Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anna Kondratenkon loihtimat kuvankauniit kakut ovat kuin ylellisiä veistoksia – "Lasten syntymäpäiväkakkuja tehdessä saa irrotella"

Anna Kondratenko asettelee mansikoita ja mustikoita tottunein elkein kreemikakun päälle kehäksi. Hän on hetki sitten valuttanut kakun kyljille hallitusti suklaaganachea. Viimeisenä silauksena hän asettaa marjaringin keskelle kultaiset numerot 5 ja 0.

– Riippuu kakusta, kuinka pitkään koristeluun menee. Tähän meni noin 10 minuuttia. Kotona, missä vahdin lapsia samalla kun leivon, menee pidempään – noin 30 minuuttia.

Kondratenko on leiponut aktiivisesti nyt pari vuotta, ja vuosi sitten hän alkoi tehdä kakkuja tilauksesta. Ensin ystäville ja tutuille, sitten toiminta laajeni.

– Mieheni teki minulle Facebookiin Sweet Kakut -sivun, jota päivitän aktiivisesti. Sitä kautta alkoi tulla tilauksia tuntemattomiltakin, Kondratenko muistelee.

Tilauksia on noin kaksi viikkoa kohti ja tyypillisimmin leipomus halutaan syntymäpäiville. Täytteiden suosikkeja ovat mansikka ja kirsikka.

Kondratenko leipoo ainoastaan kakkuja ja leivonnaisia – pullia eikä suolaisia leipomuksia hän ei välitä tehdä, sillä taikinan vaivaaminen ei kiinnosta. Hän saa ideoita leivoksiinsa netistä. Hän näyttää Instagram-syötettään: se on täynnä kuvankauniita kakkusia.

Saan heidän kakuistaan ideoita omiini.

– Mieheni nauraa katsoessaan olkani yli, kun selaan. ”Pelkkiä kakkuja, kakkuja, kakkuja.” Seuraan pääasiallisesti muita leipojia, jotka postaavat kuvia leipomuksistaan. Saan heidän kakuistaan ideoita omiini. Otan mallia sekä resepteihin että koristeluun, Kondratenko kertoo.

Jos asiakkaalla ei ole heti tarjota omaa ideaa, Kondratenko etsii mallikuvia netistä ja ehdottaa jotain tilaukseen ja tilanteeseen sopivaa.

– Jos asiakas vastaa myöntävästi, teen mallikuvaa myötäilevän kakun. Jos hän vastaa ei, pyydän häntä etsimään itse kuvan.

Mieluisimpia tilauksia ovat lapsille tehtävät syntymäpäiväkakut.

– Niissä saa irrotella vähän eri tavalla, pääsee käyttämään mielikuvitusta, Kondratenko fiilistelee.

Niissä saa irrotella vähän eri tavalla, pääsee käyttämään mielikuvitusta.

Hän muotoilee koristeet sekä lapsille että aikuisille tuleviin kakkuihin käsin, ainoana poikkeuksena lastenkakkujen hahmot.

– Niitä ei syödä kuitenkaan, ja niiden tekeminen on suuritöistä. Saatan sen sijaan ostaa koristeeksi pieniä leluja – silloin kakussa on samalla mukana myös lahja, Kondratenko hymyilee.

Leipomuksia syntyy sekä tilaustöinä että ihan puhtaasti omaksi iloksi. Kondratenkon puoliso ja heidän kaksi poikaansa eivät juuri perusta kakuista, joten kotona omaksi iloksi syntyvät kakut ja leivokset menevät usein samassa talossa asuville naapureille.

– Käyn töissä ja kotona on kaksi lasta, joten viime aikoina en ole pystynyt leipomaan huvikseni kovin paljon.

Parhaillaan Kondratenko on työkokeilussa lounaspuoti Tuikkeessa, mutta kokeilu loppuu maaliskuun alussa.

Hän haaveilee tulevaisuudessa omasta kahvilasta, jonne asiakkaat voisivat piipahtaa kupilliselle kahvia tai ostaa Kondratenkon tekemiä leipomuksia. Unelmalla ei kuitenkaan ole aikarajaa.

Hänen puolisonsa opiskelee parhaillaan myös kondiittoriksi – Kondratenko itse kävi koulun vielä asuessaan Petroskoissa – ja Kondratenkon mielestä mieluisinta olisi, jos kahvilan voisi perustaa perhevoimin.

Kondratenko muutti Kuopioon Petroskoista kymmenen vuotta sitten. Hän kävi täällä talouskoulun ja vanhempainvapaalla ollessaan leivonnan verkkokurssin. Kynnys lähteä Suomeen oli matala – täällä asui sukua, kuten veli.

– Minulla on täällä sukulaisverkosto. Se on melko pieni, mutta kuitenkin. Käymme myös usein Petroskoissa, missä äitini ja mummoni asuvat. Tästä on sinne melko tarkasti viisisataa kilometriä, eli sen ajaa ihan hyvin päivässä, Kondratenko kertoo.