Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

22.2.2022: Viivi ja Heikki menevät Kuopion seurakuntien hääyössä salaa naimisiin – "Tärkeintä tässä meille ollut, että se on meidän kahden juttu"

Viivi Silventoinen ja Heikki Knaapi menevät naimisiin ensi tiistaina. Silloin Kuopion kirkoissa vietetään hääyötä: vihkitilaisuutta, jossa vihitään peräkkäin useampi pari.

– Tämä tuntui hyvältä hetkeltä, ja kun tilaisuus on vähän tällainen avaimet käteen -periaatteella toimivakin vielä, niin että kirkon puolelta järjestetään kaikki tarpeelliset asiat, puntaroi Knaapi.

– Olimme puhuneet kyllä tänä vuonna avioitumisesta muutenkin, mutta tämä tilaisuus kyllä edesauttoi päätöstä. Tämä päivämäärä, 22.2.2022 on niin spesiaali, että se on viimeinen silaus tähän. Me saimme vielä kello 22 alkavan vihkiajan, Silventoinen iloitsee.

Silventoinen ja Knaapi ovat yksi kolmestakymmenestä pariskunnasta, jotka tapahtumassa vihitään. Eniten vihille menijöitä on tuomiokirkossa, kaikkiaan 13 paria. Alavan kirkossa avioituu 7 pariskuntaa, Puijonlaaksossa 7 ja Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa 3. Tuomiokirkkoseurakunnan rovastikuntapastori Olli Viitaniemi kertoo, että monelle hääyön kaltainen tapahtuma on mahdollisuus virallistaa jotain, mikä on jo pitkään toteutunut käytännössä.

– Tällaisissa tapauksissa kun seurakunta tarjoaa tällaista, se saattaa monelle hoksauttaa, että ”ai niin, tämän voisi hoitaa alta pois.” Arkisia syitä, ja monella toki tällainen erityisempi päivämäärä voi olla myös toiveena, Viitaniemi kertoo.

Kolmentoista tuomiokirkossa avioituvan parin joukossa ovat myös Silventoinen ja Knaapi. He ovat aina tienneet haluavansa vihkimisen kirkossa. Silventoinen korostaa, että vaikka tuomiokirkko tarjoaa hienot puitteet, se on päivämäärän tapaan vain viimeinen silaus:

Koko päivän lähtökohta on rakkaus kahden ihmisen välillä.

– Minusta koko päivän lähtökohta on rakkaus kahden ihmisen välillä ilman, että siihen tarvitsee muuta.

– Tärkeintä tässä meille ollut, että se on meidän kahden juttu, Knaapi täydentää.

Ja heidän kahden juttu se onkin: pariskunta on menossa naimisiin salaa niin, että vain tilaisuuteen todistajiksi pyydetyt ystävät tietävät aikeista. Mummi on pyydetty vahtimaan lapsia ”treffi-illan” ajan, ja avioituminen on tarkoitus paljastaa sukulaisille seuraavan kerran tavatessa.

– Varmaan ainakin minun puolellani on odotettukin, että tulemme menemään naimisiin ennen pitkää. Mutta voi olla, että tämä tapa tulee yllätyksenä. Ehkä on ajateltu, että tulee kutsut ynnä muuta, Knaapi miettii.

– En ole varma, yllättyykö kukaan minun puolellani sukua, kun en ole muutenkaan ihan seurannut perinteistä kaavaa. Uskon, että he ovat iloisia puolestamme. Ja voihan se olla, että järjestämme joskus erikseen juhlat tähän liittyen, mutta meidät tuntien voi myös hyvin olla, että tämä riittää, Silventoinen kertoo.

Lue Päivi Taskinen-Kekin kolumni Hääyöstä täältä.