Minun kaupunginosani | Kurkimäen vahvuudet kumpuavat ympäröivästä luonnosta ja kylän yhteisöllisyydestä – "Täällä on vahva talkoon ja tekemisen kulttuuri"

T eija Savolainen-Lipponen tähystelee kaukalon yli Kurkimäen vanhaa koulurakennusta.

– Äitini isä, äiti, minä ja minun lapseni olemme kaikki käyneet tuota samaa koulua. Neljässä polvessa. Onhan tämä sinänsä vähän poikkeuksellista.

Savolainen-Lipposen juuret ovat syvällä Kurkimäen mullassa. Hänen isovanhempansa ostivat alueelta talon muuttaessaan Maaningalta joskus 1950- ja 1960-lukujen taitteessa. Hänen vanhempansa ostivat 1970-luvulla tilan, jolla hän nykyään asuu ja missä hän on syntynyt.

Savolainen-Lipponen asui puolisoineen pari vuotta kaupungissa lamakauden aikaan. Kun hänen äitinsä kuoli, he muuttivat takaisin Kurkimäkeen huolehtimaan hänen isästään.

– 1990-luvun alussa muutimme tähän, noin viidenkymmenen metrin päähän paikasta jolla olen syntynyt. Eli voisi sanoa, että olen viitisenkymmentä vuotta asunut samalla tontilla, mitä nyt rakennus on vähän vaihtunut kun vanhemmat ovat rakentaneet taloja. Se, missä nyt asumme, on tämän tontin neljäs rakennus.

Koulu ja urheilukaukalo ovat Savolainen-Lipposen mukaan kylän sydän. Reippailuhenkiselle löytyy kylältä vaikka mitä.

Olen viitisenkymmentä vuotta asunut samalla tontilla.

– Täällä on tosi vireä yhteisö: on kaukalon ylläpitoa, jalkapalloa, kaukalopalloa ynnä muuta. Minkä lisäksi meillä on tosi suosittu Kurkimäki trail, mitä ylläpidetään vapaaehtoisvoimin kesät talvet.

Hänestä kylällä on talkoohenkeä, jota nykyään näkee enää harvassa paikassa.

– Ja tänne muuttaa paljon nuoria ihmisiä, jotka lähtevät mukaan toimintaan. Eli sellaista ei ole, että asiat olisivat olleet iät ja ajat samojen vanhojen toimijoiden varassa. Ehkä täällä sitten on niin vahva talkoon ja tekemisen kulttuuri, että kynnys liittyä mukaan uutenakin on tosi matala, Savolainen-Lipponen pohtii.

Kehittämisen paikaksi Savolainen-Lipponen mainitsee palvelujen vähäisen määrän. Kylällä on parhaimmillaan toiminut vuosien saatossa kolme yhtäaikaista päivittäistavarakauppaa. Nyt muutamaan vuoteen ei ole ollut ainuttakaan.

– Kauppagrilli olisi tervetullut, että saisi tärkeämmät ja pikaisemmat ostokset tehtyä kylällä. Kyläläisten pitäisi tietysti sitoutua käyttämään sitä, että se pysyisi toiminnassa.

Myös koulun tulevaisuus huolestuttaa.

– Yksi rakennuksista todettiin käyttökelvottomaksi ja sen tilalle tehtiin tuollainen viipaleratkaisu. Se vähän romutti ihmisten uskoa siihen, onko kaupunki edes aikeissa panostaa tänne vaikka alue on muuttovoittoinen, kun ei kerran saada edes pysyvää koulutilaa.

Ja vaikka ulkoliikuntamahdollisuuksia on roppakaupalla, Savolainen-Lipponen itse kaipaisi lähistölle erityisesti padelkenttää.

– Itse kovana liikunnan harrastajana toivoisin myös kuntosalia. Olemme miettineet kyläyhdistyksen kesken ulkokuntosalia, josko siihen saisi kaupungilta avustusta, mutta se olisi käytössä vain kesäaikaan. Mutta sekin olisi jotain.

Kuopion kaupungin verkkosivujen mukaan Kurkimäellä asuu noin 900 ihmistä ja kylän keski-ikä on 32 vuotta. Savolainen-Lipponen kertoo, että Kurkimäen koulun oppilasmäärä on kolme kertaa suurempi kuin hänen lapsuudessaan.

– Suurin muutos omasta lapsuudesta on se, kuinka paljon tänne on rakennettu. 1970-luvulla täällä on ollut lähinnä harvakseltaan olevia maatiloja, nyt jos lehmän näkee niin se on pieni ihme. Tänne muuttaa nykyään paljon lapsiperheitä.

Ohjattua toimintaa ei hänen lapsuudessaan juuri ollut. Talvet menivät jäällä ja kesät järvessä.

– Kaukalolla oli silloin vielä koppivahdit, pari naishenkilöä jotka lämmittivät kamiinaa pukukoppitilassa ja neuloivat sukkia. He olivat siinä samalla vähän lapsenvahteina kun olimme kaukalossa.

– Pääpiirteittäin oltiin kylällä, kaupunkiin jos pääsi niin se oli harvinaista herkkua.

Juttusarja

Minun kaupunginosani

Minun kaupunginosani on juttusarja, jossa esitellään Kuopion kaupunginosia asukkaiden silmin.

Sarjassa kuopiolaiset pääsevät kertomaan mikä on parasta ja hienointa juuri heidän kaupunginosassaan, ja miksi he haluavat asua juuri siellä.

Mukaan juttuun haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla: toimitus@viikkosavo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut