Ylipainoisilla lapsillakin vakavia koronaoireita – KYSissä koronan takia hoidettavia on pääasiassa rokottamattomia riskiryhmiin kuuluvia

Suurista tartuntaluvuista huolimatta KYSillä on koronan takia hoidettavavana vain muutamia potilaita, totesi infektioylilääkäri Irma Koivula Viikkosavolle viime maanantaina. Osa hoidettavista on muista sairaanhoitopiireistä.

Kohtalaisen rauhallinen tilanne sairaalassa kertoo, että vaikka omikronvirus leviää helposti, se on Kuopion alueella toistaiseksi aiheuttanut vakavia oireita etupäässä rokottamattomille, iäkkäille ja riskiryhmille. Koivula muistuttaa, että runsas ylipaino voi aiheuttaa vakavan koronan jopa lapselle.

– Koronapotilaissa on pääsääntöisesti hauraita vanhuksia tai riskiryhmään kuuluvia. Nuorillakin reilusti ylipainoisilla henkilöillä voi esiintyä vakavia koronaoireita, kertoo Koivula.

Koivula sanoo, ettei hänen tietoonsa ole tullut, että KYSillä olisi hoidettu yhtään kolmesti rokotettua. Hän arvioi, että kolmesti rokotettu voi turvallisesti jatkaa normaalia elämää ja esimerkiksi matkustaa myös ulkomaille, jos hän ei kuulu kaikkein suurimman riskin ryhmiin. Tällaisia esteitä ovat esimerkiksi hoidossa oleva syöpätauti tai immuunipuutos.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että Etelä-Afrikasta lähtenyt koronavirusmuunnos leviää historiallisen nopeasti ja sen itämisaika on vain muutama päivä. Viranomaisohjeet ovat muuttuneet koko pandemian ajan ja muutoksia tarvitaan edelleen tiedon lisääntyessä.

Teollisuusneuvos Seppo Saarelainen (Viikkosavo 7.4.) oli sitä mieltä, että pikatesteillä saataisiin miljoonien eurojen säästöt ja niillä voitaisiin tehokkaasti katkaista tartuntaketjuja. Vaikuttaa siltä, että Saarelainen oli jo tuolloin oikeilla jäljillä.

Olin 1,5 vuotta aikaani edellä.

Nyt THL:n ja Fimean sivuilla annetaan tietoa kotitesteistä ja niitä saa jopa tavallista ruokakaupoista.

Saarelainen harmittelee, että THL:n viranomaiset eivät häntä kuunnelleet ja he kielsivät kotona tehtävät koronan pikatestit.

Suomi ei antanut vuonna 2020 lupaa kotitesteille, vaikka niitä käytettiin jo Saksassa ja Britanniassa sekä viranomaiskäytössä Lapin sairaanhoitopiirissä.

– Olin 1,5 vuotta aikaani edellä. Suomen viranomaiset ovat aina myöhässä. Antigeenitestit antavat lähes yhtä korkealla prosentilla oikean tuloksen kuin kalliit PCR-testit. Olisin hankkinut niitä Suomeen 3 eurolla ja myynyt 9 eurolla. Euroopassa niitä myytiin 30 eurolla, sanoo Saarelainen.

Nykyisin pika-antigeenitestitulos hyväksytään useisiin maihin matkustettaessa ja THL ohjeistaa, että positiivisen kotitestin jälkeen on tärkeää välttää kontakteja.

Koronapotilaissa on pääsääntöisesti hauraita vanhuksia tai riskiryhmään kuuluvia.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut