Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Autot ja liikenne | "Vähän kuin lehmät pääsisivät laitumelle pitkän talven jälkeen" – Sami Kautto ja Liisa Hanhinen odottavat moottoripyöräkauden alkua kuin kuuta nousevaa

Kun Sami Kautto muutti Tervosta Kuopioon vuonna 2007, hän joutui jättämään jälkeensä rakkaan harrastuksen: moottorikelkkailun. Hänen työkaverinsa Tervossa olivat harrastaneet lajia, ja heidän kauttaan hänkin imeytyi mukaan. Kun asuinkunta vaihtui, lakkasi myös mahdollisuus harrastaa.

– Kun moottorikelkalla ei päässyt enää ajamaan, päätin ostaa moottoripyörän. Se oli se sykäys. Ajoin kortin vuonna vuonna 2008, ja ensimmäinen pyöräni oli 650-kuutioinen Kawasaki, Kautto kertoo.

Kauton naisystävä Liisa Hanhinen istui moottoripyörän selkään ensimmäistä kertaa vuonna 2020.

– Olin mopotyttö ja olen tykännyt penskasta lähtien ajaa autolla mökkitiellä, mutta moottoripyörää en ollut kokeillut. Kesällä 2020 nousin Samin tarakalle. Silloin ei vielä puhuttu, että hankkisin oman pyörän, mutta viime kesänä Sami vähän puolivitsillä täytti puolestani ilmoittautumisen moottoripyöräkouluun, Hanhinen muistelee.

– Liisa vouhotti moottoripyöräkauden alusta suurin piirtein enemmän kuin minä, joten sanoin että nyt ilmoitetaan sinut tunneille, Kautto kertaa.

– Enkä ole todellakaan katunut. Kyydissä on hauska olla, mutta itse ajaminen on tuplasti kivempaa, Hanhinen sanoo.

Vähän kuin lehmät pääsisivät laitumelle pitkän talven jälkeen.

Sekä Kautto että Hanhinen ovat aktiivisesti mukana Kuopion Moottoripyöräclubin toiminnassa, Hanhinen rivijäsenenä ja Kautto varapuheenjohtajana ja tiedotusvastaavana.

– Liityin toimintaan vuonna 2009, mutta vuonna 2014 aktivoiduin kunnolla. Olen vähän sitä mieltä, että tämä on sellainen laji, että tätä ei kukaan jaksa harrastaa yksinään pitkään, Kautto arvioi.

Yhteisen harrastuksen parista on löytynyt samanhenkisiä ihmisiä, joista on vuosien mittaa tullut ystäviä.

Tuloaan tekevä kevät kutkuttelee jo. Erityisesti parin viikon takainen tilanne, kun näytti että kevät tosiaan on aivan ovella, sai pariskunnan jo innostumaan.

– Sitten tulikin taas viisitoista senttiä lunta, Kautto nauraa ja jatkaa,

– Meillä motoristeilla on perinne, että pyörät otetaan talleista heti, kun keväällä rengas pitää. Se on vähän kuin lehmät pääsisivät laitumelle pitkän talven jälkeen.

Sen lisäksi, että pariskunta osallistuu KMC:n tapahtumiin, on luvassa reissuja sekä kahdestaan että Kauton lajia harrastavien sukulaisten kanssa. Vuoden suurin tapahtuma ovat vuorovuosina tavallisesti Suomessa ja Italiassa järjestettävät Finita-kokoontumisajot, jotka tänä vuonna pidetään Itävallassa.

– Sinne lähteminen on tämän vuoden isoin juttu. Emme ole vielä aivan lyöneet lukkoon, menemmekö, mutta sinne meno toisaalta kiehtoisi ja toisaalta hirvittäisi vähän. Olen ajanut aikaisemmin ainoastaan Suomessa. Mutta porukalla ajaessa on turvallista, sen kun vaan seuraa muita, Hanhinen kertoo.

Suomea ei tyypillisesti tavata pitää erityisen hyvänä maana olla motoristi.

– Minusta Suomi on juuri hyvä maa harrastaa. Vuodenaikojen vaihtelu rytmittää harrastusta ja antaa uutta intoa. Kun talvella on tullut tauko, jaksaa kesällä taas nauttia. Ainoa syy, miksi Suomi voisi olla epäkäytännöllinen maa harrastaa moottoripyöräilyä, on teiden kunto, Kautto kertoo.

– Tiet ovat aika rospuuttokunnossa välillä. Kuopat ovat moottoripyörän kanssa erityisen vaarallisia. Jos autoilija ajaa kuoppaan, auto saattaa särkyä. Jos moottoripyöräilijä ajaa kuoppaan, voi lentää selästä ja käydä pahasti sen lisäksi, että pyörälle käy huonosti. Joillakin teillä pitää ajaa todella reipasta alinopeutta, Hanhinen komppaa.