Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konkreettista apua kuopiolaisilta ukrainalaisille – Ukrainassa syntynyt Lera Heiskanen: "Avun määrä yllätti, eikä minulla ole sanoja, kuinka paljon voisin kiittää kaikkia lahjoittajia"

Kuopion keskustassa sijaitsevasta autotallista löytyy lukuisia laatikollisia lahjoitettuja vaatteita, jotka eivät mahtuneet ensimmäiseen Ukrainan suuntaan lähteneeseen avustuslastiin.

Niitä Lera Heiskanen antaa Kuopioon saapuville ukrainalaisille, kuten äidille ja tyttärelle, Maria ja Anna Kantsurille, jotka pakenivat Ukrainan itäosasta Zaporižžjan kaupungista Kuopioon sukulaisensa Stanislav Kalinin luo.

– Nyt tuntuu, että olemme turvassa. Elämä kotikaupungissamme alkoi käydä vaaralliseksi. Oli lähdettävä, kun alkoi kuulua ampumisen ääniä, Maria Kantsur kertoo.

Ukrainassa syntynyt, Savonia-ammattikorkeakoulussa restonomiksi opiskeleva Lera Heiskanen ja Itä-Suomen yliopistossa sosiaalityötä opiskeleva Anna Miinin-Soiru perustivat Facebookin Konkreettista apua Ukrainan pakolaisille / Savo -ryhmän samalla viikolla, kun sota syttyi.

– Minulla on perhe Ukrainassa, ja mietin, miten voisin auttaa ukrainalaisia täältä käsin, koska en voi itse mennä Ukrainaan, Keski-Ukrainasta pienestä Vatutinon kaupungista kotoisin oleva Heiskanen taustoittaa.

– Sosiaalisessa mediassa kohtasin Annan, joka myös ilmoitti halustaan auttaa.

Oli lähdettävä, kun alkoi kuulua ampumisen ääniä.

Muutaman päivän aikana naiset saivat satoja viestejä kuopiolaisilta lahjoittajilta. Keräyspisteisiin alkoi kertyä vaatteita, ruokaa, kuten säilykkeitä ja kuivamuonaa, eläinten ruokia, vettä, vauvoille tarkoitettuja tarvikkeita ja lääkkeitä sekä sidetarpeita, jotka lähtivät kohti Helsinkiä jo seuraavalla viikolla ja sieltä edelleen kohti Ukrainaa.

– Vapaaehtoiseksi kuljettajaksi tarjoutunut henkilö kuljetti kuorma-autollisen lahjoitustarvikkeita Helsinkiin, Heiskanen kertoo.

– Helsingin päässä tavaroiden vastaanottoa ja edelleen toimittamista organisoi Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry, Miinin-Soiru mainitsee.

Kuopiolaisten auttamisenhalu yllätti ruohonjuuritason toimijat.

– Avun määrä yllätti, eikä minulla ole sanoja, kuinka paljon voisin kiittää kaikkia lahjoittajia. Itkin, kun kirjoitin lahjoittajille kiitospäivitystä sosiaaliseen mediaan, Heiskanen kertoo.

Voimme hetken ajaksi unohtaa jokakeväiset koirankakkakeskutelut.

Miinin-Soiru toteaa, että Kuopiossa ukrainalaisten auttamisenhalu on ollut valtava.

– Olen todella iloinen siitä, että voimme hetken ajaksi unohtaa jokakeväiset koirankakkakeskustelut ja keskittyä johonkin oikeasti tärkeään asiaan. Moni haluaa auttaa myös ihan konkreettisesti rahalahjoitusten ja mobiilimaksamisen lisäksi, hän sanoo.

– Hienoa tässä on ollut myös se, että entuudestaan toisilleen tuntemattomat ihmiset ovat alkaneet toimia yhdessä. Lisäksi mukaan on lähtenyt myös paikallisia yrityksiä ja muita toimijoita.

Keräyksen organisoijat kertoivat, että keräystoimintaa on tarkoitus kehittää ja löytää lahjoitetuille tarvikkeille kunnolliset säilytystilat.

– Vaatteita on säilössä nyt paljon, mutta jatkoa ajatellen esimerkiksi kuivamuona, äidinmaidonvastikeet, vauvanruoat, vaipat, terveyssiteet ja pullovesi ovat kysyttyjä, Miinin-Soiru arvioi.

Mukaan on lähtenyt myös paikallisia yrityksiä.