Töissä | "Tässä hommassa saattaa päästä myös hissipainoksi" – Sibeliuksen Finlandiakin voi kajahtaa työpäivän aikana

Kun saapuu vierailulle Kuopion taidemuseoon, vastassa ovat suurella todennäköisyydellä Jenita Martikainen ja Pertti Louni. Martikainen ja Louni ovat museoassistentteja – eli ne henkilöt, jotka vetävät museon asiakkaille opastettuja kierroksia ja muutenkin vastaavat asiakaspalvelusta.

– Me olemme ne, jotka huolehtivat, että museovierailu on sitä mitä asiakas haluaa. Lipunmyynti, opastus, kaikki neuvonta ja ylipäätään se, että asiat sujuvat ja ihmiset saavat mahdollisimman paljon irti näyttelyistä, Louni listaa.

– Ylipäätään olemme myös jonkinlaisia Kuopio-asiantuntijoita. Meidän täytyy tietää, mistä kannattaa ostaa kalakukkoja ja kuinka korkealla Puijon tornin huippu on Kallaveden pinnasta, Martikainen täydentää.

Martikaisen erityistehtävät ovat museopedagogiikan parissa, Lounin puolestaan teknisellä puolella. Erityistehtävistä suuri osa on asiakkaalle näkymätöntä työtä. Louni on museomestarin mukana huolehtimassa siitä, että näyttelyteokset pääsevät asianmukaisesti paikoilleen ja että ne on esimerkiksi valaistu oikein.

– Nykyään näyttelyissä on yhä enemmän ja enemmän tekniikkaa – minä huolehdin siitä, että se tekniikka toimii. Katson, että videot pyörivät ja niin edelleen, Louni kertoo.

Oma mielenkiinto ja osaaminen sanelevat paljolti sitä, millaisia erityistehtäviä museoassistentille tulee. Martikainen kouluttautui Turun yliopistossa historianopettajaksi, joten pedagogiset tehtävät museossa tuntuivat luontevilta.

– Esimerkiksi tämän kevään näyttelyissä opetussisältöjä ovat olleet kuvasuunnistuksen ja tehtävävihkojen kaltaiset asiat. Tällaiset sisällöt on periaatteessa suunnattu lapsille, mutta itse pyrin tekemään niistä sellaisia, että niistä voi hyötyä kuka tahansa.

Taidemuseon näyttelykalenteri täytetään noin parin vuoden päähän. Tieto uusista näyttelyistä tulee rutkasti ennen niiden avautumista, ja esimerkiksi Martikainen aloittaa työn tulevan näyttelyn parissa puoli vuotta ennen sen avautumista.

– Esimerkiksi nyt kesällä on tulossa Mikko Valtosta käsittelevä näyttely. Aloimme ennen joulua miettiä, millaisia pedagogisia sisältöjä siihen voisi liittyä. Hänen tuotannossaan on paljon sarjakuvataidetta, joten kaavailimme esimerkiksi sarjakuvapajaa. Mutta pajan sisältö tarkentuu vasta, kun näyttely tulee tänne meille, Martikainen kertoo.

Lounin erikoistehtävät puolestaan painottuvat näyttelyjen vaihtumisen aikaan. Vanhan näyttelyn purkaminen ja uuden kokoaminen kestää keskimäärin 2–3 viikkoa. Näyttelyiden välissä seinät siistitään ja tarvittaessa maalataankin.

– Siveltimenjälkiä on tässä museossa enemmän kuin tauluja ollut yhteensä, Louni naurahtaa.

Museotyössä on nähnyt, kuinka taide mahdollistaa sekä toisten ihmisten että itsensä kohtaamisen. Lounin mieleen on painunut esimerkiksi kerta, kun joukko metsuriopiskelijoita tuli kiertämään metsää käsittelevää näyttelyä.

– He katsoivat sitä näyttelyä hyvin omasta vinkkelistään. Kierroksen päätteeksi yksi metsuriopiskelijoista kertoi siitä, kuinka hänen oma viiden päivän ikäinen lapsensa oli alkanut katsella häntä. Jotenkin se, että niistä metsäkuvista päädyttiin tällaiseen aiheeseen – jokin näyttelyssä nosti tärkeän asian mieleen, Louni muistelee.

– Täällä on huomannut, että moni saattaa aika henkilökohtaisiakin asioita kertoa täysin vieraalle ihmiselle. Mutta ehkä se kertoo jotain siitä, että kokee sen turvalliseksi. Taide herättää tunteita ja saa avautumaan, Martikainen pohtii.

2–3

Näyttelyn vaihtaminen kestää keskimäärin kahdesta kolmeen viikkoa.

Museoassistentti

Pertti Louni

Työpaikka: Kuopion taidemuseo

Työkokemus alalta: Tänä kesänä tulee 15 vuotta täyteen.

Palkka: Sillä tulee toimeen.

Tätä et tiennyt työstäni: Tässä työssä saattaa päästä kuulemaan, kun museovieraat laulavat sinulle Sibeliuksen Finlandian moniäänisesti, tai toimimaan hissipainona.

Museoassistentti

Jenita Martikainen

Työpaikka: Kuopion taidemuseo

Työkokemus alalta: Täällä vähän päälle vuosi, muutamia kesätyökeikkoja muualla.

Palkka: Ei tällä rikastumaan pääse, mutta ala on valintakysymys.

Tätä et tiennyt työstäni: Työ on monipuolista. Yhtenä päivänä opastan ryhmiä vauvasta vaariin, toisena askartelen työpajamateriaalia tai sulattelen ulkoportin lukkoa.

Juttusarja

Töissä

Töissä on uusi juttusarja, jossa paikalliset kertovat ammatistaan ja työstään.

Mukaan ehdolle haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut