Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ismo Vornasen analyysi | Markku Tervahauta sekoitti pakan – Pohjois-Savon hyvinvointialueen johtajan valinnasta odotettavissa rankka poliittinen vääntö

Pohjois-Savon hyvinvointialueen johtajahaun haastatteluvaiheeseen on kelpuutettu 5 kovaa nimeä: maakuntajohtaja Marko Korhonen, hankejohtaja Kirsi Leivonen, apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen, sairaanhoitopiirin (shp) johtaja Jan Tollet ja THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

Pätevyyden rinnalla valintaan vaikuttavat päättäjien henkilökohtaiset mieltymykset, puoluepoliittiset intohimot ja hyvinvointialueen maantieteelliset intressit.

Valtakunnan tasolla kansliapäällikkö Kirsi Varhila hakee demaritaustallaan Satakunnan hyvinvointialuejohtajaksi ja keskustalainen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi Lapin johtajaksi.

Pohjois-Savon kärkihakijat ovat periaatteessa sitoutumattomia, vaikka epäilyksiä kohdistuu herkästi Tervahautaan, Korhoseen ja Saariseen. Tervahauta on valittu keskustavetoisen Leppävirran kunnanjohtajaksi ja Korhonen on johtanut Lapinlahtea. Saarisen vaimo Sari Raassina on puolestaan julkikokoomukselainen. Toki aviopuoliso ei määritä kumppanin puoluekantaa mutta mielikuvia asetelma herättää.

Hyvinvointialue tarvitsee johtajaksi sillanrakentajan, joka yhdistää ahtaalla olevan perusterveydenhuollon ja loputtomasti varoja nielevän erikoissairaanhoidon.

Johtaja joutuu pohtimaan, laitetaanko rahaa KYSin kalliisiin latteisiin, vaikka samalla olisi vaikeuksia rahoittaa lakisääteisiä palveluja perustasolla.

Hyvinvointialue tarvitsee johtajaksi sillanrakentajan.

Tulevaa johtajaa pommittavat vahvat asiantuntijat ja sotelobbarit. Hänen pitäisi ymmärtää erilaisia sotekulttuureja ja kuntakohtaisia näkemyksiä?

Millaiset välit muotoutuvat KYSin ja Iisalmen ja Varkauden aluesairaaloiden välille? Syntyykö puoluepolitiikan rinnalle Ylä-Savon, Varkauden sekä Kuopion seutukuntakohtaisia blokkeja?

Vuoden 2021 kesäkuussa sairaanhoitopiirin johtajaksi valittiin Tollet ja Saarinen jäi kakkoseksi. Päätöstä edelsivät sekavat äänestykset shp:n hallituksessa ja valtuustossa. Nähdäänkö samankaltaisen poliittisen näytelmän uusinta?

Tervahauta profiloisi Pohjois-Savoa näyttävästi ja hän tuntee Kuopion ja maakunnan erinomaisesti. Mikä saa THL:n pääjohtajan palaamaan maakuntaan? Huomasiko Tervahauta olevansa liian suurissa saappaissa? Pandemian vuoksi hän on johtanut laitosta kriisitunnelmissa ja THL on ollut pahimmillaan sylkykuppina.

Tervahauta on nousemassa poliittisten vedonlyöjien kärkiehdokkaaksi. Puhtaissa asiakysymyksissä Saarinen on hakijoista parhaiten kartalla.

Onhan Saarinen johtanut hyvinvointialueen väliaikaista valmistelua. Pedanttina miehenä tunnettu Saarinen tietää hyvin, millaiseen Siperiaan tehtävässä joutuu.

Tollet on ammattijohtaja ja diplomi-insinööri, mutta ei luonnollisesti ole asiantuntiojaorganisaatiossa mikään nippelitiedon velho.

Ihmisten käsittelijänä ja kuuntelevana johtajatyyppinä Tollet on ”valtakunnan sovittelija” -tyyppiä. Jotkut poliitikot epäilevät, pystyykö hän tekemään vaikeita päätöksiä, kun lääketieteen ammattilaiset vaalivat klinikoidensa etuja.

Korhosta luonnehditaan maakuntaliiton piirissä älykkään analyyttiseksi. Korhosen rauhoittavalla olemuksella olisi käyttöä, kun päätöspöydissä tunteet läikkyvät.

Korhosen ihmissuhde- ja verkostoitumistaidot ja Saarisen osaaminen olisivat hyvinvointijohtajan ihannemalli.

Kirsi Leivonen on monille valitsijoillekin tuntematon ehdokas. Leivonen taitaa jäädä viisikosta kiintiönaisen rooliin, vaikka hänelläkin on vahvuutensa toimitila- ja peruskorjauspuolella.

Soten kiinteistömassojen tuleva kohtalo on yksi tulevaisuuden avainkysymys.