Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HJK on KuPSin faneille vain ”lupi” – Pääkaupunkiseudultakin valuu kannattajia vieraspeleihin

KuPSin ja Ilveksen viime lauantain liigaottelu käytiin vihlovassa viimassa ja lumimyräkässä. Katsojaparka pärjäsi arktisissa olosuhteissa siedettävästi toppahaalareissa. Ilveksen kotipeli oli siirretty Valkeakoskelle. KuPSin fanien ansiosta KuPSilla oli selvä kannatusetu.

Pelaajien lämmittelyvaiheessa KuPSin fanit nostivat kädet tervehdysasentoon ja lauloivat seuran entisen kapteenin, Ilvekseen joutuneen Petteri Pennasen nimeä. Fanit eivät solvanneet Pennasta petturina, koska savolaisjengi tiesi, että heidän 31-vuotias idolinsa ei kelvannut KuPSille.

Mikä voima vie 30 fania satojen kilometrien päähän ja vielä lauantai-iltana kello 19 alkavaan otteluun?

Joukko hoilasi KuPSin nimeä ikiaikaisessa puukatsomossa. Katos oli sentään sateen suojana. Lämmikettä sai yhdestä makkarakojusta ja herkun saattoi huuhtoa muovimukista nautittavalla oluella, jos jaksoi kärsivällisesti jonottaa.

KuPS palkitsi nämä sitkeät sissit voitolla ja tekemällä Veikkausliigan historiaa. Keltamustilla on nyt 23 peräkkäistä tappiotonta ottelua liigassa ja mikä parasta toisen mestarisuosikin HJK:n ennätys meni uusiksi.

Fanien yhteyshenkilö Nemo Nissinen kertoo, että heidän kannatusryhmäänsä liittyy aina faneja vierasotteluissa ympäri Suomen ja erityisesti pääkaupunkisedulta.

Faneissamme on monilla pelaajataustaa KuPSin junioriajoilta.

– Faneissamme on monilla pelaajataustaa KuPSin junioriajoilta ja naisiakin kuluu porukkaan. Linja-automatkoilla harjoittelemme kannatus-chantejamme. Olemme keskenämme hyviä kavereita. Pelaamme yhdessä kotioloissa esimerkiksi sulkapalloa ja padelia ja piipahdamme viikonloppuisin baareissa, kuvailee Nissinen fanien yhteishenkeä.

KuPSin kannattajien fanittamiseen eivät kuulu paikkojen särkeminen tai tappelut kuten jalkapallomaailmassa joskus tuppaa käymään.

– Minun tehtäväni on pitää yhteyttä vierasjoukkueen turvallisuuspäällikköön ja KuPSiin ja varmistaa, etteivät fanimme hölmöile otteluissa.

Kuopiolaisfanien joukossa istui kaksi helsinkiläistä veteraanifania Markku Roivainen ja Jari Kymäläinen. Miehet käyvät lähes kaikissa KuPSin vieraspeleissä noin 200 kilometrin säteellä Helsingistä. Kesän mittaan he näkevät noin kymmenen ottelua.

Helsinkiläisyydestä huolimatta KuPS-rakkaus on heille elinikäistä niin kuin monille muillekin pääkaupunkiseudulla asuville savolaisille.

Roivainen ja Kymäläinen muuttivat Savosta jo 1980-luvulla Helsinkiin. Savon murrekin on herroilla säilynyt puhtaana, vaikka he altistuvat päivittäin stadin slangille.

Ainakin yksi seura haastaa uskottavasti HJK:n.

– Kiintymys KuPSia kohtaan syntyi vuosikymmeniä sitten, kun matkustin Kiuruvedeltä Vänärille KuPSin kotipeleihin. Kyllä KuPS on koko maakunnan juttu, sanoo Roivainen.

Valkeakoskella istui myös Ylen etiikkapäällikkö, urheiluruudun entinen toimittaja ja Klassikasta kirjoittanut Timo Huovinen.

Hän kertoi välttelevänsä työnsä vuoksi kaikkia mahdollisia sidonnaisuuksia. Hän sallii itselleen kuitenkin yhden poikkeuksen, KuPSin fanituksen.

– Olisi naiivia kiistää fanittavansa KuPSia, koska olen tehnyt sitä koko ikäni. Muuten pyrin olemaan mahdollisimman sitoutumattomana ja varon liian läheisiä suhteita ihmisten kanssa, jotka ovat tekemisessä julkisuuden kanssa. Savolaistaustaisille klubi on muuten vain ”lupi”, jolla tehdään selväksi, että KuPS on jotain paljon arvokkaampaa kuin Helsingin Jalkapalloklubi, opastaa Huovinen.

KuPSin puheenjohtaja ja asiakkuusjohtaja Markku Raatikainen asuu myös Helsingissä.

Etätöiden ansiosta hän on vakiokasvo KuPSin kotipeleissä. Kakkoskoti ja tukikohta Raatikaisella on Vehmersalmella.

Keltamustat kohtaa pitkänäperjantaina mitalisuosikki SJK:n

– Järjestelen työni siten, että voin aistia paikan päällä kotipelien tunnelman. Vastaavaa ei voi kokea ruudun välityksellä. Paljon käyn myös KuPSin vieraspeleissä. Kuopiolaiset eivät varmaan itsekään tajua, miten iso ilmiö ja vetovoimatekijä KuPS on valtakunnallisesti.

Raatikainen arvioi, että KuPSin maine on viime vuosina rutkasti kasvanut Suomessa.

– Jalkapallopiirit ovat tyytyväisiä, että ainakin yksi seura haastaa uskottavasti HJK:n.

Seuraavaksi KuPS yrittää parantaa tappiottomien pelien putkeaan, kun keltamustat kohtaa pitkänäperjantaina 15. huhtikuuta kello 18 alkavassa ottelussa Väre Areenalla mitalisuosikki SJK:n.