Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolaispoliitikko Elena Chiksoeva Ukrainan tilanteesta – "Ihmisten verenvuodatus on kaikissa olosuhteissa väärä ratkaisu"

Moni Kuopiossa asuva venäläis- tai ukrainalaistaustainen henkilö ei halunnut kommentoida mitään Viikkosavolle Ukrainan sotatilanteesta. Myyntipäällikkö ja kokoomuksen kuntapoliitikko Elena Chiksoevakaan (38) ei ole kovin innokas kommentoimaan arkaa aihetta eikä hän haluaisi aktiivisesti edes kuunnella uutisia Venäjältä.

Chiksoeva muutti Karjalan Kostamuksesta Suomeen 17-vuotiaana, mutta sukulaisia ja ystäviä hänellä on muun muassa Pietarissa, Moskovassa ja Ukrainassa. Chiksoeva erottaa toisistaan hallinnon vallan halun ja tavallisen kansan, joka on valtapeleissä vain pelinappula.

– Vaikka äiti olisi alkoholisti tai tekisi elämässään virheitä, ei lapsi silti voi kieltää juuriaan. Samalla tavalla ajattelen synnyinmaastani. Tavalliset venäläisetkin ovat isojen sotaherrojen pelinappuloita. Ihmisten verenvuodatus on kaikissa olosuhteissa väärä ratkaisu, murehtii Chiksoeva.

Soitettuaan muutamalle ystävälleen ja sukulaiselleen Venäjällä Chiksoeva on saanut kuulla, miten venäläinen tiedotus eroaa täysin länsimaisesta. Venäjällä mielipiteet vaihtelevat, kuka on syyllinen sotatoimiin.

– Moskovassa asuva ukrainalainen mummoni sisko ja hänen Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa asuva toinen sisko elävät infokuplassa. He kuulevat mediasta, että Venäjä turvaa rauhaa ja on pelastamassa sukulaiskansaa, joita vastaan Ukraina hyökkää. Pietarissa asuva kaverini on vahvasti sitä mieltä, että Venäjä on täysin syyllinen sotatoimiin.

Presidentti Putinin halu ottaa Ukraina haltuunsa on helppo naamioida pelastusoperaatioksi, koska Ukrainassa on runsaasti venäläistaustaista väestöä. Toisaalta Chiksoeva näkee, että Ukrainan kriisissä on useita osapuolia, eikä kyse ole pelkästään kahden maan välisestä konfliktista.

Haluaisin elää onnellisessa ja kansainvälisessä maailmassa, jossa ei ole sotaa.

– Ukrainalainen ystäväni kertoi, että jännitteitä aiheuttavat myös upporikkaat, hallintoa lähellä olevat oligarkit, jotka eivät ole tavallisten ukrainalaisten suosiossa. Tätäkin tilannetta voi Venäjä käyttää hyväksi, kun se haluaa vaihtaa vallan Ukrainassa mieleisekseen.

Neljän lapsen äiti Chiksoeva pelkää, että venäläistaustaisiä teini-ikäisiä lapsia aletaan kiusata Kuopion kouluissa. Hänen omat lapsensa ovat syntyneet Kuopiossa. Äitinä hän toivoo, että venäläiset lapset voisivat olla ylpeitä sukujuuristaan. Nyt he joutuvat häpeämään vanhempiensa synnyinmaan politiikasta.

– Tässä nykytilanteessa ylpeydelle ei ole aihetta. Haluaisin elää onnellisessa ja kansainvälisessä maailmassa, jossa ei ole sotaa. Maailmassa, jossa ihmistä arvostetaan ihmisenä, eikä luokitella kansalaisuuden mukaisesti lokerikoihin. Eivät venäläisjohtajien päätökset ole lastemme vika.

Huolimatta tämänhetkisestä Venäjän aggressiosta Chiksoeva rakastaa lapsuutensa kotimaisemia Venäjällä. Ukrainan kriisin käsittely mediassa ei ole täysin puolueetonta.

– Enkä ikinä saa koko totuutta selville, niin monimutkaisia ovat konfliktin juurisyyt, joten jatkan elämääni omassa kuplassani, jossa ei ole tilaa konflikteille. En pääse eroon omista sukujuuristani. Rakastan omalla tavallani myös synnyinmaatani ja pyrin vaalimaan lapsuuteni onnellisia muistoja Venäjällä.

Chiksoevalla on myös suomalaisia sukujuuria, mistä kertoo hänen ukkinsa sukunimi Kinnunen. Kuopiossa hän on asunut jo vuodesta 2004 ja toiminut aiemmin Tahko-Toursin toimitusjohtajana.