”Koko ajan on noin 50 lasta tukiperhejonossa” – Tukiperhetoiminnalle on kysyntää, mutta moni on myös lähtenyt mukaan

Pentikäiset ovat tukiperhe – he ottavat tukea tarvitsevan perheen lapsen luokseen viikonlopuksi kerran kuussa.

– Olemme olleet tukiperhe vuodesta 2014 asti. Minä olin ollut aiemmin tukihenkilönä, ja tätä kautta ajauduttiin myös tukiperhetoimintaan, Sarita Pentikäinen kertoo.

Lapsiperhepalvelut voi myöntää perheelle oikeuden tukiperheeseen, mikäli sen tarve todetaan.

– Voi olla, että vaikkapa yksinhuoltajalla ei ole verkostoa, tai että vanhemmilla tai lapsella on terveydellisiä ongelmia ja lähiverkostosta ei ole tukea saatavilla, kertoo Kuopion kaupungin tukiperhetoiminnasta vastaava sosiaaliohjaaja Merja Karppinen.

Tukiperhetoiminta on tarkoitettu matalan kynnyksen varhaiseksi avuksi, jonka on määrä ehkäistä mahdollisia myöhempiä ongelmia.

– Tukiperheen tärkein tehtävä on tarjota lapselle ihan tavallista ja turvallista aikaa, läsnäoloa ja huolenpitoa. Mitään sirkushuveja tai järjestettyä ohjelmaa ei odoteta, vaan että perheellä on aikaa lapselle, Karppinen kertoo.

Elimme lapsiperheen arkea joka tapauksessa.

Tällä hetkellä Kuopiossa on noin 150 aktiivista tukiperhettä, minkä lisäksi tauolla olevia perheitä on parisenkymmentä.

– Meillä on koko ajan viitisenkymmentä lasta jonossa. Perheitä on saatu hyvin mukaan toimintaan, mutta tarvitsijoitakin on paljon, Karppinen kertoo.

Pentikäisten perhe pitää tällä hetkellä taukoa.

– Olemme tauolla kun odotamme nuorimmaista syntyväksi tässä parin kuukauden sisällä. Mutta kun oma arki rauhoittuu vauvan tulon myötä, katsomme tukiperhetoimintaa uudelleen, Pentikäinen kertoo.

Kuopiossa tukiperheissä käy noin viisisataa lasta. On tapauskohtaista, käykö yhdessä tukiperheessä yksi vai useampi lapsi. Sekä tukiperheen että tuettavan perheen toiveita kuullaan, kertoo Karppinen.

– Voi olla esimerkiksi, että tuettavalle perheelle on tärkeää, että tukiperheessä on vain yksi lapsi, jotta häntä pystytään tukemaan ja huomioimaan sataprosenttisesti.

Tukiperheitä on Karppisen mukaan monenlaisia: sellaisia, joissa on omia lapsia, lapsettomia yksinasujia, sekä ikään kuin mummolan virkaa toimittavia eläkeläisperheitä.

Pentikäisten esikoinen syntyi vuonna 2015.

– Sen jälkeen elimme lapsiperheen arkea joka tapauksessa, joten ajattelimme, että yksi lapsi siinä lisänä viikonloppuisin on luontevaa ja istui meidän elämänrytmiimme hyvin.

Heillä on ollut yksi tukilapsi kerrallaan. Tukiviikonloppuina tehtiin samoja asioita kuin normaalistikin: käytiin hiihtämässä, uimassa ja pulkkamäessä.

– Ihan tavallisia viikonloppuja, Pentikäinen summaa.

Tukiperhetoiminta

Kuinka tukiperheeksi ryhdytään

Vapaaehtoista molemmille osapuolille.

Tärkeintä on halu auttaa ja oma elämänhallinta.

Koko perheen tulee olla yksimielinen aikeesta.

Yksin asuvakin voi olla tukiperhe.

Nuorikin voi olla tukiperhe – tällä hetkellä Kuopion nuorin on 23-vuotias.

Kaupunki järjestää tukiperhevalmennuksia, joista seuraava on toukokuussa.

Aloittaa voi myös lyhyellä kotivalmennuksella ja osallistua yleiselle valmennukselle myöhemmin.

Pariskunnan tapauksessa molempien toivotaan osallistuvan valmennukseen.

Tietolähde: Merja Karppinen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut