Kuvataiteilija Julia Huhmolle tärkeää on työ, jonka tekeminen ei ärsytä – "Poptaidetta teen osittain sen takia, että se on juuri nyt muodissa"

Kun tietää olevansa jossain hyvä, sitä tekee mielellään. Tämä on ohjannut kuopiolaistaiteilija Julia Huhmon taiteentekoa pienestä pitäen.

– Olen aina ollut kiinnostunut piirtämisestä. Se on rentouttavaa. Kun sain kynän käteen ensimmäisen kerran, niin aika hyvä minä olin. Tai niin olen kuullut muilta. Ja siihen lähdin sitten panostamaan, Huhmo kertoo.

Vanhemmat näkivät Huhmon motivaation ja potentiaalin ja ovat hänen mukaansa tukeneet hiljakseen työksi muuttunutta harrastusta alusta asti esimerkiksi hankkimalla hänelle piirtotarvikkeita.

Huhmo valmistui viime keväänä ylioppilaaksi Kallaveden lukiosta, missä hän suoritti pakollisten opintojen ohella kuvataiteen lukiodiplomin. Hän haki yhteishaussa muun muassa Aalto-yliopistoon kuvataiteilijan kandidaatin ja maisterin koulutusohjelmaan, mutta ovet eivät avautuneet ensimmäisellä kerralla.

Välivuotta Huhmo ei tahtonut pitää. Sen sijaan hän suuntasi vuodeksi Pohjois-Savon Opistoon syventymään digitaaliseen taiteeseen.

– Vuoden kestävässä koulutuksessa esimerkiksi suunnitellaan julisteita, tehdään verkkosivuja ja harjoitellaan valokuvausta ja kuvankäsittelyä.

Haluan kokeilla mahdollisimman paljon asioita elämäni aikana.

Maaliskuun yheishaussa hakemuksia lähtee niin Aaltoon kuin muihinkin taidealojen oppilaitoksiin ympäri Suomen. Aalto on kuitenkin ehdoton ykköstavoite.

– Olen saanut hyvän kuvan Aallosta ja kuullut koko elämäni siitä vain hyvää. Olisihan se hienoa sanoa opiskelevansa Aalto-yliopistossa.

Tällä hetkellä suurin osa Huhmon taiteesta on poptaidetyylisiä muotokuvia esimerkiksi näyttelijöistä ja laulajista. Kun Huhmo oli alkanut harrastaa vakavammin, yksi suosikkiaiheista olivat eläimet, varsinkin linnut.

– Poptaidetta teen osittain sen takia, että se on juuri nyt muodissa. Yritän pysyä muodin mukana – olen kiinnostunut siitä muutenkin, ja esimerkiksi pukeutuminen on minulle tärkeää.

Huhmolle on tärkeää, että on työ, jonka tekeminen ei ärsytä. Hänelle se työ on taide. Hän perusti oman yrityksen, koska sukulaiset ja muu lähipiiri alkoi tilata häneltä taidetta, joka päätyi tuntemattomienkin nähtäväksi. Tämän seurauksena syntyi päätös alkaa myydä omia töitään yleisemminkin.

Joulukuussa Huhmolla oli kauppakeskus Aapelissa näyttely, johon oli koostettu hänen teoksiaan viimeisen viiden vuoden ajalta. Lisäksi hän on tehnyt kuvituksia Junttanille sekä kaupunkilehti Kukolle.

Vaikka Huhmo tekee pääsääntöisesti kuvituksia, hän ei tahdo lukita itseään yhteen tyyliin tai edes yhteen taidemuotoon. Ammatillisista haaveista kysyttäessä hän listaa esimerkiksi lehden sarjakuvapiirtäjän, lastenkirjan kuvittajan, animaattorin sekä elokuvien erikoistehosteiden tekemisen.

– Siis aivan kaikkea. Ja esimerkiksi konservaattorikin olisi kiva, siis maalausten entisöiminen tai eläinten täyttäminen museoille. Haluan kokeilla mahdollisimman paljon asioita elämäni aikana, ja nämä vain kuulostavat mielenkiintoisilta, Huhmo pohtii.

Sen lisäksi, että taiteen teko on rentouttavaa, on se myös mahdollisuus kertoa asioita, joita on vaikea pukea sanoiksi. Myös taiteen tekemisen vuorovaikutteisuus viehättää Huhmoa.

– Minulle omat ajatukset on helpompi siirtää paperille kuin puhua ääneen.

– Olen innoissani kun pääsen näkemään reaktion, kun annan jollekulle hänelle piirtämäni työn. Tykkään yllättää ihmisiä siinä, kuinka saan siirrettyä heidän ideansa paperille.

Etusivulla nyt