KLYY järjestää lintuopastuksia Ison hautausmaan linturuokintapaikalla – ”Mukaan tullessa ei välttämättä tarvitse osata tunnistaa edes harakkaa tai punatulkkua”

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen (KLYY) Lintukerho osallistuu Birdlifen Pihabongaustapahtumaan lauantaina 29. tammikuuta.

– Osallistumme pihabongaukseen järjestämällä lintuopastuksia Kuopion Ison hautausmaan linturuokintapaikalla kello 9–12, Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistyksen tiedottaja ja hallituksen jäsen Mervi T. Hyvönen kertoo.

Pihabongaus on Suomen suurin lintutapahtuma. Tapahtumassa tarkkaillaan ja lasketaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa maamme talvisen linnuston muutoksista.

– Opastukset järjestetään tasatunnein, alkaen kello 9, 10 ja 11. Kokoontuminen tapahtuu 15 minuuttia ennen kello 8.45, 9.45 ja 10.45 Ison hautausmaan pääportilla, pysäköintialueella linja-autoasemaa vastapäätä, josta opastus havainnointipaikalle, Hyvönen selostaa.

– Paikalle voi tulla tarkkailemaan lintuja kanssamme myös tuntia lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi kello 9–12.

Lisätietoa tapahtumasta saa sähköpostilla osoitteesta lintukerho@klyy.fi ja www.birdlife.fi/tapahtumat/pihabongaus/

Opastukset järjestetään tasatunnein

Kuopion Luonnon Ystäväin Lintukerho on perustettu viime vuoden marraskuussa.

– Olemme kaikenikäisille tarkoitettu matalan kynnyksen harrastelijakerho, johon mukaan tullessa ei välttämättä tarvitse osata tunnistaa edes harakkaa tai punatulkkua, Mervi T. Hyvönen mainitsee.

– Järjestämme opastettuja tapahtumia ja retkiä, joissa voi oppia tuntemaan yleisiä ja harvinaisempiakin lintujamme. Lisäksi ohjelmaamme kuuluu linnunpönttöjen nikkarointia ja lintuaiheisia esitelmiä.

Entä kuinka itse tarkkailet Kuopion luonnon lintuja ja mikä on suosikkilintusi?

– Olen jatkuvasti valppaana havainnoimaan mielenkiintoisia lintuja, missä ikinä liikunkin. Lintuja voi havaita vaikka työpaikan pihassa ilman että lähtee erikseen linturetkelle, hän huomauttaa.

Moni harrastaja laskee niin sanottuja eliksiä eli elämänpinnoja.

– Olen nähnyt työpaikkani parkkipaikalta harmaahaikaran, merikotkan, palokärjen ja pähkinähakin. Käymme mieheni kanssa säännöllisesti linturetkillä Kuopion alueella sekä ympäri Suomea. Kuopiossa ja lähialueella hyviä havaintopaikkoja ovat vanha kaatopaikka Silmäsuo, jossa on talvella linturuokinta, Puijo, Kolmisoppi-Neulamäen luonnonsuojelualue, Puutossalmi, Kallansillat, Siilinjärven Raasio, Maaningan Lapinjärvet sekä Riistaveden Keskimmäinen, hän luettelee.

Peruskiikareilla pärjää pitkälle harrastuksessa.

– Mutta lisäksi käytämme kaukoputkea kauempana olevien lintujen havainnointiin. Harrastamme myös lintu- ja luontovalokuvausta, Mervi kertoo.

– Kaikki linnut ovat kauniita ja persoonallisia, joten suosikkia on vaikea valita. Pähkinähakki on kaunis ja sympaattinen otus, jonka ruokailua sembramännyssä on mukava seurata. Kuningaskalastaja on puolestaan häikäisevän kaunis ja uskomattoman hyvä kalastaja.

Mikä lintujen bongauksessa on mukavaa?

– Linnut valloittivat sydämeni jo lapsuudessani. Lintujen tarkkailu on samalla sekä rentouttavaa että jännittävää puuhaa. Keho ja sielu lepäävät luonnossa, mutta toisaalta ei koskaan tiedä, vaikka harvinaisuus sattuisi kiikareihin, Mervi T. Hyvönen toteaa.

– Moni harrastaja laskee niin sanottuja eliksiä eli elämänpinnoja eli kaikkien havaittujen lajien määrää sekä vuodareita eli vuodenpinnoja eli kalenterivuoden aikana havaittujen lajien määrää, Mervi valottaa.

– Sana ”bongaus” tarkoittaa itse asiassa toisen havainnoijan ilmoittaman, tietyn lintuyksilön havainnointia. Esimerkiksi Pihabongaus ei ole bongausta sanan varsinaisessa muodossa, sillä siinä havainnoidaan spontaanisti alueella esiintyviä lajeja. Pihabongaus taitaa kuitenkin kuulostaa suurelle yleisölle houkuttelevammalta kuin vaikkapa pihahavainnointi tai pihatarkkailu.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut