Matti Kuosmanen ja Aku-koira ajavat mopoautolla eurooppalaisia pikkuteitä Kuopioon – "Rahtina emme halunneet Akua lähettää"

Louhosareenan yrittäjä Matti Kuosmasella ja perheeseen vain pari kuukautta sitten adoptoidulla Aku-koiralla on ensi viikosta alkaen edessä rutkasti istumalihasten kulutusta. Kaksikko ajaa Espanjan Fuengirolasta mopoautolla Nilsiään – tarkoitus on saapua Kuopioon täsmälleen kuukaudessa.

Aku on espanjanmastiffi, jonka Kuosmanen vaimonsa Marja-Liisan kanssa bongasi tarhasta muutaman sadan kilometrin päässä Fuengirolasta. Pariskunta kävi katsomassa rescuekoiraa, joka oli ollut tarhassa yli puoli vuotta, ja seuraavaan päivään mennessä talouden koko oli kasvanut yhden mastiffin verran.

– Aku on 55 kiloa, ja Finnairilla koiran paino saa olla 50 kiloa häkin kanssa. Rahtina me emme koiraa halunneet lähettää, joten siinä tuli ajatus, että tehdäänpäs tämä vähän toisella tapaa, Kuosmanen kertoo.

Akua ei kehtaa smurffiksi maalata.

Kuosmanen ja Aku lähtevät tien päälle kuukausi sitten hankitulla mopoautolla, joka on maalautettu ja teipattu reissun kunniaksi.

– Se oli alun perin sininen. Ajattelimme, että olisi kiva jos auto olisi saman näköinen kuin Aku, ja Akua ei kehtaa smurffiksi maalata. Joten autosta tuli sitten valkoinen. Lisäksi siihen tulee teippaukset, joissa lukee Aku Goes Home.

Mopoauto käy sähköllä, ja sillä pystyy ajamaan noin 50 kilometriä yhdellä latauksella. Sen jälkeen sitä pitää ladata puolisentoista tuntia. Kuosmasen tavoite on ajaa päivässä parisataa kilometriä.

Samalla matka mahdollistaa sellaisten pikkuteiden ajamisen, joita autolla liikkuessa tulee vain silmäiltyä uteliaasti. Mopoautolla kun ei suurille teille voi lähteä.

– Autolla ajaessa olen aina miettinyt, olisipa aikaa katsella pikkuteitä. Nyt on. Ranskan rajan suuntaan ajaessani kuljen pieniä rantateitä. Aamulla katsoo vaan, että oikealla sivulla on vettä, ja antaa mennä.

Sen lisäksi, että tempauksella saatellaan Aku kotiin, Kuosmanen haluaa kannustaa ihmisiä ajattelemaan.

– Kuukausi ei loppujen lopuksi ole mitenkään järin pitkä aika. Mikäs siinä koiran kanssa ajaessa ja maailman menoa miettiessä. Samalla tämä on aika positiivinen projekti – noin iso koira pienessä autossa näyttää hauskalta. Tässä on kellistelty koronan kanssa kaksi vuotta, ja nyt on tämä Ukrainan tilanne. Kaikkien vaikeuksien ohella pitää olla jotain mukavaakin.

Matin ja Akun matkaa voi seurata tempauksen Facebook-sivulta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut