”Luovuutta tarvitaan taiteessa ja urheilussa” – Jenni Väänäsestä jokainen lapsi ansaitsee mahdollisuuden olla osa jääkiekkoporukkaa

Tänä lauantaina Toivalan tuplajäillä avautuu hyväntekeväisyysnäyttely. Viiden teoksen näyttelyssä on akryylein maalattuja töitä Kalpan tämän kauden suosikkipelaajista. Tauluihin on ikuistettu Eero Kilpeläinen, Kim Nousiainen, Jaakko Rissanen, Miikka Pitkänen ja Tuomas Kiiskinen. Puolet taulujen myyntituloista lahjoitetaan Juniori-KalPan vähävaraisten lasten harrastamisen tukemiseksi. Näyttely on organisoitu yhdessä seuran kanssa.

– Jääkiekko on suhteellisen kallis laji junioreillekin. Mutta jos yhdellekin lapselle voisi antaa samanlaisen kokemuksen jääkiekosta kuin minkä itse olen saanut, se olisi tosi hienoa, näyttelytaulut maalannut taiteilija Jenni Väänänen kertoo.

Väänänen on itse kova urheilunainen. Hän on muun muassa uinut kilpaa, pelannut vesipalloa sekä uimahypännyt jääkiekon pelaamisen lisäksi.

– Jäkis on hieno laji, siinä pääsee kuulumaan porukkaan. Itsellä se on ollut iso osa elämää, ja vaikka en pelaa enää yhtä aktiivisesti, sieltä saadut ystävät ovat säilyneet.

– Se, että lapset pääsevät harrastamaan, on usein rahasta kiinni. Tuntuu, että harrastaminen on kallistunut omasta lapsuudesta. Valmennus on nykyään ammattimaisempaa, ennen vanhaan oli ehkä enemmän sitä, että vanhemmat ovat hoitaneet joukkueen asioita, Väänänen pohtii.

Taide ja urheilu mielletään helposti toistensa vastakohdiksi. Väänänen ei allekirjoita näkemystä lainkaan – hänestä niissä on paljon samaa.

Jäkis on hieno laji, siinä pääsee kuulumaan porukkaan.

– Sanotaan, että taide on luovaa tekemistä. Mutta eikö ole ihan äärettömän luovaa myös pelata jäkistä, tehdä luovia ratkaisuja että saa tehtyä maalin? Kun yrittää tehdä maalia, täytyy todella nopeasti päättää, kuinka harhauttaa maalivahtia. Onhan sekin luova ratkaisu. Luovuutta tarvitaan sekä taiteessa että urheilussa, Väänänen toteaa.

Yhteistä Väänänen löytää myös ilosta, jonka kumpikin vastaanottajassa aiheuttavat.

– Kun joku saa vaikka lahjaksi muotokuvan, ihmisessä näkyy todella kova onnellisuus ja iloisuus. Silloin ihmisen muurit murtuvat samalla tavalla kuin jos katsoo jääkiekkopeliä ja oma suosikkijoukkue voittaa. Minusta ne tilanteet näyttäytyvät hyvin samanlaisina.

Jenni Väänäsen hyväntekeväisyyshuutokauppa Toivalan tuplajäillä 17. huhtikuuta asti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut