Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aloite: Ukrainalaisille hyväntekeväisyyspiste Kuopioon – Ukrainan pakolaiset majoittuvat yksityiskoteihin, mutta eivät vyöry samalla tavalla Savoon kuin ihmiset Lähi-Idästä vuonna 2015

Vuonna 2015 Syyriasta ja Irakista tuli runsaasti pakolaisia Suomeen. Siilinjärvelle pystytettiin tuolloin Tarinan vastaanottokeskus, joka lopetti toimintansa vuonna 2020. Ukrainan kriisiä varten maahanmuuttoviraston suunnitelmissa ei ole avata Kuopion seudulle vastaanottokeskusta. Tarinan kiinteistö on huonossa kunnossa.

Maahanmuuttopalveluita tuottavan Setlementti Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva kertoo, että Ukrainan sotapakolaisten asuttamistarpeita vasta kartoitetaan.

– Pohjois-Savossa ei ole tällä hetkellä yhtään vastaanottokeskusta. Olemassa oleviin vastaanottokeskuksiin mahtuu toistaiseksi väkeä. Pakolaistilanne on vielä hallinnassa, koska ukrainalaiset voivat tulla vapaasti 3 kuukaudeksi Suomeen. Monet heistä ovat majoittuneet ystäviensä ja sukulaistensa koteihin, kommentoi Teerineva.

Monella kuopiolaisella on halu varautua Ukrainan kriisiin erityisesti siksi, että sotapakolaisista on valtaosa äitejä ja lapsia. Nilsiäläinen Lea Hartikainen on vuosikausia lähettänyt paketteja hädänalaisessa tilanteissa eläville lapsiperheille Venäjän Petroskoihin ja Puolaan. Hartikaisen perhe on majoittanut lapsia kotiinsa kriisien keskeltä.

Aktiiviauttaja oli hyvin pettynyt, kun hän oli vienyt edellisen pakolaisaallon aikana avustuspaketteja Tarinaan. Vastaanottokeskus ei ottanut lahjoituksia vastaan. Hartikainen toivoo, että Kuopioon perustettaisiin virallinen avustusjakelupiste.

– Sydäntäni särkee, kun näkee millaisista olosuhteista ukrainalaislapset tulevat Suomeen. Jonkun tahon pitäisi organisoida avustusjakelupiste Kuopioon, jonne ihmiset voisivat viedä Kuopioon tuleville pakolaislapsille paketteja ja leluja.

Kuopion seurakunnat ovat järjestäneet lipaskeräyksiä ukrainaisten perheiden auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun välityksellä ja pohtivat tilojensa luovuttamista pakolaisten käyttöön.