Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minun kaupunginosani | Annu ja Matti Jauhiainen asuvat perinteikkäässä talossa, jolla on sama suunnittelija kuin Kuopion kauppahallilla – Vahvat juuret houkuttivat Ranta-Toivalaan

Kun aamut koittavat, Salmelan tilan nykyinen isäntä, diplomi-insinööri Matti Jauhiainen laittaa hellaan tulet ja aloittaa kahvinkeittopuuhat myös Kuopion kauppahallin, Puijon vanhan näköalatornin ja Kuopion museon arkkitehtinä tunnetun J.V. Strömbergin suunnittelemassa, vuonna 1918 rakennetussa talossa.

Paikka Kallaveden rannalla, Ranta-Toivalan vanhan laivalaiturin tuntumassa on Matille rakasta tienoota jo lapsuudesta.

– Kuljin junalla Rovaniemeltä Toivalan asemalle, josta Erkki-setäni haki minut hevosen ja kärryn kanssa kesien viettoon ja tilan tilan töihin sukuni sijoille Salmelaan. Haravakoneen kuljetus hevosella oli hommaani, sillä tykkäsin pelata hevosten kanssa, Huoltovarmuuskeskukselta eläkkeelle jäänyt Matti muistelee.

Matti ja hänen vaimonsa Annu Jauhiainen ovat molemmat syntyneet Kuopiossa, ja Annun juuria löytyy Salmelan tilan vierestä Rantalan tilalta.

Opiskelut ja työt vievät pariskuntaa niin Helsinkiin, Tampereelle kuin Joensuuhun, josta jälleen takaisin Helsinkiin ja eläkepäiviksi Meilahdesta Salmelaan Ranta-Toivalaan.

– Aloimme viettää täällä, silloisella perikunnan paikalla, aktiivisesti kesälomiamme jo vuodesta 2002 ja jouluja vuodesta 2005 lähtien. Eläkkeelle jäin vuonna 2014, ja meidän omistuksessamme Salmela on ollut vuodesta 2016 lähtien, Kansalliskirjastosta suunnittelupäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Annu taustoittaa.

Kotiovelta on päästävä laduille.

Matti on vuosien varrella remontoinut historiaa huokuvaa tilaa perinteitä kunnioittaen.

– Talon sali oli ollut talvet kylmillään 1930-luvulta aina vuoteen 2005 saakka, hän mainitsee.

– Talvella riittää puuhaa talon kahdeksan tulisijan lämmittämisessä ja lumitöissä. Olen haaveillut hankkivani työnnettävän lumilingon tai traktorin, mutta vasta sitten kun niitä on saatavilla sähköisinä, ja se aika varmasti vielä tulee, sähkön kanssa vuosikaudet työskennellyt, Otaniemessä sähkövoimatekniikka opiskellut mies sanoo päättäväisesti.

Vahvat juuret, talon ja seudun mielenkiintoinen historia ja tilaa elää. Nämä ovat painavia syitä, miksi Annu ja Matti Jauhiainen tykkäävät asua Ranta-Toivalassa.

– Sotamarsalkka J.A. Sandels joukkoineen on vaikuttanut näillä seuduilla. Liikenne Kuopiosta pohjoiseen kulki Kelloniemestä soutulossilla Ranta-Toivalan rantaan ja tästä eteenpäin ennen Kallansiltojen rakentamista. Annun isoukki piti matkakievaria reitin varrella, Matti nostaa poimintoja alueen historiasta.

Matille hiihto on mukava harrastus, ja mies on sivakoinut jokaisena hyvänä hiihtopäivänä Ranta-Toivalan laduilla.

– Aina olen pitänyt periaatteena, että kotiovelta on päästävä laduille, ja tämä toimii myös Ranta-Toivalassa.

Annu toimi neljän vuoden ajan Ranta-Toivala-Uuhimäki-kyläyhdistyksen sihteerinä, mutta on nyt luovuttanut paikan nuoremmalle.

Jos jotakin kehitettävää, niin sitä löytyy kuoppaisesta ja kovien sekä vaarallisten nopeuksien tiestä.

– Olemme kyläyhdistyksenä kirjelmöineet vahvan toiveen, että Uuhilahden nopeusrajoitusta pitäisi laskea 80 kilometristä 60 kilometriin tunnissa. Ranta-Toivalantiellä nopeusrajoitus onneksi on 60 kilometriä tunnissa, Annu toteaa.

– Tieosuuksien valaiseminen ja jopa kevyen liikenteen väylä on myös ollut toiveissamme.

Ainut asia, mitä pariskunta Helsingistä kaipaa, on monipuolinen kulttuuritarjonta.

– Tätä onneksi paikkaa lyhyt matka Kuhmoon Kamarimusiikkifestivaaleille, Matti mainitsee.

Kalan ja ruisleivän Jauhiaiset hakevat Kuopion kauppahallista, jonne Ranta-Toivalasta pääsee alle puolessa tunnissa.

Jauhiaiset kertovat olevansa luonnon näkökulmasta huojentuneita tiedosta, ettei heidän kotinsa lähistölle, Kallaveden rannalle rakennu maailman suurinta havusellutehdasta.

– Nostimme lipun salkoon jo vuonna 2019, kun tieto hallinto-oikeuden kielteisestä päätöksestä tuli, Annu sanoo.