”Piilevää kysyntää bisneslinjalle on ollut” – Kallaveden lukion uusi linja on koulun vastaus huoleen nuorten osaamisen pysymisestä Kuopiossa
2
Eetu Laine (vas) ja Kasper Kylävainio ovat osallistuneet yrittäjyyttä käsitteleville opintokokonaisuuksille. Heitä kiinnostaa mahdollisuus ryhtyä yrittäjiksi. Ida Suominen
Katso isompi kuvaLehtori Jari Ukkonen on erityisen innoissaan uuden linjan Vuosi yrittäjänä -opintokokonaisuudesta. Ida Suominen
Ida Suominen
Kallaveden lukiossa käynnistyy tulevana syksynä bisneslinja. Historian ja yhteiskuntaopin lehtori Jari Ukkonen kertoo, että linja on ensimmäinen koko Pohjois-Savossa.
– Näkisin, että nämä ovat tänä päivänä tarpeellisia taitoja nykynuorelle: yrittäjämäistä asennetta, vastuunkantoa, epävarmuuden sietokykyä. Ja onhan tässä kyse myös alueen tulevaisuudesta, kilpailukyvystä ja elinvoimasta. Mitä nuorempana yrittäjyyskasvatus aloitetaan, sitä todennäköisemmin nuori myös kiinnostuu yrittäjyydestä. Kyllähän täällä on vähän sellainen pelkovisio ollut, että kyvykkäät nuoret muuttavat muualle ja vievät osaamisen mukanaan. Kuopion täytyy pysyä mukana kilpailussa, ja koulujen pitää osaltaan vastata haasteeseen, Ukkonen pohtii.
Kallaveden lukiolla on ollut vahva painotus yrittäjyyteen jo pitkään. Kun Ukkonen aloitti työt viisitoista vuotta sitten, yrittäjyyteen keskittyviä opintokokonaisuuksia järjestettiin yksi. Nyt järjestetään kymmenkunta, hieman opiskelijoiden kiinnostuksesta riippuen.
– Tähän kouluun tullaan osittain näiden kokonaisuuksien perässä. Ei meille suoranaisesti pyyntöjä ole tullut aloittaa tätä linjaa, mutta se tuntuu herättäneen nuorissa kiinnostusta. Eli piilevää kysyntää on ollut, ja nyt vastaamme huutoon, Ukkonen kertoo.
– Eräs kaverini tuli tänne opiskelemaan Vehmersalmelta, siksi, koska täällä voi opiskella kansainvälistä liiketoimintaa, kertoo toista vuottaan Kallaveden lukiossa opiskeleva Eetu Laine esimerkkinä.
Laine ja myös toista vuottaan opiskeleva Kasper Kylävainio ovat molemmat käyneet Kallavedellä yrittäjyyden opintokokonaisuuksia ja kiinnostuneet yrittäjyydestä.
Emme mene kesätöihin vaan alamme kesäyrittäjiksi.
– Samalla menen vähän vanhempien jalanjälkiä seuraten – he ovat yrittäjiä, Kylävainio paljastaa.
Kaksikolla on aikeissa hyödyntää koulusta saatuja oppeja kesällä.
– Olemme miettineet, että emme menisi kesätöihin vaan alkaisimme kesäyrittäjiksi, Laine kertoo.
Kylävainio ja Laine suunnittelivat yrittäjyyskurssilla autoliikkeen. Vaikka suunnitelma ei sellaisenaan käänny kesäyritykseksi, he tuumivat voivansa käyttää joitakin osia kurssin aikana tekemästään työstä.
– Meillä molemmilla on kiinnostus autoihin, ja nyt kun ainakin osa pohjatyöstä on tehty, on siihen helpompi lähteä, Kylävainio perustelee.
Bisneslinjan käynnistämiseksi on tehty töitä tämä lukuvuosi. Linjaa on ollut suunnittelemassa opettajien työryhmä, jossa kaikki oppiaineryhmät ovat edustettuina.
– Meille on ollut tärkeää, että tämä ei ole mikään pienen piirin juttu, vaan että koko koulu on mukana, Ukkonen kertoo.
Linjan sisältö luetaan syventäviksi opinnoiksi, joten ylimääräistä opiskelua siihen ei sisälly. Linjaan kuuluu pakollisia opintoja, kuten ikään kuin yrittäjyyden perustietopakettina toimiva yrittäjyyden opintokokonaisuus, talousmatematiikkaa ja kansainvälistä liiketoimintaa. Valinnaisissa tarjolla on esimerkiksi liike-elämään keskittyvää englantia ja ruotsia, sekä Pörssikurssi.
– Itse odotan erityisen innolla toisena vuonna järjestettävää Vuosi yrittäjänä -kokonaisuutta, jolla perustetaan pienryhmissä oikeat yritykset ja aletaan tehdä bisnestä. Sitten lopuksi yritys pistetään lihoiksi ja jaetaan voitot pienryhmän kesken, Ukkonen kertoo.
Linjalle otetaan näillä näkymin 20–30 opiskelijaa. Hakijoiden määrästä riippuu, järjestetäänkö esimerkiksi pääsykokeet vielä ennakkotehtävän lisäksi. Erityisen sopivaksi Ukkonen luonnehtii linjaa sellaisille nuorille, jotka haluavat tehdä muutakin kuin perinteisempää lukio-opiskelua.
– Tässä saa niin sanotusti kädet saveen. Ja yrittäjäksihän ei tässä ketään olla pakottamassa, vaan tänne voi tulla oppimaan työelämätaitoja ja maistelemaan, miltä tuntuu.
Mitä yrittäjämäinen asenne sitten pitää sisällään? – Sitkeyttä, sitä ettei luovuta kesken, Laine pohtii.
– Rohkeutta ja riskinottokykyä, Kylävainio arvioi.