Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsomossa | Jäntevä ja mainiosti modernisoitu Agnes – Näytelmän arvioinut Kirsti Häkkinen: ”Esitys oli roolien ilotulitusta parhaimmillaan, lavastetyypit ovat nykyään ihme keksijöitä”

Kuopion kaupunginteatterin Agnes teki syvän vaikutuksen kuopiolaiseen, Sisä-Savon kansalaisopiston rehtoriin Kirsti Häkkiseen.

– Nyt kun toisen kerran kävin katsomassa esityksen niin pääsin ensimmäistä kertaa paremmin sisälle tekstiin, joka oli jäntevästi Minna Canthia parhaimmillaan mainiosti modernisoituna, hän luonnehtii.

– Luin esitteestä, että näytelmässä on yhdistelty Minna Canthin kolmea teosta, novellia Agnes, romaania Hanna ja novellia Ystävykset eli kyseessä on synteesi Canhtin tuotannosta. Esitys ilmensi hyvin sekä Canthia itseään että toi sen nykypäivään.

Näytelmän roolitukset olivat Häkkisen sanojen mukaan mahtavia ja värikkäitä.

– Esitys oli roolien ilotulitusta parhaimmillaan. Samalla henkilöllä oli näytelmässä monta vaihtuvaa roolia ja roolimiehitykset osuivat mielestäni aivan nappiin, hän toteaa.

– Kaikilla oli luonteelleen sopivat roolit. Pääroolien esittäjät olivat roolituksissaan täysosumia.

Yksinkertainen kehikko toimi hirveän hyvin lavastuksena.

Teatterin omasta henkilökunnasta Kirsi Häkkinen nostaa konkarinäyttelijä Seija Pitkäsen suorituksen.

– Hän heittäytyi aivan mahtavasti roolista toiseen niin vauvaksi, naapurin mummoksi kuin kissaksi, Häkkinen arvioi.

– Tanssia ja mimiikkaa sisältävä esitys on näyttelijöille varmasti fyysisesti kova suoritus, hän arvelee.

Häkkisen mielestä lavastus ja puvustus olivat hienoa työtä. Lavastus oli hänen mukaansa kivasti toteutettu.

– Ensimmäisellä kerralla katsoin, että onpas kummallinen vanerihäkkyrä lavasteena, mutta sitten huomasinkin, että sen sisällä on trampoliini, hän taustoittaa.

Voisiko teatteri ottaa työn alle Kurjat tai Oopperan kummituksen?

– Yksinkertainen kehikko toimi hirveän hyvin lavastuksena. Maisemat luotiin valoilla ja muilla pienillä elementeillä. Lavastetyypit ovat nykyään ihme keksijöitä ainakin Kuopion kaupunginteatterissa.

Kouluarvosanaksi Häkkinen antaa esitykselle täyden kympin.

– Yksi parhaista näytelmistä, jonka olen katsonut Kuopion kaupunginteatterissa, ja melkein kaikki teatterin näytelmät olen käynyt katsomassa. Jäntevä juoni, kiinnostavat henkilöhahmot, upea liikekieli ja laulut, Häkkinen summaa.

– Ensimmäisen kerran kävin katsomassa esityksen 16-vuotiaan teinityttäreni kanssa, ja hänkin oli erittäin innostunut liikunnallisesta ja musiikkipitoisesta esityksessä, jossa on nopeasti etenevä sekä vaativa juoni.

Häkkinen kertoo pitävänsä erityisesti musikaaleista ja sanoo istuneensa kymmenkunta kertaa musikaalikatsomossa Lontoossa.

– Asettaisin Kuopion kaupunginteatterin Agnesin laulu- ja tanssitaidollisesti samalle viivalle Lontoon esitysten kanssa.

Myös työ on vienyt Kirsti Häkkistä teatterin pariin vuodesta 2010 lähtien.

– Olen kuvannut paljon opistomme ensi-iltoja ja olen myös ollut mukana perustamassa mustan valon teatteria Suonenjoelle yhdessä Tsekin Jihlavan alueen teatteriryhmän kanssa. Olemme tehneet Teatteri Lumon kanssa Suonenjoella lukuisia mustan valon esityksiä. Ehkä siksi kiinnitän esityksissä aina erityistä huomiota rekvisiittaan ja lavastukseen, Häkkinen mainitsee.

– Lisäksi olen käynyt paljon Prahassa katsomassa mustan valon teatteria, jossa pelataan rekvisiitalla ja mustalla valolla, joilla esimerkiksi luodaan illuusio ihmisen leikkaantumisesta ilmassa kahtia, hän valottaa.

Häkkinen haluaa heittää haasteen Kuopion kaupunginteatterille.

– Voisiko teatteri ottaa työn alle Kurjat tai Oopperan kummituksen, koska teatterilla on erityisen hyvät laulajat ja tanssijat? hän pohtii.

– Olisipa aika makeaa nähdä jompikumpi esitys tulevaisuudessa Kuopiossa, hän unelmoi.

Agnesia esitetään Kuopion kaupunginteatterin Maria-Näyttämöllä. Näytelmän on ohjannut ja sovittanut Juha Hurme. Lavastus ja puvustus ovat Sari Paljakan käsialaa. Pääroolissa Agnesina näyttelee Roosa Söderholm.

Edit. 22.12. kello 16.10 lisätty Juttupalsta-tietolaatikko.