Vielä ehtii hyvin siivota kodin tilat joulukuntoon – Ruokasooda, savisaippua ja teippiharja sekä vanha hammasharja avuksi puhdasta jälkeä tekevään urakkaan

Vielä on aikaa tehdä näppärä ja nopea joulusiivous Marttojen antamien viime hetken vinkkien avulla.

– Tietysti ihan ensimmäisenä laitetaan tavarat paikoilleen. Se tekee jo paljon. Viedään ylimääräiset lehdet paperinkeräykseen, putsataan pöydät rojuista, laitetaan lelut koreihin ja eteisessä kengät sekä haalarit järjestykseen, luettelee kotitalousasiantuntija Sirkka Kauhanen Savon Martat ry:stä.

– Sitten imuroidaan, pyyhitään pölyt ja lattiat puhtailla välineillä sekä pestään vessa. Mikrokuituliinat ovat hyviä siivouspyyhkeitä ja ne on helppo pitää puhtaina.

Seuraavaksi kurkistetaan jääkaappiin ja toimitaan.

– Poistetaan ruuantähteet ja vanhaksi menevät elintarvikkeet ja hyödynnetään ne ruuanvalmistuksessa, jotta vältämme hävikin. Esimerkiksi avatun maidon voi laittaa vaikka peltileipään, puuroihin, pannukakkuun tai makaronilaatikkoon ja keitetyt perunat perinteiseen pyttipannuun, joka on lapsienkin mieleen, Kauhanen mainitsee.

– Jääkaapin hyllyt kannattaa pyyhkiä puhtaalla siivousliinalla, jossa on neutraalia pesuainetta, kuten astianpesuainetta. Jouluruuat saa sitten laittaa puhtaaseen jääkaappiin.

Myös kattilat kirkastuvat ruokasoodalla.

Jos siivousintoa vielä riittää, käydään ruokasoodalla kirkastuvan keittiön lavuaarin kimppuun.

– Keittiö on kuitenkin se kodin sydän. Kostutetaan lavuaari ja hangataan sienellä tai astianpesuharjalla puhtaaksi, Sirkka Kauhanen opastaa.

– Myös kattilat kirkastuvat ruokasoodalla. Ruokasoodasta ja vedestä tehdään tahna, jota hierotaan astiaan sienipesimellä ja hangataan kattila puhtaaksi. Ruokasooda tehoaa myös kahvista ja teestä pinttyneisiin kuppeihin.

Mikroaaltouunin hajut häviävät myös ruokasoodalla.

– Kupillinen vettä, siihen kaksi ruokalusikallista ruokasoodaa ja kuumennetaan hetki, Kauhanen sanoo.

Jokainen siivoaa omien voimavarojensa mukaan.

Toinen halpa ja joka kodista löytyvät raaka-aine on sokeri, jota voi myös hyödyntää puhdistuksessa.

– Kostutetulla sokeripalalla hankaamalla voi puhdistaa vaikka pohjaan palaneen riisipuurokattilan tai pinttyneen lieden, Kauhanen vinkkaa.

Vielä muutama Marttojen vinkki joulusiivoukseen.

– Riittoisa ja ekologinen savisaippua sopii muun muassa kylpyhuoneen ja keraamisen tason puhdistamiseen, Sirkka Kauhanen kertoo.

– Vessan hanojen ympärykset ja pienet raot saa kätevästi puhdistettua vanhalla hammasharjalla tai muulla harjalla.

Imurin pölypussi täyttyy nopeasti kotieläinten karvoista.

– Oivallinen vaihtoehto karvojen pyyhkimiseen on teippiharja. Myös ikkunankuivainta kannattaa kokeilla. Kun vetää esimerkiksi sohvan pintaa ikkunalastalla, koirankarvat kasaantuvat ja ne on helppo siivota sohvalta.

Ehkä tärkein vinkki on kuitenkin armollisuus itseä kohtaan.

– Jokainen siivoaa omien voimavarojensa mukaan. Ei joulusiivouksesta kannata mitään stressiä ottaa, Kauhanen muistuttaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut