KalPan hyökkääjä Aapeli Räsänen rikkoo stereotyyppisen kuvan jätkämäisestä ammattijääkiekkoilijasta.
Vasta 23-vuotias kiekkoilija puhuu arvoista, jotka ovat mahdollisimman kaukana pukukoppien myrkyllisestä maskuliinisuudesta.
Aapeli puhuu kuin dosentti ilmastomuutoksesta ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Hän kertoo ylpeästi olleensa mukana Ihmisoikeusliiton kampanjassa.
– Jos pystyn urheilijan statuksellani tuomaan yhteiskunnalliseen keskusteluun jotain hyvää, teen sen mielelläni. Jääkiekko on intohimoni, mutta elämässä on muitakin arvoja. Velvollisuuteni on edistää tasa-arvoa, koska olen itse ollut onnekas ja syntynyt valkoiseksi mieheksi ja demokraattisessa maassa, perustelee Räsänen.
Tasa-arvoinen ihmisten kohtelu määrittelee Aapelin arvomaailman ydintä, jakamatonta ihmisarvoa.
Häntä puhuttelee jääkiekkoilija Janne Puhakan rohkea esimerkki. Puhakka tuli kaapista ulos ja kertoi julkisuudessa seurustelevansa 37 vuotta vanhemman norjalaismiehen kanssa.
Jääkiekon kaltainen laji edustaa kulttuuriltaan konservatiivista nurkkausta.
– Eivät jääkiekkoilijat erotu muiden ammattialojen jakaumasta. Homoseksuaalisuutta on varmasti lajin piirissä yhtä paljon kuin muillakin aloilla. Toivon, että muutkin kiekkoilijat uskaltaisivat olla yhtä sinut seksuaalisen suuntautumisensa kuin Puhakka.
Jo lukion jälkeen Aapeli kävi pelaamassa kiekkoa Iowan osavaltiossa, jossa hänen arvonsa joutuivat puntariin. Isäntäperheessä vallitsivat patavanhoilliset republikaaneille ominaiset käsitykset, kristinuskon jyrkät tulkinnat ja Fox Newsin tuputtama ”trumppilainen” maailmankuva.
– Jääkiekon kaltainen laji edustaa kulttuuriltaan konservatiivista nurkkausta kuten Yhdysvalloissa myös baseball. Koripallossa ja jenkkifutiksessa on enemmän afrotaustaa, mikä näky lajeissa liberaaleina asenteina.
Aapeli ei rakenna elämäänsä vain jääkiekon varaan. Hän aloitti Yhdysvalloissa kauppatieteiden kandin tutkinnon ja teki tutkinnon loppuun etänä Suomessa.
– Luen paljon kausittain esimerkiksi Kari Hotakaista, Sofi Oksasta, tietokirjoja ja sijoittamisen trendejä. Elämän peruskysymyksissä määrittelen itseni ateistin ja agnostikon välimastoon. Maailmankuvassani on varaus deismillekin, jos Jumalasta saadaan uutta tietoa. Seuraan myös uutisia. Hesaria luen säännöllisesti sekä muuta laadukkaasti toimitettua journalismia.
On naiivia kuvitella, että kaikki ajattelevat kuin minä.
Sananvapaus kuuluu Aapeli Räsäsen perusarvoihin, koska mielipiteitä esittämällä voi arvostella valtaapitäviä ja puolustaa heikommassa asemassa olevia.
Jääkiekkoilijan on hyvä erottaa toisistaan siviili- ja urheiluminä.
– Jos urheilijan elämässä ei ole mitään muuta kuin urheilu, tulee myöhemmin elämässä sopeutumisvaikeuksia. Lätkäjätkästä on monilla stereotyyppinen kuva. Kyllä itsekin nautin pelimatkoilla kortinpeluusta ja läpän heitosta, mutta se on vain yksi elämän mauste.
Älyllisiä vaikutteita Aapeli on saanut näyttelijäisältään Aimo Räsäseltä ja psykiatri-äidiltään. Perheessä on katsottu A-studiota ja muita ajankohtaislähetyksiä ja niistä on käyty vilkasta kotisohvadebattia.
– Jo ihan nuorena poikana yksi keskustelufoorumi oli taloyhtiön sauna, jossa kuuntelin ja kyselin, kun isä ja naapurin insinöörimies paransivat maailmaa.
Dialogeista nauttiva Aapeli on perinyt uteliaan luonteenlaatunsa savolaistaustaiselta isältään. Onhan isä kotoisin Vehmersalmelta.
– Olen oppinut, että on naiivia kuvitella, että kaikki ajattelevat kuin minä. Heitän mielelläni toisille vain näkökulmia. Kuuntelun suhdetta puhumiseen pitäisi kasvattaa, jos aikoo oppia eikä jumiutua uskomuksiinsa.