Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minun kaupunginosani | ”Neulamäessä on tehty viisasta aluesuunnittelua” – Juuret tienooseen ovat paksut ja syvät. Ninja Vepsäläisen isoukin talo sijaitsi nykyisen Neulamäen kirkon paikalla

Neulamäessä asuvan Ninja Vepsäläisen juuret kaupunginosassaan ovat hänen omien sanojensa mukaan paksut ja syvät.

– Sodan käynyt isoukkini ja isomummoni rakensivat tänne talon vuonna 1954 nykyisen kirkon paikalle Vesurikujalle, hän taustoittaa.

– Tätini muistaa, että nykyisen ostoskeskuksen paikkeilla sijaitsi isoisovanhempieni perunamaa. Tätini kertoi käyneensä tuolla pottupellolla. Sukumme talo oli viimeisiä näillä main sijainneita taloja. Ensin kaupunki osti maat 1980-luvulla ja myöhemmin seurakunta. Kun kirkko rakennettiin 1990-luvulla, isomummoni Lempi Tanninen oli kutsuvieraana avajaisissa ja todennäköisesti myös isotätini, joka asui aikoinaan samassa talossa isomummoni ja isoukkini kanssa.

Vuodesta 1954 lähtien aina joku Ninjan sukulaisista on asunut Neulamäessä, niin hänen tätinsä kuin äitinsä sekä enonsa.

– Ja nyt viimeisimpänä minä, hän hymyilee.

Abivuoden keväänään Ninja Vepsäläinen asui Neulamäessä kahdessa eri osoitteessa.

Emme asu ja elä missään muovipussissa.

– Heti lakkiaisteni jälkeen muutin pois Kuopiosta länsirannikolle Vaasaan ja olin reilu 13 vuotta poissa Kuopiosta, hän kertoo.

– Aika tarkalleen kaksi vuotta sitten muutin takaisin ja nimenomaan Neulamäkeen. Jälkeenpäin ajateltuna Neulamäki oli minulle ihmeellisen helppo ja luonteva valinta jälleen asuinpaikakseni.

Ninja näkee Neulamäessä asumisessa lukuisia hyviä puolia, ja hän haluaisi nostaa kaupunginosan imagoa.

– Neulamäki ei ole kovinkaan hyvämaineinen paikka, ja tätä käsitystä olisi mielestäni syytä muuttaa, hän pohtii.

– Itselleni se, että täällä asuu ihmisiä hyvin erilaisista sosioekonomisista luokista ja etnisistä ryhmistä on hieno asia. Koen, että sosioekonominen jakauma ja diversiteetti luovat turvallisuuden tunnetta. Me kaikki mahdumme asumaan täällä, aluetieteilijän koulutuksen Vaasan yliopistossa saanut Ninja toteaa.

Itse pidän kovasti Neulamäen alueen rosoisuudesta.

Ninja näkee hyvänä asiana sen, että hänen lapsensa päiväkodista löytyy monta eri kansallisuutta edustavaa ihmistä.

– Se on nykyaikaa ja antaa hyviä eväitä elämään. Emme asu ja elä missään muovipussissa ja omissa eriytyneissä poteroissamme. Näemme erilaisia elämäntyylejä ja erityyppisiä asujia. Itse pidän kovasti Neulamäen alueen rosoisuudesta, hän toteaa.

– Neulamäessä on mielestäni toteutettu viisasta aluesuunnittelua, koska täältä löytyy niin omistus-, vuokra- kuin opiskelija-asuntoja sekä kerrostaloja, rivitaloja ja omakotitaloja, Ninja luettelee.

Hyvää Neulamäessä on Ninja Vepsäläinen mielestä esimerkiksi sujuvat ja säännölliset liikenneyhteydet noin 3,5 kilometrin päässä sijaitsevaan keskustaan ja muualle.

– Savilahden solmukohdasta pääsee bussilla kätevästi vaikka aina Siilinjärvelle saakka, hän iloitsee.

– Bussilinjat mahdollistavat meille autottoman elämän. Arkisin busseja menee keskustaan kymmenen minuutin välein kuin Helsingissä konsanaan, keskustassa Savon Yrittäjien toimistolla Jatkis Omistajanvaihdospalvelun projektikoordinaattorina työskentelevä Ninja valottaa.

Mainiota on Ninjan mielestä myös se, että kun kävelee mäen alas, on ostoskeskuksen palvelujen äärellä.

Kiitosta Ninjalta saavat myös Neulalammen alueen nuotiopaikat ja luontopolut, paikalliset neuvolapalvelut sekä hammashuolto ja ostarinaukion suuri joulukuusi ja nuorisotilat.

Neulamäen lähikirjastossa Ninja asioi lähes viikoittain.

– Minulle paluumuuttajana oli positiivinen yllätys, että kirjastopalvelut ovat säilyneet Neulamäessä ja että kirjastoa oli myös uusittu, hän kertoo.

– Ennen kirjasto oli mielestäni aika pimeä ja sokkeloinen koppi. Nyt kirjasto on valoisa ja avara.

Jos jotakin kohennettavaa, niin sitä löytyisi ostoskeskuksen alueesta.

– Yleistä laittamista, sellaista kasvojenkohotusta ja päivittämistä, hän tarkentaa.

– Myös harrasteryhmiä voisi olla nykyistä enemmän.