Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On heitteillejättö, jos huonokuntoiselle ei saa tilata taksia" – Torin ajokieltoon kaivataan selkeyttä ja inhimillisyyttä

Lukijat ovat ottaneet Viikkosavoon yhteyttä joihinkin Kuopion liikennejärjestelyihin liittyvissä kysymyksissä. Yksi yhteydenottajista on Heli Hytönen, joka käy keskustassa hoitamassa asioita ja tekemässä hieman suurempia ruokaostoksia. Hytönen on liikuntakykyinen, mutta ei pysty kantamaan painavia ostoksia itse, ja on sitä varten tavannut tilata taksin. Eräs hiljattainen kauppareissu ei kuitenkaan mennyt odotetulla tavalla.

– Tilasin kaupasta lähtiessä taksin, ja kuljettaja soitti hetkeä myöhemmin kysyäkseen, olenko liikuntarajoitteinen. Ajattelin liikuntarajoitteisen tarkoittavan sitä, että on pyörätuolissa, ja että kysymys on ennen kaikkea siitä, mahtuisiko mahdollinen tuoli autoon.

Taksinkuljettaja kertoi Hytöselle, ettei taksi tule kauppakeskus Vihtorin eteen, ellei asiakas ole liikuntarajoitteinen, vaan tarjoutui hakemaan hänet Osuuspankin kulmalta. Hytönen ei olisi saanut kannettua ostoksiaan itse, joten ajatus siitä, että saattaisi jäädä ostoksineen kaupan tuulikaappiin ilman apua, säikäytti hänet. Taksi suostui kuitenkin lopulta hakemaan Hytösen ja ajoi tämän kotiin. Matkan aikana Hytönen yritti tiedustella kuskilta, millaisilla kriteereillä hänet olisi haettu Vihtorin edestä. Kuljettaja kertoi, että liikuntarajoitteinen tarkoittaa tässä tapauksessa pyörätuolia, rollaattoria tai keppiä tarvitsevaa.

Kuopion kaupungilta suunnittelupäällikkö Ari Räsänen ja liikennesuunnittelun tiimi kertovat, että ratkaisuun rajoittaa kävelykadun liikennettä päädyttiin jo vuonna 2015.

– Asiasta on myös pidetty kokous poliisin kanssa. Taustalla on se, että kävelykadun moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla ajo halutaan karsia minimiin. Kävelykatu säilyy kaikille viihtyisänä ja kuitenkin mahdollistaa kaupalliset toiminnot, kun siellä asioidaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla vain kun se on välttämätöntä.

Järjestelyiden taustalla on se, että kävelykadulla esiintyi ylimääräistä moottoriajoneuvoliikennettä.

Järjestely on tullut vastaan myös kävelykadulla sijaitsevissa Puijonkadun liikkeissä. Sekä kauppias Reetta Nissinen K-Supermarket Veljmiehestä että apteekkari Jouko Savolainen Itä-Suomen yliopiston apteekista kertovat, että asiakkailla on tarve saada taksi kaupan oven eteen. Kummassakin liikkeessä takseja kutsutaan useamman kerran viikossa, joskus useamman kerran päivässä.

– Kerromme kyllä asiakkaillekin, että kävelykadulle saa tilata taksin vain liikuntarajoitteiselle. Ja paljon siihen tilataankin: saattelemme asiakkaan autoon ja kannamme ostokset. En ole kuullut mitenkään suuremmin, että sääntö olisi harmin aihe. Tilaamme taksin, jos asiakas pyytää – kenenkään liikuntarajoitetta ei aleta kyseenalaistamaan, Nissinen linjaa.

Savolainen kertoo, että moni apteekin asiakas harmittelee liikennejärjestelyä.

– Kaupungilla tulee olla ymmärrystä sairaita ihmisiä kohtaan. Meillä käy muitakin kuin niin sanotusti perinteisesti liikuntarajoitteisia, esimerkiksi sydänvaivaisia tai vaikeaa astmaa sairastavia. He ovat tilapäisesti liikuntarajoitteisia. Kaupungin pitäisi ymmärtää koko terveydenhuollon näkökulma – minusta on heitteillejättö, jos huonokuntoiselle ei saa tilata taksia.

Kysyimme muultamalta Kuopiossa toimivalta taksiyhtiöltä heidän käytännöistään liikuntarajoitteiden suhteen. Yksi firmoista vastasi, että sekä tuo että hakee asiakkaan kauppakeskus Vihtorin edestä, mikäli asiakas taksin siihen tilaa.

– Lähes poikkeuksetta tilaaja on iäkäs ihminen, jolla on ostoksia kannettavana. Olisi kohtuutonta kävelyttää hänet torin taksitolpalle ostosten kanssa.

Eräässä toisessa vastauksessa kaupungilta toivotaan selkeämpää ohjeistusta erityisesti apuvälineiden suhteen.

– Alueelle olisi hyvä saada selkeä ohjeistus liikennemerkein, joka koskisi esteettömiä takseja, jolloin kuljettajan ei tarvitse rikkoa lakia ja asiakas pääsee helposti nousemaan ajoneuvoon ulko-oven läheisyydestä.Kaupungilla ei ole erillistä linjausta siitä, kuinka liikuntarajoitteisuus tulisi taksikysymyksessä määritellä.

Savilahdentien ja Niuvantien risteyksen liikennejärjestelyyn liittyvästä yhteydenotosta voit lukea täältä.