Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös Kuopion kauppahallista tuttu yrittäjä, luomuviljelijä Topi Laitinen: ”Ryhdymme valmistelemaan asioita sille mallille, että yrityksellemme löytyisi ostaja”

Yrittämisen ja elämän ydintä on elämänasenne, tähdentää Topi Laitinen (79), jolla vuosia yrittäjänä on kertynyt jo 50.

– Työt pitää hoitaa täsmällisesti sitoutuneena aina loppuun saakka, mutta on osattava viljellä myös huumoria sopivasti. Välillä on hyvä vähän keventää ja suosittelen sitä lämpimästi myös muille.

Moni muistaa Topin lennokkaista radiomainoksistaan, kun hän toimi Puijonlaaksossa sijainneen K-kaupan, vuoden 1971 lopulla avatun Topin Hallin kauppiaana. Puijon mäkien tuntumasta Topin ja perheen tie vei Muuruveden rannalle Alataloon, jossa he aloittivat ensin luomumansikan ja sitten Suomen ensimmäisinä yrittäjinä luomun pensasmustikan kaupallisen viljelyn 1990-luvun alkupuolella. Topin Maatilamyymälä avasi ovensa Toivon päivänä 4.6.1999 historiallisen tilan yli satavuotiaassa kivijalkanavetassa ja kauppahallin myymälä 4.6.2013.

– Luonnonmukaisesta viljelystä kiinnostuin, kun pääsin kauppiasurallani luottamushenkilönä kiertämään kymmenissä maissa. Välimeren maissa näin vihannesviljelmiä valkoisenaan torjunta-aineita, hän muistelee.

– Kaikki suomalaiset viljelijät ”yhtä vaille” olisivat luomuviljelijöitä, jos olisivat nähneet valkoiset vihannekset omilla silmillään. Nykyään kun halvan ruoan perässä juostaan, niin syödään kunhan on halpaa. Hyvää kun pitäisi syödä, niin siitä pitäisi maksaa vähän enemmän.

Luomuruoan arvostus on Topi Laitisen mukaan mennyt vuosikymmenien aikana kovasti eteenpäin, mutta aaltoliikkeillä.

– Ensiaskeleita luomuun otimme jo Puijonlaaksossa, kun otimme idut myyntiin, Topi muistelee.

– Ensimmäiseksi luomutuotteista innostuivat keski-ikäiset naiset.

Sukupolvenvaihdos perheyrityksessä tehtiin kymmenisen vuotta sitten.

– Tyttäreni Niina Laitinen on firman toimitusjohtaja ja toinen tyttäreni Minna Laitinen hoitaa taloushallinnon ja pyörittää Muuruveden myymälää. Minä olen ”logistiikkaosaston päällikkö” ja vaimoni omaishoitaja. Tuon tarvittaessa tuotteita Muuruveden varastoltamme Kuopion keskustaan kauppahallin myymäläämme, Topi valottaa.

– Yrityksemme on aina ollut täydellinen perheyritys, ja olemme aina soutaneet yhdessä samaan suuntaan. Myös vaimoni Irja ja hänen sisarensa ovat olleet vahvasti yrityksen toiminnassa mukana. Kauppahallin myymälässä meillä on työntekijä, ja marjaviljelmillä kesäaikaan työskentelee parisenkymmentä kesätyöntekijää.

Tiukoissakin tilanteissa nimenomaan perhe on ollut Topille voimavara, tuki ja turva.

– Hyvinvoinnin taika ja yrittämisen voima piilee siinä, että uskaltaa ottaa haasteita vastaan ja ponnistella sekä iloita onnistumisista. Onnistumisia elämästä on yli 99 prosenttia, väliin mausteeksi kuuluvat tilanteet, joissa jokin menee päin seiniä, Topi pohtii.

– Viime kesä oli vaikeimpia kesiä helteen ja kuivuuden takia. Valvoin 22 yötä ja päivystin mustikkaviljelmillä tarvittaessa sadettajaa iltakahdeksasta jopa aamuneljään. Välillä tuntui siltä, että onko tässä mitään järkeä, mutta kun aurinko alkoi taas paistaa, niin se virkisti.

Topi kertoo, että perheen toiveissa on löytää yritykselle jatkaja.

– Ryhdymme valmistelemaan asioita sille mallille, että yrityksellemme löytyisi ostaja, hän sanoo.