Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vielä on useita päiviä aikaa äänestää ennakkoon aluevaaleissa – "Minusta mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin on oikeus"

Kuopiolainen Tapio Hyvärinen kävi perjantaina aamupäivästä äänestämässä ennakkoon aluevaaleissa Kuopion kaupungintalolla.

– Äänestän kaikissa vaaleissa. Jotkut sanovat, että äänestäminen on velvollisuus, mutta minusta mahdollisuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin on oikeus, Hyvärinen pohtii.

Hyvärinen suosii ennakkoon äänestämistä, koska se on vaalipäivän äänestämistä joustavampaa. Tänä vuonna varsinainen vaalipäivä osuu hänen työpäivälleen.

Äänensä kävi antamassa myös kuopiolainen Ulla Ervasti. Hyvärisen tapaan myös Ervasti äänestää aina, tavallisesti ennakkoon. Tällä kertaa hän kuitenkin arpoi, olisiko lykännyt äänestystä varsinaiselle vaalipäivälle tai jopa jättänyt äänestämättä kokonaan.

– Näistä vaaleista on toitotettu koko ajan, että ne ovat tärkeät, mutta juuri muuta ei ole sanottu. Ehdokkaistakin tuntui tulevan tietoa todella myöhään.

Ervastin mielestä uudet vaalit olisivat tarvinneet enemmän konkretiaa.

Se, että sanotaan vain, että päätetään hyvinvoinnista, ei riitä.

– Se, että sanotaan vain, että päätetään hyvinvoinnista, ei riitä. Olisin halunnut kuulla, millaisista asioista aluevaltuustossa päätetään.

Tavanomaisten ennakkoäänestyspaikkojen lisäksi Kuopion maaseutualueita kiertää 18. päivään asti Alva-äänestysbussi. Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 23.1.

Aluevaalit järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Vaaleissa äänestetään uusille hyvinvointialueille aluevaltuustot, joiden koko riippuu hyvinvointialueiden asukasmääristä. Pohjois-Savon aluevaltuustoon tulee vähintään 69 valtuutettua. Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen kuuluvat Kuopion lisäksi Iisalmi, Joroinen, Kaavi, Keitele, Kiuruvesi, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoki, Tervo, Tuusniemi, Varkaus, Vesanto ja Vieremä.

Pohjois-Savon hyvinvointialueella ennakkoon oli äänestänyt perjantaiaamuna 7,9 prosenttia äänioikeutetuista. Kaikkein aktiivisinta äänestäminen on ollut Tervossa, missä äänestysprosentti oli 10,8. Kuopiossa äänestysaktiivisuus on alle sekä hyvinvointialueen että koko maan keskiarvojen, yhteensä 7,0 prosenttia. Hyvinvointialueella äänestysinto on vähäisempää ainoastaan Siilinjärvellä, missä prosentti oli perjantaiaamuna 6,3.