Hulppeat palkkiot ja uusi hallintoporras puhuttavat – Kuopion konkarivirkamies Jukka Pulkkinen: ”Sote-hallinto pystyttämällä luodaan uusia hallinnollisia tehtäviä aivan tarpeettomasti"

Sote-uudistus, aluehallinnon byrokraattiset kuviot ja luottamustoimista maksettavat palkkiot mietityttävät juristin koulutuksen saanutta, eläkepäiviä viettävää Jukka Pulkkista, joka työskenteli Kuopion kaupungin palveluksessa 34 vuotta eri tehtävissä.

– Palkkioiden maksaminen on lähtenyt liikkeelle kaupungin johtavista poliitikoista. Esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja saa 5 000 euroa palkkiota kuukaudessa. Palkkioiden lisäksi luottamushenkilöille maksetaan kokouspalkkiot ja korvaukset ansionmenetyksestä vanhan käytännön mukaisesti, muun muassa apulaiskaupunginjohtajana toiminut Pulkkinen mainitsee.

– Väitän, että ei mene kauan, kun käytäntö lähtee leviämään valtuuston- ja kunnanhallituksen kärkipaikoista isoihin ja vaativiin lautakuntiin sekä kunnallisiin liikelaitoksiin ja osakeyhtiöihin. On selvää, että hyvinvointialueiden valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajistoille aikaa myöten synnytetään kuukausipalkkiokäytäntö, jolloin palkkiotason tulee olla kuntatasoa korkeampi, hän arvioi.

Erilaisissa luottamustehtävissä toiminut ja edelleen toimiva Jukka Pulkkinen pohtii myös kasvavaa rahanmenoa.

– Kun tehdään yksi uusi hallintoporras, tarvitaan myös lisää rahaa. Ajan kysymys on, saavatko maakunnat verotusoikeuden, tämä on kuuma kysymys. Enemmistö on kaiketi tässä vaiheessa sitä mieltä, että ei saa, mutta harvoinkos sitä mieli muuttuu, hän toteaa.

– Olen miettinyt, miksi tarvitsi perustaa vielä uusi porras hallintoon, kun meillä on toimiva kunnallishallinnon järjestelmä. Sote-hallinto pystyttämällä luodaan uusia hallinnollisia tehtäviä aivan tarpeettomasti, Pulkkinen arvioi.

Kun tehdään yksi uusi hallintoporras, tarvitaan myös lisää rahaa.

Hän sanoo myös ihmetelleensä kansanedustajien hakeutumista aluevaalien antamiin uusiin tehtäviin.

– En jaksa ymmärtää kansanedustajien rynnäkköä ja intoa näihin luottamustehtäviin. Samat henkilöt voivat olla nyt niin kunnallisissa kuin alueellisissa sekä kansallisissa luottamustehtävissä. Valtuustotasolla ongelmaa ei kaiketi ole esteellisyyden näkökulmasta, mutta alemmissa toimielimissä esteellisyysvaaraa voi ilmetä, hän pohtii.

Jukka Pulkkinen kuitenkin näkee kansanedustajien merkittävän roolin maakunnan edunvalvojina ja puolestapuhujina.

Hänen mielestään kehittyvä, kasvava ja rakentuva Kuopio on asemoitunut hyville paikoille aluevaalien jälkeisellä ajalla.

– Isot kaupungit ovat voittajia väkimäärällään, mutta pienetkin kunnat saivat edustajansa aluevaltuustoon. Ylivuotoja ei tapahtunut äänestäjien keskuudessa, vaan käytännössä äänestettiin omia, hän valottaa.

– Toivotaan, että uudet aluevaltuustot ja muut luottamuselimet pääsevät pitämään pian lähikokouksia. Etäkokouksista ei minun mielestäni saisi tulla jatkuvaa käytäntöä. Etäkokouksissa etäisyyksien päässä ote on ihan erilainen kuin naamakkain samassa tilassa.

Henkilö

Jukka Pulkkinen

Eläkkeellä.

Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari, kunnallisneuvos.

Työskenteli 34 vuotta Kuopion kaupungin palveluksessa.

Työuransa aikana ehti olla 7 kaupunginjohtajan kanssa töissä.

Työskenteli vajaan kahden vuoden ajan itsekin kaupunginjohtajana, Kari Häkämiehen sijaisena.

Tehtäviä mm. kaupungin rakennustoimiston lakimies, kaupunginsihteeri, teknisen viraston päällikkö ja 16 vuoden ajan apulaiskaupunginjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut