Töissä | Raksalla työmaan korkeimmissa asemissa torninosturissa– ”En pelkää korkeita paikkoja, mutta itsesuojeluvaisto minulla on olemassa”

Lääkärin vahvistama, etäisyyksiä hahmottava stereonäkö, lehmän hermot ja kyky viihtyä sekä toimia yksin korkealla kopissa.

Ainakin näitä ominaisuuksia pitää torninosturinkuljettaja Riku Piekiäisen (52) mielestä olla hallussa hänen ammatissaan.

Tänä keväänä miehen työpaikka sijaitsee 41 metrin korkeudessa Kuopion keskustassa kerrostalotyömaalla.

– Korkein torninosturi, missä olen työskennellyt, sijaitsi 86 metrin korkeudessa, hän muistelee.

Työpaikalleen nosturin koppiin kahden ohjaimen äärelle Piekiäinen kiipeää tikkaita pitkin. Ylhäältä avautuvat silmiä hivelevät maisemat ja sieltä näkee pitkälle.

– Kallaveden yli melkein Vehmersalmelle nykyisestä sijainnistani. Toisilla suunnilla KYS ja Neulamäki sekä tietenkin Puijon torni kattojen yllä, hän kuvailee.

Korkein nosturi sijaitsi 86 metrin korkeudessa.

– Kevättalvella kauniit auringonnousut piristävät mieltä jo siinä vaiheessa, kun on menossa ylöspäin. Pakkasaamut ovat hienon näköisiä, samoin sumumatot vesistöjen yllä, kun muuten on kirkas sää. Maisemat ovat mukavaa bonusta työssäni. Joskus myös innostun kuvaamaan näkymiä kännykälläni.

Työpäivä Riku Piekiäisellä alkaa ennen kello 7 kahvihetkellä kirvesmiesten kanssa.

– Käymme samalla pääpiirteissään läpi päivän ohjelmaa. Kun olen kiivennyt ylös, kommunikoimme radiopuhelimien välityksellä. Pojat alhaalta kertovat, mitä seuraavaksi nostetaan, hän valottaa.

– Tehtäväni on hyvinkin vastuullinen, kun rakennuksella liikkuu ihmisiä ja nostettavana on vaikkapa 9 tonnia painavia betonielementtejä. Työssäni vaaditaan rauhallisuutta ja huolellisuutta sekä stressinsietokykyä. Kun työmaalla tahti kiihtyy, siellä voi olla kolmesta neljäänkin miestä käsi pystyssä tilaamassa nostoa.

Aika ajoin kopissa on venyteltävä niskaa ja pyöriteltävä olkapäitä taukojumppana.

– Välillä työtäni joutuu tekemään pitkään staattisissa ja sillä tavalla omituisissa asennossa. Jos nostettava tavara on ihan tornin juuressa, katson polvieni välistä suoraan alas selkä ja niskat kyyryssä, hän kuvailee.

– Vaikka ylhäällä joutuukin toimimaan toisten käskyjen mukaan, siellä kuitenkin saa olla oman itsensä herra, ja tämä on mielestäni työn suola. Viihdyn itseni kanssa ylhäällä.

Etkö koskaan tunne korkeanpaikankammoa?

– En pelkää korkeita paikkoja, mutta itsesuojeluvaisto minulla on olemassa. En minä tuonne puomille lähde keikkumaan ilman käsiä, Piekiäinen sanoo.

Jos pieni hätä yllättää, Riku Piekiäinen hyödyntää koppiin mukaansa ottamaa pulloa tai laskeutuu alas sosiaalitiloihin vessaan.

– Vanhemmiten olen käynyt vähän laiskaksi tikkaiden kapuamisen kanssa, hän myöntää.

Kopissa hänellä on mukana syötävää ja termospullollinen kahvia. Normaali työpäivä päättyy kello 15.30.

Työtään Piekiäinen pitää hyvin vaihtelevana.

– Kädenjälkeni näkyy, kun rakentaminen etenee. Kahta samanlaista päivää ei ole, ja välillä oppii myös jotakin uutta. Rutiininomaiseksi liukuhihnatyöksi tätä työtä ei voi sanoa, hän toteaa.

– Fyysisesti työ ei loppupeleissä ole kovin rasittavaa, ja mukavaa on se, että tässä työssä pääsee työmaan korkeimpaan asemaan, hän vitsailee.

Piekiäinen kävi parikymppisenä alkuun autonosturinkuljettajan kurssin Forssassa aikuiskoulutuskeskuksessa, teki alan töitä ja suoritti myöhemmin torninosturinkuljettajakurssin samassa opinahjossa.

– Lähdin aikoinaan parin viikon tuurauskeikalle Helsinkiin Kampin kauppakeskustyömaalle. Lopulta työskentelin alan töissä pääkaupunkiseudulla 7 vuotta eri työmailla, hän taustoittaa.

Vapaa-aikanaan Piekiäinen harrastaa autourheilua, kuten jokamiesluokkaa ja rallia. Hän ajaa itse ja myös rakentaa autoja sekä toimii kisoissa mekaanikkona.

– Toinen harrastukseni on moottoripyöräily. Pyrin käymään joka toinen vuosi Euroopan kohteissa matkamoottoripyörälläni, hän mainitsee.

Torninosturinkuljettaja

Riku Piekiäinen

Työpaikka: työnantaja SkyBuilding Oy, työmaat vaihtelevat, nyt Lujatalo Oy:n kerrostalotyömaalla Kuopion keskustassa

Työkokemus alalta: noin 20 vuotta

Palkka: peruspalkka plus tornin korkeudesta ja puomin pituudesta tulevat metrilisät, noin 50 000 euroa / vuosi

Tätä et vielä tiennyt työstäni: toisinaan hyvin omituiset työasennot.

Juttusarja

Töissä

Töissä on uusi juttusarja, jossa paikalliset kertovat ammatistaan ja työstään.

Mukaan ehdolle haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut