Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahden hyvinvointi-alueen palvelija – Sakari Pääkkö korostaa, että hyvinvointialueet voivat oppia toisiltaan

Sakari Pääkkö (kok.) työskentelee Vantaan kaupungin vanhus- ja vammaispalveluissa suunnittelijana. Hän vastaa palvelualueen toiminnan raportoinnista ja tiedolla johtamisen välineiden kehityksestä. Hänen työtään hallinnoi vuoden 2023 alusta hyvinvointialue.

Lisäksi Pääkkö on Pohjois-Savon aluevaltuutettu ja hän toimii aluehallituksessa Kari Ojalan (kok.) varahenkilönä. Voisiko Pääkkö joutua intressiristiriitaan tai olla peräti esteellinen toimiessaan kahden hyvinvointialueen palveluksessa?

– Mielestäni en ole esteellinen, sillä en ole edes hyvinvointialueen johtava viranhaltija. Koen vain mahdollisuutena tutustua hyvinvointialuevalmisteluun toisella puolella Suomea, vastaa Pääkkö.

Pääkkö korostaa, että hyvinvointialueet voivat oppia toisiltaan onnistumisista ja epäonnistumisista.

– Alueita kohtaavat haasteet ovat yhteisiä joka puolella, esimerkiksi henkilöstön saatavuuden ja työssä jaksamisen kehittäminen sekä esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmiin puuttuminen.

Kokoomuspoliitikko asuu pääosin Kuopiossa ja matkustaa töidensä vuoksi pääkaupunkiseudulle tarpeen mukaan.

Hyvinvointialueita kohtaavat haasteet ovat yhteisiä joka puolella.

– Korona-aikana opittu etätyöskentely jatkuu työssäni pandemian jälkeenkin etä- ja lähityön vuorotteluna.

Kuopion kaupunginlakimies Vesa Toivanen korostaa, että esteellisyyskysymykset saattavat aiheuttaa rajanvetoa Pohjois-Savon sisällä.

– Pääkön pitää vain jäävätä itsensä, jos hän valmistelisi työssään sellaista asiaa, joka olisi käsittelyssä Pohjois-Savossa. Hyvinvointialueen sisällä pitää olla tarkkana, etteivät sotesektorilla työskentelevillä aluevaltuutetuilla mene puurot ja vellit sekaisin, toteaa Toivanen.