Asemakaavapäällikkö Pauli Sonninen osannee antaa vinkkejä, mikä on kuntien omistuksessa olevien sote-kiinteistöjen kohtalo.

Päästessään aluevaltuustoon kansanedustaja Minna Reijonen toimisi ennätyksellisen monella hallinnon tasolla.

Saattaa olla viisas viesti lähellä asuville naapureille.

Reijonen on muun muassa valtuustoryhmänsä puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen. Sote-puolen nimiä persulistalla ovat ainakin lähihoitajat Heli Eskelinen ja Mari Laaksonen sekä sairaanhoitaja ja ensihoitaja Raimo Mäki. Persujen sote-osaamista edustaa myös terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja Vuokko Hämäläinen

Kd:n listalla moni ehdokas mainitsee kotikunnan lisäksi myös kaupunginosan, missä ehdokas asuu. Saattaa olla viisas viesti lähellä asuville naapureille. Onhan Pohjois-Savossa ehdolla puolueen suosittu puheenjohtaja kansanedustaja Sari Essayah, joka rohmuaa ääniä koko maakunnasta. Kuopion KD:n kärkinimen, lääkäri Björn Cederbergin perässä lukee Vahtivuori, omaishoitaja, lääkäri Riitta Anttilan Saarijärvi, terveydenhuollon maisteri Seija Eskelinen viestittää olevansa Petoselta, terveyskeskuslääkäri Annukka Ojala Rautaniemestä ja sosiaalityöntekijä Tiina Väisänen Saaristokaupungista.

Liike Nyt tarjoaa aluevaltuustoon Kuopion paikallista puheenjohtajaa, jalkapallon erotuomarina tunnettua, insinööri Teemu Soinia ja parikymmentä muuta ehdokasta. Puolue on profiloitunut haluamalla kaataa koko nykyisen soteuudistuksen.

Edit. 16.12.2021 klo 12.53 lause: Persujen sote-osaamista edustaa myös terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja Vuokko Hämäläinen.