Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säilyvien elintarvikkeiden ja jodin kysyntä on kasvanut – Paikalliset päivittäistavarakaupat ja apteekit eivät kuitenkaan ole huolissaan saatavuudesta

Ukrainan sota on lisännyt erityisesti joditablettien kysyntää. Valtakunnanmediassa on väläytelty myös mahdollisuutta ruuan kallistumisesta, koska suuri osa muun muassa Euroopan viljasta tulee Ukrainan ja Venäjän alueilta. Tämä huoli ei ole näkynyt ainakaan toistaiseksi kuopiolaisissa päivittäistavarakaupoissa – sen sijaan säilyvien elintarvikkeiden kuten säilykkeiden kysyntä on kasvanut jonkin verran.

– Yleisesti ottaen voi sanoa, että hyvin säilyvien tuotteiden kysynnässä on pientä lisäystä, mutta saatavuusongelmaa ei ole, K-Supermarket Veljmiehen kauppias Juha Nissinen kertoo.

Kuopion Prisman Prismajohtaja Kirsi Jeskanen kertoo kuulleensa, että moni on ostanut säilyviä elintarvikkeita erityisesti lahjoittaakseen niitä erilaisiin avustuskeräyksiin.

– Tällaisten elintarvikkeiden, eli siis jauhon, säilykkeiden ja muiden vastaavien, kysyntä on kasvanut. Sellaista on näkynyt jonkin verran, että ostetaan kerralla isompi satsi lahjoitettavaksi.

Myös Päivärannan Citymarketissa säilyvät tuotteet ovat olleet tavallista kysytympiä, kertoo kauppias Pasi Toppari. Hamstraukseen ei kuitenkaan ole ryhdytty.

– Ihmiset ovat olleet maltillisia. Kahden vuoden takainen vessapaperin hamstraus ehkä opetti monelle, että määräänsä enempää ei kannata hankkia.

Kysyntä on tuhatkertaistunut hetkessä.

Apteekeissa suurin muutos on näkynyt jodin kysynnässä, joka on kasvanut runsaasti. Apteekkari Piia Korhonen Kuopion ensimmäisestä apteekista kertoo, että normaaliolosuhteissa joditableteilla ei ole juurikaan menekkiä.

– Meillä on keskustan toimipiste ja Jynkän sivuapteekki, joten aivan tarkkaa määrää en osaa sanoa. Mutta kun kysyntä oli muutama viikko sitten vilkkaimmillaan, päivässä tuli kymmeniä kyselyitä, Korhonen arvioi.

Samaa kertoo proviisori Vikke Kekäläinen ToriApteekista.

– Viikkotasolla Suomessa myydään normaalisti 100–200 pakettia jodia. Sen verran meidän apteekissamme olisi nyt mennyt viikossa. Orionin arvion mukaan kysyntä on tuhatkertaistunut hetkessä.

Kekäläinen muistuttaa, että jodi ei ole mikään ihmelääke. Se suojaa kilpirauhasta kymmenien vuosien aikana kehittyviltä kasvaimilta sekä kilpirauhasen vajaatoiminnalta. Suurimman hyödyn jodista saavatkin Kekäläisen mukaan lapset ja raskaana olevat, kun taas yli 40-vuotiaissa sen hyöty on jo hiipunut.

Sekä jodin että elintarvikkeiden suhteen Suomessa ei ole hätää, rauhoittelevat haastatellut.

– Tabletit eivät ole loppumassa Suomesta. Niitä on tullut tukkuliikkeistä säännösteltynä, minkä lisäksi Huoltovarmuuskeskus on varannut niitä kansalaisille, Korhonen muistuttaa.

– Suomalaisen ruuan osuus ruokakaupoissa on todella suuri, joten tilanne on siinä mielessä turvallinen. Tietyille tuotteille voi tulla hintapiikkejä, mutta ison kuvan suhteen en näe ongelmaa, Nissinen huomauttaa.