Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitoalan kriisistä kärsivät saavat äänen kuopiolais- ja siilinjärveläiskuoroilta Armotonta menoa -dokumentissa

Perjantaina ensi-iltansa saa DocPoint-elokuvafestivaaleilla parhaan dokumenttielokuvan palkinnon pokannut Armotonta menoa – hoivatyön lauluja. Elokuvassa on henkilöhahmoja ympäri Suomen, mutta pohjoissavolaista väriä ovat tuomassa Kaavilla asuvat Väinöt, jotka käyvät hoitokodissa laulamassa muistisairaille vaimoilleen, sekä muut kaavilaiset eläkeläiset. Lisäksi mukana ovat kuopiolainen Vimma-kuoro ja siilinjärveläiset TriAngeli, SekaSet ja Vielä raikaa. Elokuvan on ohjannut Susanna Helke ja säveltänyt Kuopion musiikkilukion käynyt Anna-Mari Kähärä.

– Tämän elokuvan suuret voitot ovat tapahtuneet Pohjois-Savossa. Kaavin tarina on erittäin tärkeä osa elokuvaa. Kaavista tuli tärkeä paikka itsellenikin. Ystävystyin näiden mahtavien energisten eläkeläisporukoiden kanssa ja oikein odotin aina, että pääsen Kaaville kuvauksiin, Helke kertoo.

Armotonta menoa on dokumentaarinen lauluelokuva. Helke kertoo, että laulujen kautta asioita voi käsitellä tavoilla, joilla on mahdollisuus tulla lähemmäs katsojaa ja joilla voi kohottaa ja koskettaa jotain salattua. Samalla laulujen kautta voi Helken mukaan käsitellä kipeitäkin asioita, joista voisi olla muuten vaikea puhua.

– Vanhushoivan kriisistä ja hoitotyön ongelmista laajemminkin on puhuttu jo niin kauan, että olemme turtuneet. Mutta alalla on valtavasti pelkoa, eikä ongelmista uskalleta puhua omalla nimellä. Kirjeistä sävelletyt laulut antavat äänen niille, jotka eivät uskaltaneet tulla kameran eteen, Helke kertoo.

Kaavin tarinaa kannattelevat Väinöt ja muut paikalliset eläkeläiset. Lisäksi tärkeä keskushenkilö on hämeenlinnalainen lähihoitaja Tiina, jonka tarinassa käsitellään hyvää hoivaa, mutta myös sitä, mitä ongelmiin puuttuva työntekijä joutuu kestämään.

Tieteen näkökulmaa edustaa emeritaprofessori Marja Vaarama Itä-Suomen yliopistosta, jonka kautta tarkastellaan tuuleen huutavan tutkijan asemaa.

– Elokuvassa voi kertoa vain ihmisten tarinoiden kautta. Vanhushoivassa on kyse elämän ja kuoleman kysymyksistä, jotka koskevat meitä kaikkia. Omaisina, läheisinä, ennemmin tai myöhemmin myös hoivattavina. Kyse ei ole mistään tilastotiedosta, vaan elämästä, Helke toteaa.

Edit 7.4.2022: Vielä raikaa -kuoro lisätty mukana elokuvassa olevien kuorojen listalle.

Alalla on valtavasti pelkoa, eikä ongelmista uskalleta puhua omalla nimellä.