Kuopion ToriApteekin apteekkarina tänä keväänä aloittanut Mikko Kananen näkee apteekkien roolin kasvaneen sinä aikana, kun hän on ollut alalla. Kun hän meni apteekkiin töihin ensi kertaa vuonna 1992 aloittaessaan työharjoittelun, poikkesi erityisesti yksi asia reilusti nykyisestä.
– Ei silloin asiakasta hirveästi neuvottu. Nykyään se on meidän tärkein tehtävämme.
Kananen arvioi sen johtuvan yhtäältä asenteiden muuttumisesta, toisaalta kasvavasta tarpeesta. Hänen mukaansa apteekit ovat nykyään kiinteämpi osa terveydenhoidon ketjua.
– Apteekeissa tehdään jopa salapoliisityötä: kaivellaan asiakkaan toiveesta syitä ja yhteisvaikutuksia. Meillä on täällä farmaseutteja, jotka ovat saaneet koulutusta lääkehoidon arvioinnissa. He voivat vaikkapa selvittää lääkkeiden yhteisvaikutuksia syvemmin, miksi joku lääkitys ei lähde toimimaan, ja auttavat lääkäreitä sillä tavalla. Kaikki käytettävät valmisteet kun eivät välttämättä ole lääkäreiden tiedossa.
Apteekeissa tehdään jopa salapoliisityötä.
Jo yksinään 2010-luku on tuonut apteekkialalle Kanasen mukaan valtavasti muutoksia. Prosessit ovat automatisoituneet, sähköiset reseptit ovat löytäneet jalansijan, ja esimerkiksi aiempaa suorempi yhteys Kelaan on mahdollistanut sujuvamman asiakaspalvelun.
Uusin apteekkialaa koskeva muutos on huhtikuun alussa voimaan astunut lääkelain muutos. Päivitys pitää sisällään paljon pieniä tarkennuksia esimerkiksi sivuapteekkien varastojen ja verkkoapteekin suhteen. Asiakkaalle uudistus näkynee kuitenkin selkeimmin itsehoitolääkkeiden hinnoittelussa.
– Uudistuksen myötä apteekki voi itse päättää itsehoitolääkkeiden hinnasta tietyssä haarukassa. Esimerkiksi meillä joidenkin tuotteiden hintoja on muokattu – siitä ei vaan saa kertoa asiakkaalle esimerkiksi markkinoinnin keinoin. Lisäksi hinnan muutos ei saa olla lääkkeen käyttöä lisäävä tekijä, Kananen taustoittaa.
Apteekin kannalta tämä tarkoittaa myyntiä pienemmällä katteella, mikä Kanasen mukaan vaatii varastonhallinnalta tehokkuutta ja toimivuutta.
– Uudistuksen ei pidä eikä se saa tietenkään näkyä asiakkaalle palvelun heikkenemisenä. Seuraan mielenkiinnolla, mihin tämä tulee menemään – hinnoilla kilpailu ei ole meidän alallamme se ykkösjuttu. Mutta testataan ja katsotaan, mihin tämä lähtee.
Alun pitäen Riistavedeltä kotoisin oleva Kananen kulkeutui alalle mielenkiinnosta luonnontieteitä, erityisesti kemiaa kohtaan. Ensin hän työllistyi lääketeollisuuden puolelle. Apteekissa työskentely alkoi vuonna 2007 hänen aloittaessaan Suonenjoen apteekissa proviisorina.
– Koen hyötyneeni lääketeollisuuden parissa tekemästäni työstä. Se antoi laajemman näkökulman siihen, millainen lääkkeen matka kehitysvaiheesta hyllyyn on ja millaisia asioita se vaatii. Myös esimerkiksi tuotantokatkosten syitä ja taustoja ymmärtää paremmin.
Kuopioon hän palasi Kainuusta siksi, että hänellä oli kaipuu takaisin kotiseudulle.
– Apteekkarinura on usein sellainen, että ensin lähdetään hakemaan pienempää kioskia jostain pienemmältä paikkakunnalta, ja sieltä edetään sitten isompaan apteekkiin, jota haetaan omilla kriteereillä. Minun kriteerini oli sijainti. Minulla on mökki Riistavedellä ja sukua vahvasti näillä seuduilla. Elämä on aika paljon helpompaa, kun ei tarvitse joka toinen viikonloppu käydä eri paikkakunnalla hoitamassa asioita.