Töissä | ”Taksinkuljettaja toimii myös matka- ja kaupunkioppaana” – Taksissa eletään mukana ihmisen erilaisia elämänvaiheita, teflonpintaakin vaaditaan kuuntelijan taitojen lisäksi

Moni kuvaili Päivin (50) alanvaihtoa rohkeaksi hypyksi, kun hän lähti kaupungin palveluksesta toimistotöistä taksinkuljettajaksi.

– Olen ajanut taksia kaksi vuotta, enkä ole katunut päivääkään. Koen olevani alalla kuitenkin vielä noviisi, koska Kuopiossa on kokeneita, useita vuosikymmeniä taksia ajaneita, hän taustoittaa.

– Alan vaihto Kuopion kaupungilta taksiin oli minulle kuitenkin luonteva vaihtoehto, sillä lähdin työntekijäksi mieheni taksiyritykseen, jonka paperitöitä, kuten laskutusta ja palkanmaksua olin hoitanut jo aikaisemminkin oman työni ohella. Toki hereillä pitää aina olla uusien haasteiden osuessa kohdalle.

Päivi on ensimmäiseltä koulutukseltaan päivähoitaja ja toiselta merkonomi.

– Työskentelin Kuopion kaupungilla aiemmin lastenhoitajana ja myöhemmin asiakasvastaavana hyvinvoinnin edistämisen palvelualueella, hän kertoo.

Kuten moni muu alanvaihtaja, myös Päivi on havainnut, että aikaisemmista työkokemuksista on ollut hyötyä nykyisessä työssä.

Ihmisten yksinäisyyden määrä on valtava tänä päivänä.

– On asioita, jotka natsaavat tähän työhön, kuten lukuisat asiakaskohtaamiset, hän sanoo.

– Ihmisten yksinäisyyden määrä on valtava tänä päivänä, ja tässä työssä pystyy antamaan asiakkaalle jakamattoman huomion matkan aikana. Monelle henkilölle taksinkuljettaja voi olla ainut keskustelukumppani pitkään aikaan.

Päivi kertoo, että matkojen aikana taksinkuljettaja kuulee paitsi iloisia myös hyvin kipeitä tarinoita, ja vaihteleviin tilanteisiin pitää osata mukautua.

– Taksissa elämme mukana erilaisia elämänvaiheita, viemme ihmisiä synnyttämään ja kuljetamme henkilöitä, jotka ovat saaneet sairaalasta ikäviä uutisia, hän toteaa.

– Yleensä ei voi tietää, mikä tilanne on ennen kuin kohtaat asiakkaan. Asiakas tekee tilanteen, ja se on tämän työn antia. Pitkällä ajomatkalla asiakas saa runsaasti kahdenkeskistä aikaa, mikä näyttää olevan monelle hyvin merkityksellistä ja tärkeää.

Myös hiljaisuuden vallitessa pitää osata luovia.

– Pitää olla aistit herkkinä ja kuulostella, mikä on tilanne. Jos näyttää, ettei ihminen halua puhua, niin sitten ollaan hiljaa. Keskustelu etenee raiteilleen aina asiakkaan ehdoilla, Päivi tähdentää.

– Toisaalta joskus kyytiin voi tulla hyvinkin tulistunut asiakas. Jotain pulssia nostattavaa on tapahtunut ennen taksikyytiä. Mutta sitähän tämä ihmisen elämä on, että tunteetkin kuohuvat, eikä taksinkuljettaja saa tällaisesta provosoitua. Pitää löytyä sitä teflonpintaa.

Lapsiasiakkaat ovat päivätyötä tekevän Päivin sydäntä lähellä vanhusten ja erityisryhmien lisäksi.

Kyyditsijä, kuuntelija ja ymmärtäjä sekä avointen ”oletkos ajatellut kysyä asiaa sieltä?” -kysymysten esittäjä.

Muun muassa näissä rooleissa Päivi näkee itsensä taksinkuljettajana.

– Taksinkuljettaja toimii myös matka- ja kaupunkioppaana. Ohikulkeva saattaa kysäistä matkakeskuksen kulmilla suorinta reittiä torille tai museoon tai yliopiston sijaintia. Joissakin tapauksissa henkilö päättääkin hypätä taksin kyytiin kohteeseen kävelemisen sijaan.

Päivi tähdentää, että hänelle taksinkuljettajana kaikki kyydit ovat samanarvoisia, olipa kyseessä sitten sadan metrin tai satojen kilometrien matka.

– Kaukaisin kohteeni taitaa olla Oulu, hän muistelee.

Mitkä asiat puhuttavat nykyään taksissa?

– Kaupunkialueen ja lähiöiden ajo- ja kevyen liikenteen väylien tienhoito on puhuttanut viime aikoina paljon, Päivi vastaa.

– Sää on aihe, joka puhuttaa aina ja nykyään tietenkin myös korona.

Päivi kertoo, että taksialan muutokset mietityttävät yhä etenkin ikäihmisten keskuudessa.

Taksialan haasteena Päivi näkee jatkuvat kilpailutukset ja lyhyet sopimusjaksot.

– Kilpailutukset ovat lyhyitä suhteessa taksiautoilijalle koituviin kustannuksiin, kun hankitaan esimerkiksi uusia, vähäpäästöisiä autoja. Autonhankintakustannukset eivät ehdi kuoleutua lyhyessä sopimusajassa.

Taksinkuljettaja

Päivi

Työpaikka: Cab Valet Oy, joka toimii Kuopion Taksiykköset Oy markkinointiyhtiön brändin alla

Työkokemus alalta: vajaa kaksi vuotta

Palkka: provisio

Tätä et tiennyt työstäni: Taksi kuljettaa myös kiireellisiäkin pakettitoimituksia sairaaloiden välillä tai yritysten / asiakkaan tarpeen mukaan.

Juttusarja

Töissä

Töissä on uusi juttusarja, jossa kuopiolaiset kertovat ammatistaan ja työstään.

Mukaan ehdolle haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut