
Vuodenvaihteen jälkeinen aika voi olla monelle myös aika, kun omaa taloutta aletaan tarkastella uudelleen: kuinka viime vuosi meni, riittivätkö rahat, tarvitseeko säästää? Viikkosavo selvitti verkkokyselyllä, millaisia säästökeinoja lehden lukijoilla on. Vastauksia yhteensä kolmeen kysymykseen kerättiin 5.–9.1. ja niitä tuli kaikkiaan 23 kappaletta.
Kuopion torilta tavoitettu eläkeläinen Martti-Antero Kantele kertoo, että ei itse aktiivisesti säästä rahaa, mutta on tarkka talousasioissa.
– Parasta säästämistähän on oman taloutensa hahmottaminen.
kyselyssä yleisimpinä säästökeinoina esille nousivat erilaisiin rahastoihin sijoittaminen, säästötilin pitäminen sekä heräteostosten karttaminen ja alennusmyyntien hyödyntäminen.
– Sen oivaltaminen on ollut tärkeää, että hyvä elämä ei vaadi kovin paljon esimerkiksi tavaraa tai vaatteita, varsinkaan uusia. Kaikkea ei myöskään tarvitse ostaa omaksi, voi lainata tai vuokrata. Ostopäätöstä harkitessa mietin aina, onko kyseessä halu vai oikea tarve, ja mistä halu syntyy, kertoo yksi vastaajista.
Toisaalta muutama kyselyyn vastannut huomauttaa, että on vaikea säästää, jos tulot hädin tuskin riittävät elämiseen. Erityisen hyvin tämä näkyi kysymyksessä, jossa selvitettiin, säästääkö vastaaja jemmarahaa pahan päivän varalle. Moni kertoi esimerkiksi pistävänsä säännöllisesti, usein palkkapäivänä, tietyn summan erilliselle säästötilille. Kaikilla siihen ei kuitenkaan ole mahdollisuutta.
Hyvä elämä ei vaadi kovin paljon esimerkiksi tavaraa tai vaatteita.
– Ei eläkerahoista pahemmin jemmaan jää mitään, kun maksaa ruuan, asumisen ja lääkkeet, yksi vastaajista toteaa.
– Kaikki menee laskuihin eikä riitä, kommentoi toinen vastaaja.
Suosittu jemmaan säästämisen keino säästötilin ohella oli puskurisumman pitäminen tilillä. Siinä missä jotkut vastaajista pistivät tietyn summan säästötilille, kertoi osa pyrkivänsä pitämään tilillä aina tiettyä rahamäärää. Osa kertoi sen olevan tietty erikseen määritelty summa, osa puolestaan halusi pitää esimerkiksi muutaman kuukauden menoihin riittävän määrän.
– Pidän pientä määrää käteistä kotona ja pyrin pitämää käyttötilillä rahaa vähintään kolmen kuukauden käyttöön.
Säästövinkkien neljän kärkeen nousivat vastauksissa ylimääräisen kulutuksen karsiminen ja palveluiden kilpailutus, alennusmyyntien hyödyntäminen, tavoitteellinen säästäminen ja säästötilin hyödyntäminen.
Olipa vinkki mikä hyvänsä, suunnitelmallisuus korostui. Osa neuvoista koski käytännön arkea, kuten ruoka- ja käyttötavaraostoksia.
– Osta vain harkittuja asioita. Esimerkiksi tee ruokakauppaan aina ostoslista ja mieti etukäteen esimerkiksi mitä vaatteita tarvitsee ostaa. Tai jos asian saa käytettynä, valitse aina ensin se.
– Älä syö enemmän kuin tienaat. Osta vain todelliseen tarpeeseen. Käytä alennukset hyödyksesi, jos on pakko jotain ostaa, kuten ruokaa. Kerää ilmaista ruokaa metsästä ja pihamaalta.
Osassa neuvoista puolestaan kehotettiin tarkkailemaan oman kulutuksen seurantaa ja pistämään rahaa sukanvarteen mahdollisuuksien mukaan.
– Säästötilillä kannattaa pitää muutaman kuukauden palkkaa, jos esimerkiksi lomautukset tai muut vastaavat iskevät. Sen voi pienestäkin palkasta säästellä vähitellen.
– Seuraa kulutustasi. Karsi ylimääräinen kulutus. Esimerkiksi ei turhia tilauksia ja maksuja. Kilpailuta sähkö, pankit, vakuutusyhtiöt ynnä muut säännöllisesti. Aloita sijoittaminen, vaikka pienillä summilla. Se on hyvä opettaja talouden seurannassa.
Säästökeinot
Näin lukijat vinkkaavat
Aloita pitkäaikainen säästäminen mahdollisimman nuorena.
Käytä pankkien mobiilisovelluksia.
Vaikka tulot kasvaisivat, ei menoja ole syytä kasvattaa.
Pyydä vinkkejä ammattilaisilta.
Kilpailuta käyttämäsi palvelut.
Siirrä heti palkkapäivänä tietty summa säästötilille tai rahastoihin.
Sijoita osakkeisiin, vaikka pienilläkin summilla ensi alkuun.
Hahmota taloutesi kokonaisuutena.
Säästä tavoitteellisesti.