Seurakuntalaiset auttavat Savoon saapuneita – Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalista on muotoutunut ukrainalaisten olohuone

Kuopion ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa keskustassa käy puolilta päivin vilkas puheensorina, kun sotaa Kuopioon ja lähikuntiin paenneet ukrainalaiset juttelevat ja syövät lounasta pöytien ääressä.

Sohvanurkkauksessa riittää istahtajia, jotka pitävät seurakuntasalia nyt olohuoneenaan. Kolmesti viikossa vapaaehtoiset opettajat opettavat suomen kieltä Savoon saapuneille. Kävijät ottavat majapaikkaan viemisiksi kysyttyjä, seurakunnan hankkimia ja lahjoituksina saatuja hygieniatarvikkeita sekä ruokaa.

– Toimintamme alkoi muotoutua viikko sodan syttymisen jälkeen. Kanttorillemme ja minulle alkoi tulla lukuisia puhelinsoittoja ja sähköpostiviestejä avun tarpeisiin liittyen, taustoittaa kirkkopalveluiden koordinaattori Sirpa Okulov Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinnosta.

– Ovellemme on saapunut myös ihmisiä ilman tietoa majoituksesta, ja osalla on ollut vain yöpuku päällään ja kevyet lipokkaat jalassaan. Ei siinä ole auttanut muu kuin ryhtyä etsimään ja järjestämään majapaikkaa. Myös naapurikunnista, esimerkiksi marjatiloilta, on käynyt lounastajia ja ruoanhakijoita, jotka ovat samalla reissulla käyneet rekisteröitymässä poliisilaitoksella ja myös Mikkelin vastaanottokeskuksessa paperiasioilla.

Seurakunnassa talkoohenki ja vapaaehtoistoiminta on vahvaa ja hyvin organisoitua.

– Toimimme samalla tavalla kuin olemme aikaisemmin tottuneet toimimaan tällaisissa tilanteissa. Ryhdistimme toimintaamme vuoden 2015 pakolaisaallon aikana, seurakuntalaislähtöisen monimuotoisen vapaaehtoistoiminnan (Solina) koordinaattori, vapaaehtoistyöntekijä Pirkko Tenkama mainitsee.

Yöpuku päällään ja kevyet lipokkaat jalassaan.

– Kutsun yhteisöämme pieneksi yhteiskunnaksi, sillä meillä on kaikki ammattikunnat täällä edustettuina. Pienryhmät hoitavat auttamisen osa-alueita, kuten keittiötyöskentelyä, elintarvikkeiden hankintaa ja ruokajakelua. Lisäksi meillä on nyt kirkon palvelukeskuksen taloustoimistolta vahvuudessa yksi henkilö apuna päivittäin.

Tenkama kertoo, että esimerkiksi viime keskiviikkona seurakuntasalilla kävi 78 ukrainalaista.

Keskimäärin kävijöitä on ollut noin 60 päivittäin.

– Solina-toiminnan vapaaehtoisten listalla on 149 nimeä, joten tyhjästä ei ole tarvinnut aloittaa.

Toimintaa vapaaehtoiset pyörittävät omilla, kirkon keskushallinnolta saamillaan ja lahjoitusvaroilla.

– Rahankeruuoikeutta meillä ei ole, mutta voimme ottaa lahjoituksia vastaan, Tenkama toteaa.

– Seuraavana hankintalistallamme on ompelukone, jolla ukrainalaiset voisivat ommella vaatteitaan. Myös ukrainalaiset ovat valmistaneet itse täällä lounasta. Olemme saaneet viime viikolla syödä muun muassa uudenlaista kirkasta kalakeittoa. Keitto oli höystetty kapriksilla, oliiveilla ja yrteillä, ja se oli erittäin maukasta, Pirkko Tenkama kiittelee.

Edit 6.4.2022 kello 9.17 korjattu kirkkopalveluiden koordinaattori Sirpa Okulovin työpaikka, joka on Suomen ortodoksisen kirkon keskushallinto.

Ortodoksinen seurakunta

Vapaaehtoistyö

Juuret ja pohja seurakuntalaisten monimuotoisessa vapaaehtoisten Solina-toiminnassa.

Ukrainalaisille tarjotaan lämmin lounas joka päivä seurakuntasalissa.

Ruokajakelu nyt kuutena päivänä viikossa.

Ruokakasseja ja hygieniatarvikkeita myös saavavilla. Vaatteita voi hakea Linnanpellon avustuspisteeltä.

Lähde: Sirpa Okulov ja Pirkko Tenkama

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut