Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän kulttuurin viikkojen keskiöön nousee venäläinen pääsiäinen

Suomi-Venäjä-Seuran järjestämät venäläisen kulttuurin viikot ovat alkaneet. Perinteisesti viikon mittainen tapahtuma on venynyt tänä vuonna kahdelle kuukaudelle helmikuusta huhtikuuhun.

– Venytämme tapahtumaa vähän pidemmälle kevääseen osittain siksi, että toivomme, että myöhemmin keväällä koronatilanne olisi jo hieman parempi. Lisäksi kun tapahtumat ovat näin hajallaan, ei ole riskiä että koko parikuukautinen menisi plörinäksi, kertoo Suomi-Venäjä-Seuran järjestöpäällikkö Riku Savonen.

Tapahtuman venyttäminen pääsiäiseen asti on mahdollistanut juhlapyhän huomioon ottamisen myös ohjelmistossa.

– Yksi kantava teema tänä vuonna on pääsiäinen. Saimme toiveita, että keskittyisimme venäläiseen pääsiäiseen, kun aiempina vuosina on keskitytty laskiaiseen. Ortodoksinen seurakunta onkin aktiivisena yhteistyökumppanina tässä, Savonen kertoo.

Pääkirjastossa on 4. helmikuuta asti näyttely venäläisistä nykykirjailijoista. Lisäksi 17. helmikuuta kirjastolle tulee puhumaan Moskovassa asuva bloggari Minttu-Mari Kelin.

– Kaikki tuntevat Dostojevskit ja Tsehovit ja muut, tällä näyttelyllä haluamme tuoda tutuksi myös tätä nykykirjallisuuden puolta.

Haluam-me tuoda tutuksi myös nykykirjallisuuden puolta.

Näyttelyssä esitellään 12 kirjailijaa, minkä lisäksi venäläiselle lastenkirjallisuudelle on oma osuutensa. Näyttelyssä nostetaan esille esimerkiksi kirjallisuuden Nobelilla vuonna 2015 palkittu valkovenäläiskirjailja Svetlana Aleksijevitš sekä scifi- ja fantasiatuotannostaan tunnettu Sergei Lukjanenko.

Kelin tulee puolestaan puhumaan kokemuksistaan Venäjällä asuvana nuorena naisbloggarina.

– Meillä on toiveena tehdä ohjelmaa mahdollisimman monipuoliselle yleisölle, ja toivommekin Minttu-Marin kiinnostavan erityisesti kouluja ja nuoria. Hän kirjoittaa Muu maa mandariini -bloggariverkostossa omista kokemuksistaan, Savonen kertoo.

Maalis- ja huhtikuun täkyinä Savonen mainitsee 2. maaliskuuta järjestettävän Venäläisen runouden ja laulun illan, jonka järjestävät venäjänkieliset kuopiolaiset, sekä 7. huhtikuuta pidettävän norppatutkija Juha Taskisen vierailun.

– Runouden ilta on oiva tilaisuus sekä verkostoitua että päästä kuulemaan ohjelmaa venäjäksi. Muutenhan ohjelma on pääsääntöisesti suomenkielistä. Juha Taskinen puolestaan on luultavasti viikkojen suurin nimi. Hän on valokuvannut norppia sekä Saimaalla että Venäjällä.