Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion budjetissa 30 miljoonan heitto – Kaupungille kertyy 12 miljoonaa euroa ylijäämää

Tilinpäätöstiedot vuodelta 2021 osoittavat, että Kuopion kaupungille kertyy ylijäämää noin 12 miljoonaa euroa, vaikka talousarvioon oli kirjattu alijäämää 19 miljoonaa euroa. Kaupungin talousjohtaja Marja-Leena Martikainen kertoo, että kaupungin tilinpäätös julkistetaan virallisesti 25.3.2022, jolloin asiasta annetaan yksityiskohtaisia tietoja, millä selittyy 30 miljoonan heitto.

– Kaupungin verotulokehitys on ollut erittäin hyvää. Verotulojen toteuma oli yli 6 miljoonaa euroa ennakoitua parempi verrattuna korjattuun talousarvioon. Erityisesti yhteisöverojen kertymä oli ennakoitua suurempi, kommentoi Martikainen.

Viime vuonna elettiin jo toista poikkeusvuotta ja valtion koronakorvaukset sekä asiakasmaksutulojen ennakoitua parempi kehitys selittävät myös hyvää tulosta.

– Lisäksi kaupungin omat toimet menojen hillitsemiseksi vaikuttivat tuloskehitykseen myönteisesti. Sairaanhoitopiirin kanssa toteutettu KYS-kiinteistöt Oy:n myynti toi kaupungille 8 miljoonan euron myyntivoiton.

3.2. vuonna 2021 Viikkosavossa kommentointiin, miten kaupungin historiassa on runsaasti esimerkkejä, miten budjetoidut alijäämät sulavat ja vaihtuvat tilinpäätöksissä ylijäämiksi.

Vuoden 2020 budjetissa ennakoitiin 13 miljoonan alijäämää, mutta lopulta tilinpäätöksessä oli 19 miljoonan ylijäämä. Valtuustoryhmien puheenjohtajat lukuun ottamatta vasemmistoa kirjoittivat mielipidekirjoituksen 24.2.2021 Viikkosavoon, jossa he kertoivat, että kaupungin tehostamistoimet ja koronasta johtuvat korotetut valtion tuet selittävät vuoden 2020 ylijäämää.

Ennustamisen tarkkuuteen on kiinnitettävä jatkossa huomiota.

Millaisen selityksen valtuustoryhmät tällä kertaa antavat ylijäämästä? Voivatko taloudelliset toimet kohdistua oikein, jos budjetin ennustearvosta katoaa uskottavuus?

– Ennustamisen tarkkuuteen on kiinnitettävä jatkossa huomiota, toteaa Martikainen.