Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kertaluontoisesti esitettävä Riippa-lyhytelokuva Kuvakukossa perjantaina – "Ihmiset elävät omissa kuplissaan eivätkä tiedä toisistaan juuri mitään"

Perjantaina 22. huhtikuuta saa ensiesityksensä kuopiolaisen tekijätiimin lyhytelokuva Riippa. Pituudeltaan 48 minuuttinen elokuva on harrastajatiimin kolmas yhdessä tekemä teos – ensimmäinen julkaistiin vuonna 2019 ja toinen vuonna 2020.

– Riippaa kuvattiin suurin piirtein vuoden verran, kuvauspäiviä oli 16, kertoo elokuvan käsikirjoittaja ja toinen ohjaaja Minna Salpio.

Tiimin pääryhmä on viisihenkinen, mutta kaikkiaan tuotantoon on osallistunut parisenkymmentä tekijää. Siinä missä ryhmän aiempia lyhytelokuvia on kuvattu sekä Kuopiossa että pääkaupunkiseudulla, on Riippa tehty kokonaan Kuopiossa. Maisemia nähdään esimerkiksi Männistöstä, satamasta, Piispanpuistosta ja Vänäriltä.

Salpio sai ajatuksen elokuvaan mökillä. Edellisen elokuvan, Taito Kuuran, kuvaukset olivat vielä kesken. Salpio nousi viideltä katselemaan luonnon ihmeitä ja päätyi ihmettelemään.

– Mietin, kuinka ihmiset elävät omissa kuplissaan eivätkä tiedä toisistaan juuri mitään. Se sai pohtimaan, että kovin monella ei ole tuttavapiirissään ketään, joka olisi esimerkiksi ollut vankilassa, ja se sai jotenkin pallon vierimään. Sain idean hahmoon, ja kun hahmo oli mielessä niin tarina alkoi kasvaa, Salpio kertoo.

Idea takertui niin tiukkaan, että Salpio laittoi muulle elokuvaporukalle viestiä ja kysyi, olisiko tässä aihetta elokuvaan.

– Muut sanoivat, että kirjoita vaan.

Elokuva kertoo kuopiolaisesta Pekasta, joka vapautuu vankilasta ja alkaa selvittää elämäänsä vapauduttuaan. Salpio halusi tutkia elokuvalla erityisesti sitä, kuinka ympärillä olevat ihmiset tekevät stereotypioihin perustuvia oletuksia jostakusta, jolla on vankilatausta.

Korona pakotti typistämään elokuvan tuotantoa, mikä ei Salpion mukaan lopulta ollut pelkästään huono asia.

– Hahmoja karsiutui, mikä olikin lopulta ihan hyvä. Elokuvasta olisi tullut liian laaja, ja mahdollisuus käsitellä Pekkaa perheineen olisi jäänyt paljon suppeammaksi.

Riippa esitetään Kino Kuvakukossa perjantaina 22. huhtikuuta kello 20.