Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Analyysi: Mitataanko ”keskustalaisuuden syvyyttä” Korhosen ja Tervahaudan välillä? – Hyvinvointijohtajan valinta politisoituu

Pohjois-Savon hyvinvointialueen johtajavalinta näyttää politisoituvan. Soittokierroksella käy ilmi, että Kuopion kokoomuksessa ja demareissa hämmästellään, miksi haastatteluryhmä valitsi psykologisiin testeihin vain maakuntajohtaja Marko Korhosen ja THL:n pääjohtajan Markku Tervahaudan. Testeihin ei kelpuutettu Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarista. Saarisen kannattajat puhuvat poliittisesta operaatiosta, jolla siirretään sivuun Kuopion kaupungin johtava viranhaltija ja hyvinvointialueen valmistelutyön keskeinen vaikuttaja.

Saarista tukevissa piireissä muistutetaan, että Korhosella ei ole kokemusta Lapinlahtea suuremman organisaation pyörittämisestä. Haastatteluryhmä voi perustella ratkaisunsa haastattelussa onnistumisella, mutta voiko yksi 45 minuutin hetki ratkaista enemmän kuin vuosien työnäytöt? Suurimmalla puolueella keskustalla on tuskin intressejä kannattaa Saarista, koska hänet mielletään kokoomukselaiseksi. Onhan hänen vaimonsa kokoomuksen entinen kansanedustaja.

Lisäksi maakunnan väki, Varkaus ja Iisalmi saattavat haistaa Saarisessa liikaa kuopiolaisuutta. Korhonen ja Tervahauta eivät ole jäsenkirjakeskustalaisia, mutta he ovat toimineet kahden keskustavetoisen kunnan, Leppävirran ja Lapinlahden, kunnanjohtajina. Näistä meriiteistä seuraa automaattisesti maakunnan miehen status. Eräs johtava aluevaltuustossa oleva kokoomuspoliitikko tokaisi ironisesti: ”Testeissä varmaan mitataan Korhosen ja Tervahaudan keskustalaisuuden syvyyttä”.

Vuoden 2021 kesäkuussa sairaanhoitopiirin johtajaksi valittiin Jan Tollet. Tuolloin Saarinen ei ollut vielä hallituksen prosessissa kahden parhaan ehdokkaan joukossa. Saarinen nousi vasta valtuustossa toiseksi pääehdokkaaksi. Maakuntaliiton ja hyvinvointialueen välillä on kohtalonyhteys. Maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) on Korhosen esimies. Nyt Kivelä on valitsemassa maakuntajohtajaa hyvinvointialueen hallituksen varapuheenjohtajana. Onko asetelma tasapuolinen kaikkia hakijoita kohtaan?

Nähtäväksi jää, esittääkö hyvinvointialueen hallituksessa Karoliina Partanen (kok.) Saarista johtajaksi. Kenen puolelle asettuvat demarit ja muut puolueet? Nimettömänä esiintyvä Saarisen, Korhosen ja Tervahaudan lähellä poliitikkona työskennellyt demari pitää Saarista parhaana johtajaehdokkaana.

– Tervahauta takertuu helposti pieniin yksityiskohtiin, puhuu paljon mutta asiat eivät etene välttämättä tuloksiksi. Korhonen ottaa kokemukseni mukaan arvostelun henkilökohtaisesti, jos hänelle esittää asiaperusteista kritiikkiä. Mielestäni Saarinen näkee parhaiten kokonaisuudet ja etenee systemaattisesti tavoitteisiin, demarilähde kommentoi.

Jos Korhonen tulisi valituksi, hänen tarvitsee jo lakinormien mukaankin alaisekseen lääketieteellisen ja sosiaalisektorin ammattijohtajan. Tervahauta ja Saarinen voisivat toimia myös lääketieteellisenä johtajana, koska heillä on lääkärin tutkinto.

Haastatteluryhmän puheenjohtaja Riitta Raatikainen ei suostu avaamaan, miksi ryhmä päättyi vain Korhosen ja Tervahaudan testaamiseen tai oliko ryhmässä poikkeavia näkemyksiä. Silti puheenjohtaja sanoo, että valinta on vielä täysin auki.

– Olemme sopineet, että haastatteluryhmä ei kommentoi millään tavalla hakijoista tässä vaiheessa. Se ei olisi reilua ja tasapuolista hakijoita kohtaan, kuittaa Raatikainen.

Henkilökohtaisen esteen vuoksi haastatteluryhmän jäsen, kokoomuksen Karoliina Partanen ei voinut osallistua haastatteluryhmän kokouksiin.

– Pidän omituisena, että maakunnan tärkeimpään tehtävään päättäjät laitetaan valitsemaan vain kahden ehdokkaan väliltä. Pohdimme hallitusryhmässä, esitämmekö vielä Saarista virallisissa kokouksissa.

Valittiinpa johtajaksi kuka tahansa, taloudelliset faktat ohjaavat päätöksentekoa, ei niinkään se missä kunnassa päättäjät sattuvat asumaan. Pian unohtuvat myös poliitikkojen löysät tammivaalien myyntipuheet joka kylässä olevista sote-keskuksista.