Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolainen sosionomi ja taiteilija Iitu Apell kysyy: ”Mitä me teemme vetovoimaisella kaupungilla, jos meillä ei ole hyvinvoivia nuoria?”

Huoli kuopiolaisista nuorista sai sosionomi ja taiteilija Iitu Apellin käärimään hihat ja perustamaan saman asian takana olevien ihmisten kanssa Esille ry -nimisen yhdistyksen, jonka tarkoitus on tukea nuoria jo hyvissä ajoin ennen suuria vaikeuksia.

Ajatus, että jotakin asian eteen pitäisi tehdä, muhi Iitun mielessä jo silloin, kun hän työskenteli lastansuojelussa Kuopion kaupungin palveluksessa.

– Kenttätöissä ruohonjuuritasolla koin usein riittämättömyyden tunnetta, koska asiakkaita valitettavasti tuli avun piiriin aika myöhään, kun ongelmat olivat jo ehtineet kasaantua. Monesti ajattelin, että olisittepa löytäneet tai olisimmepa me löytäneet teidät jo aikaisemmin, hän taustoittaa.

– Samalla havaitsin, että ennaltaehkäisevä työ valitettavasti jää taka-alalle, vaikka sitä puheissa usein kovasti toitotetaankin.

Kun tapahtuma-alalla ja teatterituotannossa koettiin hiljaisia kausia koronaepidemian takia, otti Iitu Apell kynän käteen ja alkoi piirtää ajatuskarttoja.

– Aloin miettiä, miten voisin yhdistää sosiaalialaa, taiteita ja tapahtuma-alaa sekä omaa monipuolista työkokemustani ja osaamistani, hän kertoo.

Kenttätöissä koin usein riittämättömyyden tunnetta.

– Viime syksynä sain paletin kasaan ympärivuotisen ja vahvasti paikallisen toiminnan idealla. Yhdistyksen perustimme viime vuoden marraskuussa.

Iitu kertoo, että yhdistyksen tarkoituksena on tuoda yksilöiden ja yhteisöjen ääntä esille.

– Puhumme haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten puolesta. Ensin tavoitteenamme on tuoda nuorten ääntä esille ja parin vuoden päästä voimme puhua esimerkiksi omaishoitajien puolesta, hän valottaa.

– Uskallamme tulla esille myös ikävien asioiden kanssa ja tuoda faktat faktoina näkyville sekä puhua asioista, kuten mielenterveyspalveluiden jonoista. Emme kuitenkaan halua surkutella, vaan toimia ja osoittaa taiteen sekä kohtaamisen merkitys voimaannuttavina ja hyvinvointia luovina elementteinä. Haluamme myös poistaa avun hakemisen ja saamisen yllä leijuvaa häpeän tunnetta.

Yhdistys on jo kerännyt kymmeniä yhteisöjäseniä esimerkiksi taiteilijoiden ja muusikoiden keskuudesta, mutta rahoituskuviot ovat Iitu Apellin sanojen mukaan jumittuneet byrokratian portaisiin.

– Olen saanut palautetta esimerkiksi Kuopion kaupungilta, että ideamme on tuore, innovatiivinen ja ehdottomasti tähän hetkeen tarpeellinen, mutta toisaalta myös eri toimialojen rajapintoja rikkova. Siksi rahoitusta budjeteista on ollut vaikea saada, Iitu Apell mainitsee.

– Haluan seistä Kuopion kaupungin Hyvän elämän pääkaupunki -tunnuslauseen takana, mutta esimerkiksi tapahtumatukea on mahdollista saada vain hankkeisiin, jotka lisäävät kaupungin vetovoimaisuutta ja tuovat lisää asukkaita. Mutta miten Kuopiossa vastataan uusiin, innovatiivisiin ideoihin, joiden tarkoitus on tehdä meidän nuorillemme hyvää? Mitä me teemme vetovoimaisella kaupungilla, jos meillä ei ole hyvinvoivia nuoria?

Iitu yhdistyskumppaneineen on alkanut etsiä tukijoita yrityskentältä hankkeelleen.