Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puheenjohtaja-arvio | Hyvinvointialueen superhallituksen johtoon journalisti Riitta Raatikainen

Tänään keskiviikkona pidetään Pohjois-Savon hyvinvointivaltuuston kokous KYSin auditoriossa. Valtuusto nimittää valtuuston sekä 13-jäsenisen hallituksen puheenjohtajiston. Hallituksen puheenjohtajaksi nuijitaan journalistina tunnettu Riitta Raatikainen.

Raatikainen (61) muistetaan parhaiten Savon Sanomien entisenä uutispäällikkönä. Raatikainen ei hakenut aikanaan maakuntalehden päätoimittajaksi vaan sanoutui irti maakuntalehdestä ja keskittyi väitöskirjansa tekoon.

Väitöskirja valmistuu sopivasti tänä keväänä, jonka jälkeen hän voi keskittyä puheenjohtajan tehtävään. Puheenjohtajalle maksetaan 6 000 euron kuukausipalkka. Väitöksen teema on aluepoliittinen. Raatikainen selvittelee, miten lehtivalokuvista on välittynyt 150 vuoden aikana mielikuvat Itä-Suomesta.

– Yksi esimerkki valokuvan vallasta nähtiin Fimea-casessa. Helsingin Sanomat julkaisi kuvia Kuopion torilla vanhoista ihmisistä ja antoi ymmärtää, ettei Kuopio ole keskusvirastolle tarpeeksi dynaaminen kaupunki, antaa Raatikainen esimerkin.

Puheenjohtaja asuu Tervossa, mutta hänellä on ollut aina omien sanojensakin mukaan ”toinen jalka Kuopiossa”. Nuorena hän on osallistunut keskustan poliittiseen toimintaan, mutta media-alalla hän jättäytyi vain politiikan seuraajaksi. Puheenjohtajan tehtävistä hän on saanut kokemusta ollessaan valtakunnallisen kulttuurirahoituksen kannatusyhdistyksen puheenjohtaja.

Toimittajana hän osaa ilmaista itseään kirjallisesti ja suullisesti, hahmottaa kokonaisuuksia ja tehdä hyviä kysymyksiä. Raatikaisen jouheva luonteenlaatu on tärkeä puheenjohtajan ominaisuus, jolla hän voi rakentaa siltoja puolueiden ja sidosryhmien eripuran hetkillä.

Soten asiakysymyksissä Raatikainen joutuu turvautumaan varapuheenjohtajaansa Antti Kivelään (kesk.). Aikuisena tehty väitöskirja osoittaa, että Raatikaisella on kykyä ja halua oppia uusia asioita.

– Ei minun tarvitse osata tehdä sydänleikkausta, mutta kokouksia osaan johtaa. Jos tätä puheenjohtajan pestiä ei olisi tullut, toisena vaihtoehtonani oli aloittaa keväällä yliopistossa lehtorin sijaisuus.

Puheenjohtajan persoonasta kertoo paljon, miten hän suhtautuu kehitysvammaiseen poikaansa ja 86-vuotiaaseen äitiinsä.

– Rakensimme Tervoon talomme pihapiiriin äidille oman mökin. Haluan pitää aikuisesta pojastani ja äidistäni hyvää huolta samalla tavalla, kuten äitini huolehti minusta lapsena.

Valtuuston puheenjohtajaksi valitaan Varkauden entinen kaupunginjohtaja Hannu Tsupari. Juristi Tsuparia pidetään humaanina ihmistyyppinä ja substanssiosaajana enemmän kuin aatepoliitikkona. Hän oli menossa aluevaaleissa ensin kokoomukseen, mutta valitsi lopulta demarit. Tsupari laski, että hän pärjää vaaleissa paremmin demareissa kuin kokoomuksessa, koska Varkauden äänikuningas, demarien Timo Suhonen ei osallistunut aluevaaleihin.

Aluevaltuusto käynnistää hyvinvointialueen johtajan viran täyttämisen. Sairaanhoitopiirin johtaja Jan Tollet ja Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen lienevät pääehdokkaat. Tolletin ja Saarisen välillä käytiin kesäkuussa 2021 poliittinen draama, joka päättyi Tolletin valintaan. Näytelmän toinen osa on luvassa, kun hyvinvointijohtajaa valitaan. Toki on mahdollista, että kisaan ilmaantuu joku ulkopuolinen huippuhakija.

Diplomi-insinööri Tollet on kouliintunut ammattijohtaja, ja hänellä on erinomaiset sosiaaliset taidot. Saarinen taas tuntee suvereenisti kuntakentän ja terveydenhuollon asiakysymykset.

Aluevaltuuston kokousta voi seurata keskiviikkona 2.3. kello 10 alkaen täältä.