Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion ydinkeskustassa avautuu vappuna julkisen taiteen näyttely – "Taide otetaan nykyään omana tasonaan huomioon aluesuunnittelussa"

Kuopiolaisen suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuon taitajat avaavat ensimmäisen oman julkisen taiteen näyttelynsä Palad Showroomiin vappuna.

Kyseessä on juhlanäyttely, jolla taiteilija-arkkitehtipari Jaana Partanen ja Heikki Lamusuo juhlistavat yli 20-vuotista taivaltaan julkisten taideteosten suunnittelijoina.

– Näyttelyssä on nähtävillä julkisia taideteoksia varten tehtyjä mallipaloja. Ennen kuin taideteoksia on voinut mennä tekemään tilaan, on meidän pitänyt varmistua tekniikasta ja tämän takia on täytynyt tehdä mallinnuksia ja mallipaloja. Hyvin monessa työssämme on käytetty uudenlaista tekniikkaa ja uudenlaista tapaa ilmaista taideteoksen sisältöä, toimitusjohtaja Heikki Lamusuo valottaa.

– Mallipaloja on tehty niin lasiin kuin betoniin, kiveen ja puuhun. Näyttelyssä nähdään myös behind the scenes -tyyppisiä videoita, joissa tuodaan esille työskentelyprosessia.

Näyttelyä on rakennettu ajatuksella, että se voi liikkua ympäri Suomen ja jopa ulkomailla asti kansainvälistymisen askeleita ajatellen.

– Pyramidinmalliset veistokselliset näyttelyrakenteet palvelevat myös kuljetuspakkauksina, Kalliokoski mainitsee.

Pariskunnalta ja Partanen & Lamusuon kaupalliselta tuottajalta Hanna Kalliokoskelta ilmestyy samaan aikaan näyttelyn kanssa myös Evoluutio – julkista taidetta läpi vuosikymmenten -niminen kirja, joka esittelee taiteilijaparin julkisia teoksia.

– Kirja on ensimmäinen osa kirjasarjaa, joka esittelee ja avaa yrityksemme tarinaa taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin kentillä kaikkine kommelluksineenkin, taiteellinen johtaja Jaana Partanen kertoo.

Taiteilija-arkkitehtiparin viimeisin työ Kuopiossa on KPY Novapolis Oy:n yhteisöllisten Cowork-työtilojen pää- ja arkkitehtuuri sekä kiinteiden rakenteiden sisustussuunnittelu. Myös KYSn Kaarisairaalan julkiset tilat sisällä ja ulkona sekä Suomen ortodoksisen kirkkomuseo Riisan näyttelytilan visuaalinen ilme ovat heidän käsialaansa. Suunnittelijoiden kädenjälki näkyy myös Järvikylpylä Rantasalmen Järvisydämessä ja BioRex-elokuvateattereissa. He ovat kunnostautuneet myös kalustesuunnittelijoina Palad mallistollaan.

– Julkisesta taiteesta on tullut entistä hyväksyttävämpää myös valtion tietoisen satsauksen ja prosenttitaide-periaatteen pohjalta. Ajatuksena on, että taide kuuluu julkiseen rakentamiseen, ja myös yritykset satsaavat siihen, Heikki Lamusuo sanoo.

– Taiteen kaavoja on tehty ympäri Suomen. Niillä ohjataan alueiden rakennusten taidehankintoja. Me teimme aikoinaan ensimmäisen Taiteen kaavan Saaristokaupunginosaan Kuopion kaupungille ajatuksella, että taide otetaan omana tasonaan huomioon aluesuunnittelussa.

Kultaa ja hopeaa -näyttely on esillä Palad Showroomilla osoitteessa Puijonkatu 16. Avoinna su 1.5. klo 12-18, to 5.5. klo 12-18 ja la 7.5. klo 12-18. Kirjan julkistamistilaisuus on to 5.5.