Elossa 24h -sarjaan osallistunut Johanna: ”Haastattelun sävy oli toiveikas, täytyy olla unelmia”

Julkulassa asuva Johanna Nuutinen sai vuosi sitten puhelun. Entinen työkaveri, KYSillä työskentelevä sihteeri, kertoi, että Elossa 24h -televisiosarjan uudelle tuotantokaudelle etsittiin kiinnostavia potilastarinoita.

– Yle oli alkanut kysellä sairaanhoitopiireiltä keissejä, ja tämä työkaveri oli heti ajatellut, että Johanna. Hän tietää ja tuntee sairauteni, ja tiesi että olen aikaisemminkin ollut esillä sen kanssa.

Nuutinen sairastaa harvinaista perinnöllistä melas-mitokondriosairautta. Diagnosoituja melas-potilaita on Suomessa noin 800, ja Nuutisen arvion mukaan luultavasti saman verran diagnosoimattomia.

– Se on ollut tärkeä syy siinä, miksi lähdin mukaan. Haluan antaa kasvot melakselle ja tehdä sitä tunnetummaksi sekä potilaiden että hoitohenkilökunnan keskuudessa. Toivon, että osallistumiseni voisi auttaa jotakuta melasta tai muuta mitokondriotautia sairastavaa, ettei diagnoosin saaminen olisi yhtä pitkä ja raskas prosessi kuin minulla, Nuutinen kertoo.

Ohjelman käsikirjoittaja Heidi Richert otti Nuutiseen yhteyttä ja kaksikko kävi kevään aikana keskusteluja sekä puhelimitse että sähköpostitse. Richert pyysi Nuutista toimittamaan taustatiedoksi kaiken, mitä Nuutisella vain suinkin oli antaa.

– Olen ollut haastatteluissa aika paljon, joten laitoin lehtileikkeitä ja esimerkiksi Neuroliiton videoita.

Kuvauksista jäi aivan älyttömän hauskat fiilikset.

Richert laati kesän aikana käsikirjoitusta ja syksyllä kertoi, että kirjoitus oli valmis, ja että kuvausryhmä olisi yhteydessä kun se tulisi ajankohtaiseksi. Myöhemmin syksyllä kuvausryhmän toimittaja soitteli ja kyseli, olisiko Nuutinen vapaana marraskuun toinen päivä.

– Sanoin, että totta kai. He tulivat tänne marraskuussa ja ensin minua haastateltiin noin tunti, sitten kuvattiin kaikkea mitä päivän aikana nyt sattui olemaan. Avustajan kanssa tekemistä, verensokerin mittaamista ja sitä, kun teen miniatyyritaloa, Nuutinen kertaa.

Hän on harrastanut miniatyyrejä nyt noin vuoden – rakentelu on luovaa ja päästää sekä tekemään pikkutarkkaa askartelua että innoittaa kehittelemään kekseliäitä ratkaisuja.

Nuutinen oli myös haastattelun jälkeisen kuvausajan mikitettynä.

– Tuli varmaan ummet ja lammet juteltua siinä. Ja koko ajan kuvaaja kuvasi, oli välillä ikkunan tällä ja välillä tuolla puolella, materiaalia tuli paljon.

Nuutinen on tottunut puhuja ja haastattelujen antaja. Hän on luennoinut Sakkylla ja Savonialla diabeteksestä sekä mitokondriotaudeista, minkä lisäksi häntä on haastateltu melaksesta useisiin eri medioihin.

Nuutinen tuli haastattelua tekemään tulleen toimittaja Juha Korhosen kanssa heti juttuun – molemmat ovat lähtöjään Lieksasta.

– Tottahan meillä lähti juttu heti. Kuvauksista jäi aivan älyttömän hauskat fiilikset. Nauraa kätkätimme yhdessä kaikille Lieksa-jutuille, se yhdisti.

Korhonen esitti tiukkoja kysymyksiä esimerkiksi kuolemasta, ja välillä haastattelun aikana itkettikin. Nuutinen on utelias näkemään, mitä tunnin haastatelumateriaalista lopulta päätyy ohjelmaan.

– Uskon, että lopputulos on hyvä. Haastattelun sävy ainakin oli toiveikas – sitä pitää aina yllä toiveita ja unelmia, vaikka elämä koettelee välillä.

Kuopiossa käyneen kuvausryhmän aikataulu oli marraskuun toinen päivä täynnä: Nuutisen lisäksi he haastattelivat KYSin henkilöstöä ja toista sarjaan osallistuvaa henkilöä.

Elossa 24h on katsottavissa Yle Areenassa. Johanna Nuutisen jakso esitetään torstaina 14. päivä Yle TV 1:llä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut