Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Psykiatriatalosta tuli riitojen välikappale – Psykiatrian professori Heimo Viinamäki: ”Julkulan sairaalan tilalle rakennettava psykiatritalo ei säästä eikä kata aikuispsykiatrian tarpeita”

Julkulan sairaalassa on toiminut nuoriso-, aikuis- ja päihdepsykiatrian hoito-osastoja. Sairaala on tullut elinkaarensa loppuun. Sen rakennuksia ovat rasittaneet kosteusongelmat ja tilat ovat vanhanaikaisia. Maaliskuussa eläkkeelle jäänyt psykiatrian professori Heimo Viinamäki on seurannut läheltä, miten uudisrakennuksen suunnittelu on edennyt. Kesällä 2020 valmistui Psykiatriatalon hankesuunnitelma, mutta siitä tuli Viinamäen mukaan riitojen ja aluepolitiikan välikappale.

Valtakunnallisessa mielenterveysstrategiassa määritellään, että psykiatrisen hoidon pitäisi olla yleissairaalan yhteydessä. Pohjois-Savossa linjaus tarkoittaa, että psykiatria pitäisi keskittää KYSiin.

Strategiaa on noudatettu Helsingissä, Turussa ja Tampereella ja lukuisissa muissa kaupungeissa.

Viinamäki näkee, että sairaanhoitopiirin hallituksen ratkaisut ovat potilaiden edun vastaisia.

– Hankesuunnitelman mukaan Kuopiossa sijaitsevat erikoissairaanhoidon tuottamat nuoriso- ja aikuispsykiatrian avo- ja sairaalahoidon toiminnot oli määrä keskittää Puijon sairaalaan. Sitten alkoi jyrätä aluepolitiikka vastoin KYSin näkemystä ja valtakunnallisia linjauksia, arvostelee Viinamäki.

STM ja THL ilmoittivat päivystysasetukseen perustuen, että Iisalmen ja Varkauden aluesairaaloissa ei voi olla suljettuja osastoja. Naapurikaupungeilla ei ole resursseja hoitaa psykiatristen potilaiden somaattisia sairauksia, mutta ne halusivat silti säilyttää osastot.

Pohjois-Savon sairastavuus on Suomen korkein.

Tilanne ajautui riidaksi, jota konsultti yritti ratkaista. Lopulta hallitus päätti, että Iisalmeen ja Varkauteen perustetaan psykiatriset avo-osastot.

– Kuopion naapurikaupungit saivat lopulta junailtua psykiatriset avo-osastot. Tämä ratkaisu supisti Psykiatriatalon hanketta, söi 4,5 miljoonan kirjatut vuotuiset säästöt eikä aikuispsykiatria Pohjois-Savossa saa tarvitsemiaan palveluja vuosikymmeniin. Psykiatriatalosta jäi jäljelle korvike ja KYS joutui lopettamaan vanhuspsykiatrisen osastonsa.

Viinamäki tykittää, että Pohjois-Savossa on mielenterveyspuolella Suomen sairain väestö ja Suomen huonoimmat palvelut. Helsingin Sanomissakin todettiin 3.tammikuuta, että Pohjois-Savon sairastavuus on Suomen korkein.

– Keväällä 2020 Varkauden psykiatrinen osasto ajettiin alas, koska osastolle ei saatu täytettyä psykiatrin virkaa. Nyt Pohjois-Savon psykiatriapalvelut seisovat kahden jalan varassa. Keskitetty KYSin malli olisi ollut maakunnan etu ja se olisi ollut tehokkain sekä taloudellisesti että toiminnallisesti.

Sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja ja Niuvanniemen sairaalan johtava lääkäri Kari Ojala (kok.) sanoo jakavansa Viinamäen huolen ja myös hän näkee, että aluepolitiikka vaikutti psykiatristen palveluiden sijoitteluun.

Keskitetty KYSin malli olisi ollut maakunnan etu.

– Kyllä Viinamäki on oikeilla jäljillä. Ison sairaalan yhteydessä on järkevintä hoitaa psykiatristen potilaiden somaattisia sairauksia. Julkisen puolen psykiatrien virkoihin on vaikea saada hakijoita jopa Kuopioon puhumattakaan Iisalmeen tai Varkauteen. Pula psykiatreista on julkisella puolella, ei privaatissa, kommentoi Ojala.

Kuopion kaupungin psykiatrisia palvelutarvetta kuormittaa Ojalan mukaan myös se, että Niuvanniemen sairaalan pitkäaikaispotilaat vaihtavat kirjansa kuopiolaisiksi.

– Kun kuopiolaiseksi siirtynyt mielenterveyspotilas ei tarvitse enää Niuvanniemen laitoshoitoa, hänen avopalveluistaan vastaa Kuopion kaupunki.

Vuodenvaihteessa Viikkosavo ei tavoittanut sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtajaa Markku Rossia (kesk.) kommentoimaan tapausta.