Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Töissä | Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hänninen: ”Kaupunginjohtajan suurin valta liittyy siihen, kuinka asiat esittelee”

Varkauden kaupunginjohtaja Joonas Hännisen työpäivä alkaa heti herätessä.

– Kun tähän tulin, oma tahtotila oli että minulla ei ole erillistä työaikaa. Teen virkaa silloin kun on tarpeen, ja tämä onkin enemmän sellainen elämäntapatyyppinen ratkaisu. Aamulla herätessä teen normaalit askareet oman arjen osalta, mutta aivot lähtevät siinä samalla työstämään päivän agendaa, Hänninen kertoo.

Hänninen on toiminut virassa vuodenvaihteesta alkaen. Sitä ennen hän toimi apulaiskaupunginjohtajana huhtikuusta 2021 saakka. Käytännössä työnkuva ei kuitenkaan ole muuttunut. Varkauteen Hänninen puolestaan tuli Joroisista, missä toimi kunnanjohtajana kuusi ja puoli vuotta.

Palo kunnallishallintoa kohtaan syttyi yliopistoaikana johtamista ja laskentatoimea opiskellessa.

– Ei kaupunginjohtajan virka ehkä sellainen lapsuuden haave koskaan ollut. Tein graduni kuntien strategiatyöstä, jonka myötä vahvistui ajatus siitä, että voisin työskennellä kuntien johtotehtävissä.

Tavallisena työpäivänä kokouksia, neuvotteluita ja palavereita on noin viidestä kuuteen. Tapaamisten välissä Hänninen hoitaa pienempiä perusrutiinitehtäviä, kuten sähköposteihin vastaamista.

Ei kaupunginjohtajan virka lapsuuden haave koskaan ollut.

– Olen kalenteroinut niin, että ennen kello yhdeksää aamulla en osallistu kokouksiin.

Alkuviikosta on toimielinkokouksia, torstai puolestaan on pyhitetty talonsisäisille suunnittelukokouksille. Perjantaisin viimeistellään viikon työtehtävät ja aletaan asennoitua viikonloppuun.

– Viikonloppuisin on tärkeä lepuuttaa aivoja. Toki jos kaupungissa on vieraita, voi lauantaisin tai sunnuntaisin olla esimerkiksi edustustehtäviä. Korona-aika on vähentänyt niitä, mutta sellaisia voivat olla esimerkiksi ministeri- tai kansanedustajavierailut, yritystapaamiset, elinkeinojärjestöjen tapaamiset ja kuntien yhteistilaisuudet.

Kaupunginjohtajan työtä Hänninen kuvaa sykliseksi. Työssä kokoustetaan ja niinä aikoina kun ei kokousteta, valmistaudutaan kokouksiin.

– Tapaamisten ulkopuolella tapahtuva työ monesti tähtää tuleviin kokouksiin. Eli voi olla vaikkapa neuvottelua osapuolten välillä ja yleistä asioiden valmistelua. Sanoisin, että 90 prosenttia työstä on neuvottelua, ihmisten tapaamista ja niin edelleen.

Keskeisin piirre, jota kaupunginjohtaja Hännisen mielestä tarvitsee, onkin diplomaattisuus. Kaupunginjohtajan tehtävä on toimia osapuolten välillä neuvottelijana ja auttaa osapuolia löytämään kompromisseja ja näkökulmia.

– Kuntapuolella on tärkeää ottaa huomioon, että viranhaltijat hoitavat käsitteillä olevan asian esittelyn ja valtuutetut sitten tekevät ratkaisut esittelyn pohjalta. Eli kaupunginjohtajan valta on sikäli aika kapea, suurin valta liittyy siihen, kuinka asiat esittelee.

Myös joustavuutta pitää löytyä.

– Kuntamaailmassa päätökset ovat monen ihmisen yhteistyön tulos. Omaa linjaansa ei voi ajaa liian määrätietoisesti, vaan kaupunginjohtajana on myös pystyttävä mukautumaan demokraattiseen päätöksentekojärjestelmään, Hänninen summaa.

Varsinaista aivojen nollausta Hänninen ei toimistolta pois ollessaan harrasta, vaan pikemminkin antaa asioiden muhia ja kypsyä taka-alalla.

– Luonnossa liikkumisesta saa hyvän tasapainon työn kaveriksi. Esimerkiksi kun menee pelaamaan golfia, aivot pääsevät työstämään töissä meneillään olevia asioita vähän rennommin. Vikalle reiälle tullessa usein sitten huomaakin, että asia alkaa olla selvä ja sitä voi lähteä viemään eteenpäin.