Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katsomossa | Puhuttelevan rouhea Hiiriä ja ihmisiä – Näytelmän arvioinut Eila Ylönen: "John Steinbeck pääsee tekstissään oivaltavan väkevästi kiinni elämän laitapuolella kulkevien ihmisten sielunmaisemaan"

Yli 50 vuoden ajan paikallisia teatteriesityksiä katsoneella Eila Ylösellä riittää kehuvia sanoja Hiiriä ja ihmisiä -ensi-iltaesityksen Kuopion kaupunginteatterissa nähtyään.

– Aivan mahtava, puhutteleva ja vaikuttava kokonaisuus, hän luettelee.

– Pääroolien Mikko Rantaniva välkyn Georgen roolissaan ja Atte Antikainen reppanan Lennien roolissaan tekivät upeaa työtä. Myös Candyn roolin tehnyt Tom Lindholm erottui edukseen näytelmän edetessä.

Eilan mielestä näytelmän rouheasti toteutettu metallinen lavastus tuki tarinaa.

John Steinbeck pääsee tekstissään oivaltavan väkevästi kiinni elämän laitapuolella kulkevien ihmisten sielunmaisemaan, hän arvioi.

– Olen juuri lukenut Steinbeckin Hyvien ihmisten juhlan kirjallisuuspiirimme kokoontumista varten, ja löysin näytelmän tekstistä paljon yhtäläisyyksiä kirjan tekstiin.

Olen juuri lukenut Steinbeckin Hyvien ihmisten juhlan.

Itsekeskeisyyttä ja pomottamista, mutta myös kiinteää ystävyyttä, toisesta välittämistä ja keskinäistä ymmärrystä sekä unelmointia tulevaisuudesta. Muun muassa näitä teemoja Eila Ylönen poimi esityksestä.

– Olen nähnyt Hiiriä ja ihmisiä vuosikymmeniä sitten, ja näytelmän edetessä aloin muistaa kuinka tässä käy. Loppu on järisyttävä, värisyttävä ja järkyttäväkin, mutta jollakin tavalla myös ymmärrettävä, hän pohtii.

– Vesisade esityksen lopussa on yllättävä elementti. Voisi ajatella, että sateella on puhdistava vaikutuksensa, elämässä mennään eteenpäin.

Eila antaa näytelmälle arvosanaksi 9.

– Suosittelen esitystä ihan kaikille tavallisille ihmisille, mutta vain aikuisille. Lasten näytelmä tämä ei ole.

Vesisade esityksen lopussa on yllättävä elementti.

Kuopion kaupunginteatteri on eläkepäiviä viettävälle, toimisto- ja psykiatrisen sairaanhoitajan töitä tehneelle Eila Ylöselle hyvin tuttu paikka.

– Olen käynyt teatterissa vuosikaudet katsomassa kenraaliharjoituksia ystäväni kanssa, hän taustoittaa.

– On aivan mahtavaa päästä jälleen teatteriin, kun koronarajoitukset ovat höllentyneet. Teatteriin kun menee niin tuntuu kuin kotiinsa saapuisi, se on minulle niin tärkeä ja kutsuva paikka.

Teatterissa käyminen antaa Eilalle elämyksiä ja irtiottoa arjesta.

– Yhden käden sormissa ovat ne esitykset, joita en olisi Kuopiossa nähnyt. Käyn ahkerasti myös Kuopion Musiikkikeskuksella konserteissa, Eila mainitsee.

Hiiriä ja ihmisiä -näytelmää esitetään Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä. Näytelmän on ohjannut Tommi Auvinen. Lavastus on Marjatta Kuivaston ja pukusuunnittelu Taina Natusen käsialaa. Nobelisti John Steinbeck kirjoitti näytelmän pienoisromaaninsa Of Mice and Men pohjalta. Kirja on ilmestynyt vuonna 1937, ja Steinbeck on voittanut sillä Pulitzerin palkinnon.

Teatteriin kun menee niin tuntuu kuin kotiinsa saapuisi.