Noin 500 henkilöä hakee apua rahasotkuihin talous– ja velkaneuvonnasta – Nykyään henkilöllä voi olla jopa 200 eri velkaa – Ikäihminen on voinut ottaa lainan auttaakseen lapsiaan

Ottakaa ajoissa yhteyttä ennen kuin maksut ovat ulosotossa ja perinnässä.

Näin viestinsä raha-asiansa solmuun saaneille henkilöille kiteyttää Pohjois-Savon oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja Heikki Savolainen.

– Kun ensimmäisen kerran alkaa tuntua siltä, että miten tästä selviän, kuinka hoidan maksuni ja mitä tästä seuraa, niin siinä vaiheessa yhteys. Kun asioita ryhdytään ratkomaan riittävän ajoissa, on mahdollista välttää maksuhäiriömerkinnät ja jatkaa normaalia elämää monesti hyvin pienillä järjestelyillä.

Savolainen kertoo, että tammikuussa talous- ja velkaneuvontaan on päässyt reilun viikon pituisella jonotusajalla, kun yhteydenottajien määrä on vuodenvaihteen ja alkuvuoden tienoilla muita ajankohtia pienempi.

– Keskimääräinen jonotusaika on noin kuukausi, hän mainitsee.

Kuopiossa talous- ja velkaneuvojien asiakkaita on noin 500 vuoden aikana.

Kun asioita ryhdytään ratkomaan riittävän ajoissa, on mahdollista välttää maksuhäiriömerkinnät .

– Kuopiossa työskentelee viisi talous- ja velkaneuvojaa, joista jokaiselle kertyy on noin sata asiakasta vuodessa, Savolainen valottaa tilannetta.

Asiakkaista suurin osa on työikäisiä ja noin 30–50-vuotiaita. Heikki Savolaisen mukaan taustalla syinä voi olla paitsi työttömyyttä, lomautuksia ja avioero, myös kulutus- sekä pikaluottoja, joilla pientä työtuloa tai työttömyyskorvausta on yritetty paikata.

– Ikäryhmien äärilaitoja on talous- ja velkaneuvonnan asiakkaina vähemmän kuin työikäisiä. Eläkeläisten ikäryhmissä ei näy Etelä-Suomen kaltaista buumia, johon syynä ovat esimerkiksi kovat asumiskustannukset, joiden jälkeen eivät rahat yksinkertaisesti riitä muuhun, Savolainen toteaa.

– Harmittava piirre vanhempien ihmisten keskuudessa on tilanne, jossa on ylivelkaannuttu, kun on avustettu omia lapsia rahallisesti. Ikäihminen on voinut ottaa lainan auttaakseen lapsiaan, jotka eivät tahdo pärjätä elämässä, Savolainen kertoo.

– Eläkkeelle jäämiseen olisi hyvä valmistautua riittävän ajoissa laskemalla etukäteen, miten pärjää taloudellisesti, kun tulot tippuvat työelämään verrattuna huomattavasti.

Pankkilainaa, pikavippejä, maksamattomia terveyskeskusmaksuja ja autolainaa .

Savolainen kertoo, että talous- ja velkaneuvonnan asiakkaaksi päädytään usein siinä vaiheessa, kun maksut ovat jo perinnässä ja ulosottomies kehottaa ottamaan yhteyttä talous- ja velkaneuvontaa. Yhteydenottoon voi kannustaa myös seurakunnan diakoniatyöntekijä tai kunnan sosiaalityöntekijä.

– Toki on niitäkin, jotka ottavat itse yhteyttä, ja paljon on henkilöitä, jotka käytännössä tulevat asiakkaiksemme liian myöhään, kun asiat ovat jo karanneet käsistä.

Koronaepidemian aikakausi ei ole ainakaan vielä näkynyt talous- ja velkaneuvonnassa kasvaneina asiakasmäärinä.

– Isot muutokset vaikuttavat yleensä hyvin pitkälläkin viiveellä. Jos tänä päivänä kehittyisi jotakin mullistavaa, kuten suurtyöttömyys, menisi parisen vuotta ennen kuin se näkyisi meillä velkaneuvonnassa, Heikki Savolainen huomauttaa.

– Ihmiset yrittäisivät sinnitellä sen hetkisillä tuloillaan muuttuneessa tilanteessa ja ottaisivat yhteyttä, kun eivät enää pärjäisi.

Talous- ja velkaneuvonnassa selvitetään asiakkaan taloudellinen tilanne tarkasti tuloja ja menoja sekä velkoja myöten.

– Kun tuloista vähennetään menot, saadaan selville henkilön maksukyky eli summa, mitä jää viivan alle. Jos euroja ei jää, ratkaisuna ei oikein ole muuta kuin yksityishenkilön velkajärjestely. Jos maksuvaraa jää, voi apua tilanteeseen löytyä Takuusäätiön takauksesta tai vapaaehtoisesta sopimisesta velkojien kanssa.

Lähes 30 vuotta alalla työskennellyt Savolainen on nähnyt velkojien määrän kasvamisen ja velkaantumisen kirjon.

– Kun 1990-luvulla ihmisellä saattoi olla pari, kolme pankkilainaa, joilla velkaantui, niin nykyään henkilöllä voi olla jopa 200 velkaa eri paikkoihin. Pankkilainaa, pikavippejä, maksamattomia terveyskeskusmaksuja ja autolainaa, hän luettelee.

Vinkkejä

Raha-asiat

Pyri maksamaan laskut ajoissa niin vältyt ylimääräisiltä kuluilta.

Ei enää vippejä loppukuusta.

Mieti ja harkitse hankintoja yön yli.

Laita säästöön euro päivässä.

Säästä bonus- ja pullorahat.

Mitoita asumiskulut perhekoon mukaan.

Lähde: Pohjois-Savon oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta.

Talousneuvolassa ratkotaan pulmia matalalla kynnyksellä

Talouden hallintaan saa neuvoja ja vinkkejä myös talousneuvolasta.

– Talousneuvola toimii Navigaattorin yhteydessä Kuopion keskustassa Torikadulla, Pohjois-Savon oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja Heikki Savolainen kertoo.

– Kyseessä on matalan kynnyksen palvelu, jossa apua on mahdollista saada yhden luukun periaatteella talous- ja velkaneuvojalta, ulosoton asiantuntijalta, sosiaalityöntekijältä, asumisneuvojalta ja työllisyyspalvelun asiantuntijalta, hän luettelee.

Koronatilanteen takia talousneuvola toimii tällä hetkellä puhelinpalveluna maanantaisin, iltapäivisin.

– Neuvonta on luottamuksellista ja maksutonta, ja talousneuvolassa on myös mahdollista asioida nimettömänä, Savolainen mainitsee.

– Jos oma taloustilanne ja raha-asiat askarruttavat, talousneuvolassa on mahdollista kysyä asiantuntijoilta ja ratkoa yhdessä tilannetta, hän toteaa.

Talousneuvola on yksi oikeusministeriön Ennakoivan talousneuvonnan hankkeen toimintatavoista.

Hanke on talous- ja velkaneuvonnan ja Ulosottolaitoksen yhteishanke.

Navigaattorissa saa apua myös työhön ja koulutukseen sekä uravaihtoehtoihin liittyvissä asioissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut