Kalakukon leivonnan SM-kisat: Kuopiossa syötiin tänä vuonna blondikukkoa, kalapalaa ja juhlapötkylää sekä makeaa foliovuokakukkoa perinteisten kalakukkojen lisäksi

Kuopion Perinnetuote Oy:n kalakukko otti voiton 75 pisteellä kalakukon leivonnan SM-kisoissa perinteisen kalakukon leivontasarjassa, joka oli tarkoitettu yrityksille ja ammattilaisille.

Kotileipureiden perinteisen kalakukon sarjan voiton jakoivat Kirsti Rytkönen ja Arja Mustonen-Rautiainen, joista molemmat kerryttivät kisassa 69 pistettä.

Juhlakukkosarjassa voittajaksi ylsi Merja Ruotsalainen makealla ja kakkumaisen marjaisalla kukollaan ja 79 pisteellään.

Perinteiset kalakukon leivonnan SM-kisat käytiin perjantaina Kuopion kaupungintalon toisen kerroksen kabinetissa, minne leipurit olivat tuoneet leipomuksensa tuomariston arvioitaviksi ja maisteltaviksi.

Kisaan osallistui yhteensä 15 kalakukkoa. Ammattilaisten ja yritysten sarjaan osallistui 4 kalakukkoa, samoin kotileipureiden sarjaan.

Blondikukko, tuumasi yksi tuomariston jäsen kukosta, jonka kuori oli yllättävän vaalea.

Juhlakukkosarjaan sai tuoda makeita tai suolaisia kukkoja, ja kisaan osallistui yhteensä 7 kukkoa.

Tuomaristossa kukkoja arvioivat Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Marja Niskanen, toimittaja Seppo Kononen, Kuopion Klubin keittiömestari Janne Tirri, Savon Martat ry:n edustaja Sonja Haapakoski ja Viikkosavon päätoimittaja Päivi Taskinen-Kekki.

Kisakukkoja tuomaristo arvioi paitsi ulkonäön ja rakenteen myös erityisesti maun perusteella.

Tuomariston sanalliset arviot kilpailukukoista olivat monipuolisia.

– Blondikukko, tuumasi yksi tuomariston jäsen suolaisesta kukosta, jonka kuori oli yllättävän vaalea.

– Kätevä foliovuokapakkaus makealla kukolla. Tämänhän voisi ottaa näppärästi mukaansa retkelle, kuului arvio toisesta marjoja sisältäneestä kilpailukukosta.

– Suunmyötäistä makeaa, vielä kermaa päälle, niin täydellistä, kuului arvioi juhlakukkosarjan kakkumaisesta voittajakukosta.

Pöydästä kuului tyytyväistä hyrinää ja välillä vallitsi melkein täydellinen hiljaisuus, kun makutuomarit keskittyivät ja nauttivat lautasensa savolaisia maukkaita antimia.

Lue lisää kalakukon leivonnan SM-kisoista keskiviikon 2. helmikuuta lehdestä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut