Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"On supersiistiä kun näkee asioiden yhdistyvän" – Taidelajit kohtaavat Lumitin Yökyöpelit-näytelmässä

Taidelukio Lumitin perinteinen, Kuopion kaupunginteatterin kanssa yhteistyönä syntynyt kevättuotanto tulee ensi-iltaan huomenna torstaina. Toisen vuosikurssin opiskelijoiden toteuttama produktio on tänä vuonna Laura Ruohosen käsikirjoittama Yökyöpelit-lastennäytelmä.

– Me emme ole tehneet pitkään aikaan koko perheelle suunnattua musiikkinäytelmää. Meillä on nyt muutaman vuoden ollut vähän vakavampia ja synkempiä teoksia, joten nyt tuntui siltä, että haluamme tehdä jotain kivaa ja mukavaa, tuotannon koreografi ja Lumitin tanssilinjan vastaava lehtori Sannamaria Kuula kertoo.

Yökyöpeleissä nähdään lavalla 30 taidelukiolaista sekä ilmaisutaidon, tanssin että musiikin linjoilta.

Yleisön lisäksi Maria-näyttämölle rakentuva tuotanto on antanut piristystä myös esiintyjien arkeen. Kuula kertoo, että yksi syy teosvalinnalle oli tarve saada hieman irtiottoa maailmantilanteesta.

– Näitä tuotantoja tehdään aina vuosi. Nyt kun tässä on ollut kaikenlaisia epävarmuuksia niin ajattelimme, että haluamme viettää vuoden tuotannon puolesta valoisien asioiden kanssa, Kuula perustelee.

Myös esiintyjistä valinta on tervetullut.

– Olen ollut enimmäkseen lapsiyleisön edessä. Lapsille on kiva esiintyä, he ovat yleisönä eloisampi ja lähtevät mukaan teoksen maailmaan ihan eri tavalla. Ja heille tehdyt esitykset ovat aika monipuolisia, musiikkilinjalla opiskeleva Jenna Kosunen pohtii.

Tässä ei voi olla liian överi.

– Usein kuulee näyttelijöiden sanovan että he ovat iloisimmillaan kun pääsevät tekemään lapsille. Se on virkistävää – tykkään itsekin, että meillä on nyt tämä teos, arvioi ilmaisutaidon linjalla opiskeleva Helmiina Kauhanen.

– Lapsille tehdyissä esityksissä pääsee olemaan niin erilainen siitä mitä itse on. Meillekin on korostettu, että tässä ei voi olla liian överi, tanssilinjan opiskelija Tiia Oravainen kertoo.

Yökyöpeleitä on työstetty viime syksystä asti. Kukin linja harjoitteli syksyn tahoillaan, ja tammikuussa esiintyjät yhdistivät voimansa ja alkoivat treenata yhdessä kokonaisuutta. Kaupunginteatterin Maria-näyttämöllä harjoiteltiin parin viikon verran ennen esitysten alkamista.

Lapsille esiintyminen eroaa kolmikon mukaan vanhemmille katsojille esiintymisestä siinä, että asiat tehdään suurieleisemmin ja selkeämmin.

– Minun hahmoni ei puhu, joten tärkeintä oli miettiä kehollista ilmaisua ja liikekieltä. Se oli myös hieman haastavaa – en ole tehnyt tällaisista lähtökohdista aikaisemmin. Keholla ja äännähdyksillä pitää saada ilmaistua sellaisia asioita, mitkä muuten sanoisi ääneen, Oravainen kertoo.

Vaikka Yökyöpelit on alun perin ollut näytelmä, tunnetaan se parhaiten televisiosarjana, jota esitettiin Ylellä vuonna 2015. Se kertoo agenttinero Narusta, jonka auto katoaa omituisissa olosuhteissa. Tutkimukset auton löytämiseksi johtavat agenttineron Yökyöpelien taloon, jossa kukaan ei koskaan nuku. Tarinan edetessä alkaa selvitä, että auton katoaminen on osa suurempaa vyyhtiä.

– Matkan varrella katoaa kaikenlaisia muitakin esineitä, kaksoisroolitetun Nakertajan osan tekevä Oravainen kertoo.

Oravaisen kanssa roolin jakaa vuoropäivinä Ella Savolainen, jolloin Oravainen on tanssiensemblessä.

– Se on tekijä, joka yhdistää näytelmässä esiintyviä hahmoja ja saattaa heidät yhteen, agenttineron roolissa esiintyvä Kauhanen täydentää.

Kosunen esittää Mahtimummeli Päätäi Väätäistä.

Sarjassa agenttinero Narun roolin tekee Martti Suosalo, Nakertajana esiintyy Katja Kortström ja Mahtimummeli Päätäi Väätäisenä Seela Sella. Täytettävät saappaat ovat siis suuret.

– Varsinkin Suosaloa ja Sellaa arvostaa tekijöinä tosi paljon, vaikka he eivät varsinaisia inspiraation lähteitä tätä tehdessä ole olleetkaan, Kauhanen pohtii.

Kosunen, Kauhanen ja Oravainen odottavat torstain ensi-iltaa jo innolla.

– Kaikilla meidän esiintyjillä on jokin juttu, minkä osaa tehdä tosi hyvin. On supersiistiä kun näkee näiden asioiden yhdistyvän, Kosunen hehkuttaa.