Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rivien välistä Rauhallista mieltä – "Alle kouluikäisten ei tarvitse seurata uutisia"

Ensin korona ja sitten sota on täyttänyt uutistilat tulvallaan viime aikoina. Maailman tilanne kylvää mieleen ahdistusta ja pelkoa. Samaan aikaan arki rullaa päivästä toiseen painollaan. Aikuiset käyvät töissä ja lapset koulussa, ja tällä hetkellä moni kuopiolainen perhe on talviloman odotuksen tunnelmissa.

Kaiken keskellä on tiedossa jotakin kivaa, jota odottaa. Laskettelu- ja pulkkamäkiä, hiihtolenkkejä, pelejä ja leikkejä.

Asiantuntijat kehottavat välttämään sodan tapahtumista puhumista pienten lasten kuullen ja pysymään rauhallisena, kaikesta huolimatta. Mannerheimin Lastensuojeluliiton nettisivuilla todetaan, että alle kouluikäisten ei tarvitse seurata uutisia ja että lasta on suojeltava aikuisten huolilta. Jälkikasvu tarvitsee turvallisuuden tunnetta ja turvallisia aikuisia ympärilleen.

Jatkuva kriisiuutisoinnin seuraaminen aiheuttaa aikuisessakin levottomuutta. Vaatii mielenlujuutta pitää näpit irti puhelimesta ja sosiaalisesta mediasta. Ehkä lomalla meidän on mahdollista irrottautua hetkeksi informaation paljoudesta, laittaa televisio kiinni ja keskittyä yhdessäoloon sekä hetkiin läheisten kanssa.

Tyyntä mieltä ja uskoa tulevaisuuteen sekä hyvään tarvitaan erityisesti tässä ajassa. Pihalla ajatukset usein selkiytyvät, ja meillä Kuopiossa on monipuoliset mahdollisuudet ulkoiluun ja kuntoiluun.

Toisaalta lomaa ei tarvitse mitenkään suorittaa. Viikko on lyhyt aika tehdä kaikki. Kohtuutta ja realismia tarvitaan myös vapaan viikon suunnittelussa. Maailmaa ei saa viikossa mitenkään valmiiksi.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Vaatii mielenlujuutta pitää näpit irti puhelimesta.